Componentele Relatiilor cu Publicul in Comertul International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Componentele Relatiilor cu Publicul in Comertul International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lobanov Natalia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Relaţiile publice reprezintă acel element al mixului promoţional,care se bazează în principal pe comunicarea nonverbală şi nonpersonală,care urmăreşte evaluarea atitudini publicului, identificarea acelor aspecte care pot să trezească preocuparea consumatorilor şi elaborarea unor programe, înţelegerea şi atitudinea favorabilă a publicului faţă de firmă şi produsele sau serviciile ei. În acest context relaţiile publice apar sub forma contactelor directe realizate, în mod costant şi sistematic de către firmele cu diferitele categorii de public, cu persoane influente din conducerea altor instituţii din ţară sau strainătate, cu lideri de opinie, în scopul obţinerii sprijinul lor pentru comercializarea produselor sale. Relaţiile publice sunt împortante şi în scopul de a limita potenţialele atacuri din partea concurenţilor sau de orice altă natură. Relaţiile publice se pot manifesta şi cu prilejul desfăşurării unor congrese, simpozioane , reuniuni internaţionale în cadrul cărora, pe lîngă evocarea şi trasmiterea unor informaţii cu privire la întreprindere şi produsele sale, se urmăresc şi contactele între specialişti din sectoarele de producţie şi comercializare, reprezentanţi presei etc.

Cele 7 principii asumate de practicianul de relaţii publice, care reprezintă un adevărat ghid al profesiei de specialist în Relaţii publice sunt:

- prin munca mea servesc interesul public. Sunt conştient că nu pot să induc în eroare publicul sau să-i influenţez în mod negativ comportamentul. Trebuie să fiu sincer şi cinstit.

- prin munca mea servesc interesele celui care m-a angajat. Sunt dedicat muncii mele cu responsabilitate şi urmăresc înteresul lui ca şi cum ar fi interesul meu.

- prin ceea ce fac sunt legat de o organizaţie căreia îi sunt loial. Cunosc şi îmi însuşesc politica şi cultura organizaţională pe care o reprezint, atît timp cît acestea sunt în concordanţă cu demnitatea umană, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi cu legislaţia în vigoare. Dacă organizaţia pentru care lucrez încalcă demnitatea umană şi drepturile fundamentale în comunicare, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a îndrepta greşelile şi a corecta comportamentul comunicaţional.

- în mod conştient şi intenţionat voi fi sincer,transparent şi clar cu jurnaliştii şi cu alte medii de comunicare cu publicul. Nu le voi oferi nici un fel de recompensă materială sau financiară.

- voi respecta libertatea şi independenţa interlocuitorilor mei. În acest sens nu voi apela la nici o formă de constrîngere sau corecţie asupra lor.

- cred că relaţiile publice reprezintă o modalitate de a genera încredere publică, de a armoniza diferitele interese şi de a corecta anumite comportamente. Astfel, nu voi face nimic pentru a dăuna credibilităţii şi reputaţiei profesiei mele.

Activitatea de relaţii publice reprezintă o formă de promovare credibilă, informaţiile furnizate considerate mai veridice decît cele oferite în reclame.

În general, trebuie să distingem, pe de o parte, Relaţiile publice ştiinfice şi activitate de relaţii publice ca aplicaţie practică. Dacă prima componentă are un caracter teoretic, a două un caracter aplicativ, fiind fundamentală prin prima.

Rlaţiile publice implică din partea firmei cultivarea unor contacte directe, realizate şi consecvente şi sistematic cu diferite categorii de public

Relaţiile publice externe ale organizaţiei moderne vizează nu numai furnizorii şi consumatori finali, ci întreaga comunitate în care activivează organizaţia, respectiv comunitatea de afaceri şi cea socială. Astăzi se pune chiar problema responsabilităţii sociale a organizaţiei moderne, care se implică tot mai mult în problemele comunităţii, în diverse forme, care depăşesc scopul imediat al obţinerii de profit.

O componentă specifică a sistemului de comunicare asociat organizaţiei moderne o reprezintă forţele de vînzare, care, deşi în primele perioade de dezvoltare a marketingului au fost incluse în politica de distribuţie, reprezintă, în prezent una dintre cele mai dinamice componente ale politicii promoţionale. În deplină concordanţă cu esenţa marketingului real, personalul de contact cu clienţi fiind cel care realizează actele de vanzare-cumpărare. De pe această poziţie de frontieră între producător şi consumatorul final, forţele de vînzare sunt chemate să îndeplinească obiective cum ar fi:

-identificarea pieţelor potenţiale

-vînzarea propriu-zisă a produselor sau serviciilor

-definirea profilului clienţilor şi localizarea lor geografică

-negocierera şi încheierea de contracte

Fisiere in arhiva (1):

  • Componentele Relatiilor cu Publicul in Comertul International.doc