Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Industria farmaceutică este una dintre cele mai complexe industrii, relevanţa evenimentelor în domeniu fiind cu atât mai crescută.

Aceasta este considerata transnationala, fiind, in acelasi timp, dominata de marile firme multinationale. Astfel, in 1997, 50 din aceste firme reprezentau intre 60 si 95% din productia mondiala. Cele mai importante firme producatoare de produse farmaceutice se regasesc in tari precum Franta, Germania, Regatul Unit, Suedia, Elvetia si, in mod special, in SUA. In ce priveste tarile in curs de dezvoltare, acestea nu concureaza decat intr-un procent de 10-15% la productia mondiala de medicamente.

Sectorul produselor farmaceutice a cunoscut o crestere rapida in majoritatea tarilor dezvoltate. Marile intreprinderi multinationale isi au sediul in SUA, Europa si Japonia. In SUA, intreprinderile farmaceutice s-au dezvoltat pornind de la societatile cu vanzari en-detail, pe cand in Europa, ele isi au originea in marile societati producatoare de produse chimice. Sectorul produselor farmaceutice a cunoscut o crestere rapida in majoritatea tarilor dezvoltate.

La nivel mondial, industria farmaceutica traverseaza o perioada de restructurare, datorita, in parte, de scaderea ponderii in viata economica. De fapt, costul din ce in ce mai ridicat, fata de preocuparea sanatatii, in tarile dezvoltate, a facut ca guvernul sa adopte masuri vizand limitarea cresterii cheltuielior presupuse. Aceste masuri au antrenat restrictii asupra volumului vanzarilor si a pretului medicamentelor.

In ceea ce priveste situatia exporturilor de produse farmaceutice, se observa un progres continuu al Belgiei, care, a totalizat in 2007, o valoare ce se ridica la 34,57 miliarde de euro, cu o rata de creştere de 13,6% în comparaţie cu anul 2006. În perioada 1995-2007, exporturile, ca valoare, au crescut, în medie de 22,6% pe an, ceea ce este superior faţă de rata de creştere medie anuală a exporturilor totale, de 7,7%.

Totodata, cu o valoare de 12,6% din exporturile totale de produse farmaceutice din cadrul OCDE ( Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ), Belgia este a doua tara exportatoare de produse farmaceutice, dupa Germania si inaintea altor mari puteri economice, cum ar fi, SUA, Regatul Unit si Franta. De altfel, a inregistrat o dublare a valorii procentuale, provind exporturile, din perioada 1995- 2005 ( de la 6%, in 1995, la 12,65 ).

Situatia exporturilor mondiale de produse farmaceutice,(in procente)

Sursa: OCDE

In ceea ce priveste specializarea in comertul mondial cu produse farmaceutice, pe primul loc se afla Elvetia, apoi, Irlanda, Belgia, SUA, Regatul Unit, Franta si Germania. Intensitatea acestei specializari a inregistrat o crestere accentuata in cazul Belgiei, de la 1,74 la 3,77, in perioada 1995-2005 (+117%),fata de ritmul rapid de crestere inregistrat de Irlanda, (+81%), sau Elvetia, (+31%),o tara traditional farmaceutica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA AL. I CUZA IAŞI, FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR