Criza Industriei Auto in Perioada 2008-2010

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Criza Industriei Auto in Perioada 2008-2010.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Introducere

Industria de automobile este intre sectoarele care au fost cel mai grav afectate de recesiune. Cererea pentru masini a scazut drastic, accentuand dificultatile intalnite inainte de criza ,una din ele fiind supraproductia, producandu-se mult mai multe masini decat era necesar.

Criza a afectat producatorii de automobile din Europa si Asia, dar cel mai bine au simtit-o producatorii din America. Prabusirea pietei a afectat si Canada prin semanarea tratatului Automotive Products Trade Agreement

Industria auto a fost slabita in primul rand de cresterea pretului la combustibili din ultimii ani care a descurajat achizitionarea de masini de teren (SUVs) si camionete , masini cu consum mare de combustibil.Popularitatea si posibilatea de castiguri mai mari a incurajat cei trei mari producatori americani ( General Motors, Ford, Chrysler) sa se axeze in principal pe crearea de astfel de masini. Cu putine oferte de modele cu consum eficient de combustibil de oferit consumatorilor, vanzarile au inceput sa scada. Pana in 2008, situatia a devenit critica atunci cand criza creditelor a inceput sa puna presiune pe pretul materiei prime.

Companiile producatoare de masini din Asia, Europa, America de Nord au implementat strategii creative de marketing pentru a atrage si cei mai reticienti clienti , din moment ce majoritatea s-au confruntat cu scaderi de peste 10% in vanzari. Marii producatori ca Big Three si Toyota au oferit discounturi substantiale la majoritatea modelor de pe piata. Producatorii americani au primit critici in special pentru modele noi oferite , consumatorii indreptandu-se catre masinile de calitate mai ridicata si consum eficient de combustibil oferite de producatorii japonezi si europeni.

Criza industriei auto pe tari

China

In 2008 guvernul chinez a redus taxele auto pentru a incuraja vanzarile, iar in ianuarie 2009 producatorul auto chinez Chery raporta deja vanzari lunare neasteptat de bune, cu o crestere de 20%, crestere care s-a mentinut constanta de-a lungul anului 2009.

India

Din cauza scaderii vanzarilor auto, Banca de stat a Indiei a redus dobanzile la imprumuturile auto incepand cu februarie 2009.

In primele luni ale anului 2009, Tata Motors s-a concentrat expres pe promovarea noii lor masini Tata Nano. Construita ca o masina pentru persoanele cu buget redus, producatorii spera sa dea lovitura cu pretul scazut care sa-i incurajeze pe consumatori sa achizitioneze noua masina in ciuda crizei creditelor.

Japonia

Cu preturi mari la combustibili si o piata a SUA in declin in vara anului 2008, Toyota a raportat o scadere a vanzarilor pentru luna iunie mai mare de 20%. Acest lucru este atribuit in special vanzarilor reduse la modelul Tundra(pickup) si disponibilitatii reduse la modele cu consum eficient ca Prius, Corolla si Yaris. Ca raspuns compania a stopat pentru moment fabricarea camionetelor si a relocat fabricarea masinilor hybrid care erau cerute de consumatori.In decembrie 2008 Toyota a anuntat ca va incheia primul an din istoria sa de peste 70 de ani( creata in 1937) cu pierderi de peste 30%. Toyota a inregistrat scaderi de 33.9%, iar Honda Motor 31.6%.

Pe 5 decembrie 2008 compania Honda Motor a anuntat ca va iesi din Formula Unu si ca va vinde echipa ca efect al crizei economice. Honda a redus drastic numarul de personal, iar personalul din management si conducere a avut reduceri de salariu cu peste 10%.

Nissan, un alt producator de top din Japonia, a anuntat ca isi va miscora productia in anul 2009, in primele luni reducand productia cu 80000 de masini.

In decembrie 2008, compania Suzuki Motor, al patrulea mare producator al Japoniei, a anuntat ca va scadea productia in Japonia cu 30000 de masini, datorita scaderii cererii. Deasemenea Mitsubishi Motors in 2009 a redus productia cu peste 100000 de masini.

Pe 4 noiembrie 2009 si Toyota si-a anuntat retragerea din Formula Unu , incheind participarea echipei dupa 8 sezoane.

Rusia

In decembrie 2008, au fost introduse masuri protectioniste pentru industria auto autohtona. Cea mai drastica dintre masuri a fost introducerea taxei de 30% la toate masinile importate. Aceste reglementari au provocat proteste de-a lungul intregii Rusii , cele mai multe fiind in orasul Vladivostok, portul de intrare pentru masinile japoneze.

Corea De Sud

Producatorii coreeni de automobile au avut profit in ciuda perioadei, chiar si pe piete ca SUA. Hyundai-Kya a reusit in 2008 sa intreaca Honda Motor , al cincelea mare producator mondial, urcand in zece ani peste opt pozitii in clasamentul celor mai mari producatori de automobile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Industriei Auto in Perioada 2008-2010.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea Comert