Domeniul Licentelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Domeniul Licentelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Verificarea calității în construcții este necesară pentru a proteja pe cei ce vor locui sau vor lucra într-o clădire. Guvernele au fost preocupate de această problemă de secole.

Există un compromis între siguranța care o creează licențele și costul acestora – atât pentru antreprenori cât și pentru guvern. În 70 de țări, obținerea unei autorizații de construcție durează mai mult decât construcția în sine. Multe din aceste țări sunt în Africa, reprezentând 5 din 10 țări unde construcțiile legale sunt greu de realizat (tabel nr. 1).

Tabel. Nr.1

UNDE CONSTRUCȚIA UNUI DEPOZIT E ACCESIBILĂ - ȘI UNDE NU?

CEL MAI SIMPLU CEL MAI GREU

Sf. Vincent si Grenadine 1 Guatemala 165

Japonia 2 Guinea 166

Thailanda 3 Iran 167

Belize 4 Burkina Faso 168

Insulele Marshall 5 Egipt 169

Danemarca 6 Croatia 170

St. Kitts si Nevis 7 Zimbabwe 171

Singapore 8 Tanzania 172

Maldive 9 Eritrea 173

St. Lucia 10 Timorul de Est 174

*Sursa: Baza de date Doing Business

Doing Business se preocupă de acordarea licențelor în industria construcțiilor, deoarece este printre cele mai largi sectoare în orice economie, și acest lucru este o justificare clară a nevoii de reglementare a acestora.

Persistența va da rezultate. Un studiu privind autorizațiile în Franța cuprinde sugestii ale câștigurilor potențiale în urma reducerii cerințelor împovărătoare de acordare a licențelor. Pe lângă crearea locurilor de muncă, reducerea birocrației ar putea furniza resursele necesare pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Suedia cheltuie 8% din buget pentru reglementarea afacerilor, Marea Britanie 10%, iar Olanda 11%. Reducerea birocrației cu 15% ar elibera resursele la aproximativ jumătate din bugetul de sănătate publică în aceste țări. De asemenea, ar reduce costurile afaceriștilor pentru a respecta regulamentul.

Cine se reformează?

În 2005/2006, 17 țări au facut mai accesibile cerințele pentru construcții sau au simplificat regimul de acordare a licențelor de afaceri. Majoritatea reformelor au avut loc în țări bogate (Canada, Franta, Germania, Coreea si Spania, Europa de Est și Asia Centrala: Armenia, Georgia, Letonia, Moldova, Romania și Ucraina).

În Georgia au avut loc cele mai ample reforme, fiind reformatorul de top al doilea an la rând. Autorizațiile de construcții sunt emise la un singur oficiu,iar limite de timp mai scurte au fost impuse pentru emiterea autorizațiilor. Anumite proceduri au fost eliminate, inclusiv aprobarea inspectorului sanitar înainte să înceapă construcția, precum și permisiunea de la un birou de arheologie. Ca rezultat numărul procedurilor pentru a îndeplini toate cerințele pentru construirea unui depozit au scăzut de la 29 la 17, iar durata de la 285 de zile la 137 (figura nr. 1).

Figura nr. 1

Una din cele mai importante reforme în 2005/2006 a fost introducerea termenelor legale de timp pentru emiterea autorizațiilor (Tabel. Nr. 2). Aceasta simplifică pentru constructori planificarea proiectelor : angajarea muncitorilor, contractarea furnizorilor, stabilirea liniilor de credit cu banca; aceasta pune presiune asupra birocraților pentru a fi eficienți.

Tabel Nr. 2

Reducerea autorizatiilor – cea mai importanta reforma in 2005/06

- Reducerea numarului de licente si autorizatii

Armenia, Franta, Georgia, Germania, Kenia, Letonia, Moldova, Spania, Ucraina

- Introducerea termenelor legale de timp pentru emiterea unei licente

Cambodgia, Canada, Germania, Guatemala, Mali, Ucraina, Vietnam

- Standardizarea documentelor de aplicare

Canada, Georgia, Romania

- Inspectii limitate

Canada, Mali, Niger

- Procesul de acordare a licentelor computerizat

Coreea, Moldova

*Sursa: Baza de date Doing Business

Fisiere in arhiva (1):

  • Domeniul Licentelor.docx