Decizii privind Tranzactiile cu Optiuni pe Piata Futures

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Decizii privind Tranzactiile cu Optiuni pe Piata Futures.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

1. Definirea contractelor

Contractele cunoscute sub denumirea de optiuni reprezinta un tip de contracte cu executarea amanata. In acest caz cumparatorul sau detinatorul unei optiuni are dreptul de a cumpara sau vinde o anumita cantitate dintr-un activ specificat, la un pret stabilit in momentul incheierii contractului si la o data fixata in viitor. Pentru dobandirea acestui drept, cumparatorul plateste o prima vanzatorului. Daca cumparatorul se decide sa-si exercite dreptul de acumpara sau vinde activul, atunci vanzatorul optiunii are obligatia de a livra sau de a accepta livrarea activului respectiv la pretul de exercitare, indiferent de pretul curent al activului. De aceea, pierderea potentiala pentru un vanzator de optiune este nelimitata; in contrast cu acesta, daca cumparatorul se decide sa nu-si exercite dreptul, lasand optiunea sa expire, pierderea lui este limitata la prima platita.

2. Clasificarea optiunilor

Dupa dreptul acordat, optiunile sunt de doua tipuri: call si put. O optiune call acorda cumparatorului, deci celui care plateste prima, dreptul de a cumpara activulde baza. In optiune se specifica dreptul de exercitare, la care activul poate fi cumparat la scadenta optiunii, sau inaintea acesteia, la un pret de exercitare specificat. O optiune put acorda cumparatorului dreptul de a vinde activul de baza, la scadenta optiunii, sau inaintea acesteia, la un pret specificat.

3. Valoarea optiunilor

Valoarea unei optiuni are doua componente: valoarea intrinseca si valoarea-timp. O optiune cu valoare intrinseca se considera a fi “in bani”, iar o optiune fara valoare intrinseca poate fi “in afara banilor”. Valoarea intrinseca este determinata de relatia dintre pretul de exercitare si pretul curent al activului de baza, relatie ilustrata in continuare

Scenarii ale pieteiOptiunile callOptiunile put

Pretul curent al activului > pretul de exercitare“in bani”“in afara banilor”

Pretul curent al activului

= pretul de exercitare“la bani”“la bani

Pretul curent al ctivului

- pretul de exercitare“in afara banilor” “in bani”

4. Valoarea timp reflectata in luarea deciziilor

Valoarea-timp reflecta potentialul optiunii de a cistiga valoarea intrinseca pe parcursul duratei de viata si se calculeaza ca diferenta intre prima curenta a optiunii si valoarea sa intrinseca.Considerand celelalte variabile egale, cu cat perioada de timp ramasa pina la expirarea optiunii este mai indelungata cu atat si prima optiunii va fi mai mare, probabilitea ca pretul activului de baza sa atinga un nivel la care exercitarea optiunii este profitabila , fiind mai mare. Deoarece , valoarea timp tinde la zero pe masura apropierii datei de expirare, optiunile sunt considerate active consumabile.

Dreptul cumparatorului de a exercita optiunea expira la data expirarii contractului. Data de expirare a optiunii poate fii diferita de data exercitarii contractului., respectiv data la care dreptul cumparatorul este exercitat.

Un al doilea criteriu de identificare a unei optiuni, il reprezinta clasa acesteia. Optiunile de acelasii tip care au aceeasi data de expirare fac parte din aceeasi clasa.De exemplu, optiunile call asupra contractelor futures cu aur cu data de expirare in luna noiembrie 1994, fac parte din aceeasi clasa

Fisiere in arhiva (1):

  • Decizii privind Tranzactiile cu Optiuni pe Piata Futures.doc