Comertul si Globalizarea

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul si Globalizarea.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

I. GLOBALIZAREA
(Istoric , etapele dezvoltarii ,concepte si definitii ,)
II. COMERTUL
(Concepte si definitii,elementele constitutive ale activitatii comerciale,motivatii)
III. FUZIUNEA GLOBALIZARE-COMERT SI EFECTELE ACESTEIA
IV. AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ALE GLOBALIZARII IN CONTEXT ECONOMIC
V. CONCLUZII
VI. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

I. GLOBALIZAREA

Procesul de globalizare isi are originea,conform specialistilor in domeniu, inca din perioada marilor descoperiri geografice din secolele XV-XVI, epoca in care bogatiile coloniilor veneau spre metropole,concomitent cu deplasarea in sens invers a investitiilor in infrastructura.

In perioada anilor 1860-1870 au aparut cateva principii ce au fost publicate prin intermediul “Consensului de la Washington” , principii ce au o legatura directa cu fenomenul globalizarii din contextual actual: deschiderea pietelor financiare interne,liberalizarea comertului,privatizarea masiva,liberalizarea intrarilor de investitii straine directe.

Analizand evolutia comertului mondial a fost posibila ierarhizarea fazelor globalizarii in trei valuri:

1) Perioada etalonului-aur (1870-1914) – cunoscuta drept perioada “Gold-Standard” ,consta in faptul ca exportatorii primeau contravaloarea bunurilor in valuta straina,dar nedorind sa o pastreze ,acestia o transformau in aur.In aceasta perioada globalizarea a fost declansata de reducerea costurilor de transport si a barierelor vamale,de dezvoltarea infrastructurii si de migratia masiva a persoanelor.

2) Perioada cuprinsa intre (1914-1980) – este o perioada ce a cunoscut cresteri si declinuri economice,in mare masura din pricina prabusirii sistemului classic al Etalonului-Aur si mai apoi din pricina Marii Recesiuni din anii 1929-1933. A urmat apoi momentul “Bretton Woods”, din 1944,ce a dus la nasterea primului sistem monetar, a FMI si a Bancii Mondiale , moment ce a condus la reconstructia si functionarea unui nou system financiar global.

Perioada care a contribuit la cresterea economica este cuprinsa intre 1950-1979 si a cuprins implementarea Planului Marshall si aparitia Pietei Comune in anul 1957.

3) Cel de-al treilea val s-a caracterizat prin aparitia conceptului “Noua Ordine Economica Internationala” introdus de ONU , iar prin rundele de negocieri din anul 1986 s-a realizat reducerea restrictiilor si barierelor tarifare din calea comertului exterior.

Exista mai multe viziuni si acceptiuni ale diferitilor specialisti in ceea ce priveste notiunea de “globalizare” ,exprimate de-a lungul timpului ,la diferite momente sociale si economice, printre care se numara si urmatoarele: globalizarea poate fi interpretata ca o internationalizare,in sensul cresterii volumului tranzactiilor si a interdependentelor dintre state. O alta abordare a globalizarii o reprezinta liberalizarea,caz in care globalizarea reprezinta un fenomen prin care se indeparteaza restrictiile impuse in mod official miscarilor de resurse intre state,in scopul formarii unei economii mondiale deschise.

Potrivit definirii lui Bhagwatti Jagadish (*¹) ,globalizarea reprezinta integrarea economiilor nationale in economia international prin intermediul comertului international,al investitiilor straine directe,a miscarilor pe termen scurt ale fluxurilor de capital,fluxurilor tehnologice si al fluxurilor de forta de munca. Aceasta definitie , reprezinta o prezentare succinta a elementelor care intra sub incidenta globalizarii si face legatura intre fenomenul de globalizare si activitatea de comert.

Privita din prisma aspectului tehnologic,globalizarea, influenteaza comertul prin prisma faptului ca acesta se bazeaza din ce in ce mai mult pe “know-how” ,inovatie ,cercetare-dezvoltare si infrastructura in comunicare.

Globalizarea a fost introdusa intr-o ecuatie elaborata de Edward N. Luttwak si citata de T. Frank (*²) ,ecuatie care prezinta elementele necesare pentru ca o economie sa prospere:

Privatizare + Dereglementari + Globalizare = Prosperitate

II. COMERTUL

Comertul(*³) reprezinta o activitate economica specializata,cu un anumit grad de autonomie ,al carui continut il constituie realizarea schimbului de marfuri in cadrul relatiilor de piata,respectiv realizarea circulatiei marfurilor de la producatori la consumatori,in conditii acceptabile acestora, vizand locul,timpul,cantitatea,sortimentul,calitatea si pretul.

Comertul diversifica oferta de bunuri si servicii disponibile,fapt ce conduce la scaderea pretului produselor datorita cresterii concurentei. Astfel creste competivitatea companiilor autohtone ,sporeste rata de investitii ,se inregistreaza crestere economica si apar locuri de munca disponibile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul si Globalizarea.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI