Corporatiile,Societatile Transnationale si Rolul Lor in Dezvoltarea Comertului prin Crearea de Valoare Sociala

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Corporatiile,Societatile Transnationale si Rolul Lor in Dezvoltarea Comertului prin Crearea de Valoare Sociala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Corporatii si societăti transnationale

Corporaţia transnaţională este un fenomen economic aflat în plină dinamică.

Viziunea UNCTAD asupra corporaţiei transnaţionale este una foarte largă, ea definindu-se ca o entitate economică formată dintr-o companie-mamă şi din filialele ei în străinătate care este caracterizată de internaţionalizarea producţiei, se bazează pe un „bazin” internaţional de resurse umane, materiale şi financiare, şi care promovează la scară globală un anumit set de valori proprii.

Valorile cel mai des atribuite companiilor transnaţionale au fost conform unui studiu (Liviu Voinea) :

- sistemul de conducere: personalul de conducere (staff-ul managerial), ierarhizarea legăturilor companie-mamă –filială în străinătate;

- grija faţă de mediu Această valoare nu se referă strict la probleme ecologice, ci şi la mediul de folosire a produsului (siguranţa utilizatorului şi educaţia sa tehnologică);

- implicarea în viaţa comunităţii. Implicarea se face simţită prin dezvoltarea de programe educaţionale, acordarea de burse, susţinerea unor fundaţii umanitare, iniţierea de acţiuni filantropice, acţiuni de sensibilizare a opiniei publice, sponsorizarea unor evenimente sportive sau culturale etc;

- marca sau brand-ul. Marca reprezintă o valoare în sine a companiei atunci când ea include apartenenţa la grup, asocierea imaginativă atât a angajaţilor, cât şi a consumatorilor, cu marca respectivă.

- sistemul de producţie.

- inovarea. Stimularea inovării, incluzând procesul decercetare-dezvoltare, reprezintă aşadar o valoare proprie pentru o treime din companiile analizate, distribuite relativ echilibrat în funcţie de domeniile de activitate;

- angajaţii

Corporaţiile transnaţionale au avut un impact mare asupra economiei mondiale, şi putem menţiona următoarele:

- două treimi din comerţul mondial se derulează prin intermediul primelor 500 de CTN-uri; prin urmare, mai rămâne doar o treime din comerţul mondial care să se desfăşoare conform teoriilor clasice privind comerţul, la preţurile pieţei;

- veniturile realizate de primele 200 de corporaţii din lume echivalează cu 31,2%din PIB-ul mondial;

- CTN-urile deţin 90% din licenţele tehnologice la scară mondială;

- din primele 100 de economii ale lumii, 51 sunt corporaţii transnaţionale;

- veniturile cumulate ale lui General Motors şi Ford depăşesc PIB-ul agregat al tuturor ţărilor din Africa subsahariană; veniturile primelor 6 corporaţii japoneze egalează PIB-ul cumulat al Americii Latine; primele 10 corporaţii din lume au venituri mai mari decât cele mai puţin dezvoltate 100 de ţări, luate la un loc.

Societăţile transnaţionale,care operează în mai mult de o ţară,au devenit unele dintre cele mai puternice entităţi economice şi politice din lume.ONU a descris aceste societăţi ca fiind “nucleul productiv al globalizării economiei mondiale”.

O societate transnaţională reprezintă o corporaţie de mari dimensiuni a cărei activitate se desfăşoară în acelaşi timp în mai multe ţări, sediul său central, societatea mamă, este într-o singură ţară, dar ea acţionează în mai multe ţări prin filialele sale, societăţile fiică. Domeniile sale de activitate sunt variate, deseori integrate într-o reţea unică de producţie, cercetare, comercializare, bancar – financiară şi de asigurare.

Dezvoltarea producţiei internaţionale este determinată în primul rând de dezvoltarea societăţilor transnaţionale. Procesul apariţiei şi dezvoltării societăţilor transnaţionale a fost mai rapid decât interpretarea lor teoretică.De exemplu, un studiu al UNCTAD realizat în 2009 arată că în momentul respectiv existau aproximativ 82000 de corporaţii transnaţionale, cu peste 810000 de filiale în toată lumea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Corporatiile,Societatile Transnationale si Rolul Lor in Dezvoltarea Comertului prin Crearea de Valoare Sociala.doc