Competitivitatea

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Competitivitatea.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vasile Dragos

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

CAPITOLUL I pag. 1
Introducere
CAPITOLUL II pag. 1
Teorie, modele si concepte
CAPITOLUL III pag. 4
Factorii determinanti ai competitivitatii
CAPITOLUL IV pag. 5
Indici de masurare ai competitivitatii
CAPITOLUL V pag. 7
Specificul competitivitatii în turism
CAPITOLUL VI pag. 9
Evaluarea competitivitatii României
Bibliografie pag. 11

Extras din document

CAPITOLUL I

Introducere

Competitivitatea este un concept complex, îndelung dezbatut de economistii din întreaga lume. El exprima la un nivel general capacitatea persoanelor, firmelor, economiilor, regiunilor de a se mentine în competitia derulata la nivel intern si international si de a obtine avantaje economice din acestea.

Competitivitatea sugereaza siguranta, eficienta, calitate, productivitate ridicata, adaptabilitate, reusita, management modern, produse superioare, costuri scazute. Forta competitiva a unei firme rezida în avantajele competitive si în componentele distinctive pe care le poseda în raport cu alte firme concurente. Pentru a considera o firma competitiva este necesar sa se efectueze o analiza riguroasa atât a firmei cât si a mediului de activitate a acesteia.

În paginile ce urmeaza, voi vorbi despre competitivitate si numeroasele ei definitii, despre factorii determinanti ai acesteia, despre specificul competitivitatii în turism si voi exemplifica care sunt cativa dintre indicii de masurare ai competitivitatii.

CAPITOLUL II

Teorie, modele si concepte

Termenul „competitivitate” cuprinde o arie foarte larga, de aceea exista numeroase definitii ale competitivitatii, dupa cum urmeaza:

- competitivitatea unei firme reprezinta capacitatea acesteia de a câstiga în conditii de concurenta, de competitie, pe piata interna sau externa. Ea este legata de obtinerea de bunuri si servicii, desfasurarea unor operatiuni comerciale sau financiare, prestari de servicii de înalta calitate si la costuri reduse comparativ cu concurentii, ceea ce asigura patrunderea, mentinerea si consolidarea pe o anumita piata, în raport cu alte produse sau servicii similare;

- în opinia profesorului Carbaugh de la Washington University “o firma este competitiva daca produce bunuri sau servicii de o calitate superioara sau la un pret mai scazut decât competitorii sai interni sau externi”, în timp ce „competitivitatea internationala reprezinta capacitatea unei tari, în conditiile pietei libere si ale unei concurente corecte, de a concepe, produce si comercializa bunuri si servicii fie de o calitate superioara, fie la un pret inferior fata de produsele si serviciile oferite de alte tari”;

- din punctul de vedere al unei natiuni, competitivitatea exprima capacitatea si abilitatea unei tari de a utiliza în mod eficient oportunitatile de pe piata mondiala;

- OCDE defineste competitivitatea ca fiind „capacitatea firmelor, sectoarelor, regiunilor, statelor sau organismelor aflate în competitie internationala, de a asigura în mod sustinut un venit relativ ridicat din valorificarea factorilor de productie precum si un venit superior din valorificarea fortei de munca”. Aceasta definitie reliefeaza în mod clar impactul determinat pe care competitivitatea unei natiuni îl are asupra nivelurilor veniturilor si implicit asupra nivelului de trai din tara în cauza; asadar se pune accent pe finalitatea sociala a cresterii competitivitatii;

- o alta definitie a fost data de Directia Generala pentru Probleme Economice si Financiare de pe lânga Comisia Europeana. Competitivitatea, subliniaza specialistii Comisiei Europene este “capacitatea unei tari de a realiza coordonarea cresterii economice cu echilibrul extern; la baza performantelor externe ale tarilor internationalizate stând importanta fundamentala pe care o are comertul international”. Totusi, accentuând rolul pe care îl detine diferentierea produselor în strategia competitiva a firmelor, economia industriala a limitat acest tip de abordare considerând ca el nu constituie o baza adecvata pentru o evaluare cuprinzatoare a competitivitatii. Aceasta definitie pune accentul în primul rând pe largirea spectrului variabilelor ce trebuie luate în considerare în analiza competitivitatii (productivitatea, inovatia tehnologica, investitiile în capitalul fizic si uman, politici structurale).

Fisiere in arhiva (1):

  • Competitivitatea.doc