E-commerce

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie E-commerce.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: danciu v.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Situatia actuala

Primele tranzactii comerciale realizate prin Internet au aparut in anul 2000, in cadrul unor site-uri precum www.emania.ro, www.casadecomenzi.ro sau www.rate.ro. Numarul redus de calculatoare, slaba penetrare a Internetului si, nu in ultimul rand, neincrederea romanilor in siguranta noului tip de comert au determinat ca astfel de afaceri sa nu se dezvolte foarte mult. Situatia devine mult mai buna in 2002, atat datorita cresterii rapide a penetrarii Internetului, cat si unor initiative guvernamentale de e-commerce care au intarit increderea consumatorilor in onestitatea unor astfel de tranzactii. "Anul 2002 a fost foarte prolific pentru site-urile de e-commerce", spune Alexandru Cirlan, marketing manager la Flamingo Computers si reprezentantul www.eFlamingo.ro, luand ca exemplu domeniul IT, in care numarul site-urilor nou aparute se ridica la cateva zeci. Chiar daca s-a realizat o oarecare imbunatatire a conditiilor generale de desfasurare a comertului electronic, problemele sunt departe de a fi rezolvate.

1. Definirea prioritatilor

- instaurarea încrederii în economia numerica;

- clarificarea regulilor de piata;

- întarirea infrastructurii informationale;

concretizarea posibilitatilor si oportunitatilor

ex>opinii>"Cred ca in momentul actual, in Romania, comertul electronic este in faza de "prescolar" si in plina expansiune: exista deja peste 1.700 de site-uri, s-a realizat accesul facil la informatie, dar sistemul de onorare a comenzilor, plata si livrare este in continuare greoi, mai ales pentru piata interna", apreciaza Marcela Petrache, director executiv, SC Librariile Humanitas SA, firma ce detine magazinul on-line www.librariilehumanitas.ro.

La nivelul anului 2002, sondajele de piata arata ca 5% din utilizatorii de Internet au facut si comert electronic, adica un numar de 100.000-120.000 de persoane. Suma cheltuita de aceste persoane este greu de estimat, deoarece nu exista inca un studiu de piata dedicat acestui domeniu. O estimare a valorii e-commerce-ului romanesc in anul 2002 trebuie sa cuprinda atat vanzarile realizate prin magazinele virtuale, cat si volumul licitatiilor incheiate pe site-uri specializate precum www.okazii.ro sau binecunoscutul www.e-licitatie.ro.

In cazul magazinelor virtuale si al site-urilor de companie care ofera posibilitatea de a cumpara on-line, volumul total al vanzarilor este estimat intre 1,5 si 5 milioane de dolari (3-5 mil. $ - apreciere digitalworld.ro, 2 mil. $ - estimare emag.ro, 5 mil. $ - estimare shift.ro, 1,5-3 mil. $ - estimare elanko.ro). In schimb, piata site-urilor de licitatii on-line este mult mai mare, tranzactiile incheiate de acestea fiind de ordinul a 45-50 milioane dolari. Cea mai mare parte a acestor tranzactii au fost incheiate pe site-ul guvernamental www.e-licitatie.ro, cu o valoare totala a licitatiilor, in 2002, de 1.375 miliarde lei (echivalentul a circa 42 milioane dolari). Dintre site-uri private de licitatii, cel mai cunoscut este www.okazii.ro, cu un volum de tranzactionare de aproape 5 milioane dolari.

Fisiere in arhiva (1):

  • E-commerce.doc

Alte informatii

e-commerce prezent si viitor,opinii si perspective