Economia Comertului - Selgros Cash and Carry

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Economia Comertului - Selgros Cash and Carry.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Selgros Cash & Carry

SELGROS CASH&CARRY SRL România face parte din concernul OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft für Großhandel mbH & Co din Germania, cu sediul în oraşul Neu Isenburg, lângă Frankfurt, care a fost înfiinţat în 1989 prin fuziunea grupurilor comerciale Fegro şi Selgros, deţinând în prezent 67 de magazine, 44 în Germania, 10 în Polonia şi 13 în România. Fiecare complex are o suprafată netă de vânzare si servicii de 10.000 mp.

Acţionarii companiei Fegro-Selgros sunt în proporţii de câte 50 % grupurile: REWE Group, cunoscut în Europa prin mărcile Billa, Penny Market, XXL-Mega Discount, etc. OTTO Group, cel mai mare comerciant mondial prin corespondenţă. În Europa dezvoltă un parteneriat activ cu peste 1,8 milioane de clienţi, revânzători, producători şi prestatori de servicii. Primul magazin SELGROS Grosshandel în Offenbach/Germania s-a înfiinţează în 1959 Sunt oferite doar produse alimentare pe o suprafaţă de 1.500 mp. În data de 29 mai 2001 se deschide primul magazin SELGROS CASH & CARRY în România , la Braşov, unde se află şi sediul administraţiei centrale. În 2005 are loc deschiderea magazinului din Arad, alături de cele din: Oradea, Craiova şi Cluj-Napoca.

În România, la ora actuală există două lanţuri de magazine cash&carry: Selros şi Metro. Metro Cash & Carry Romania operează o reţea de 23 de magazine cash & carry şi are aproape 700 de angajati, cu un numar de 17.500 de produse comercializate in intreaga reţea. Compania face parte din lanţul de magazine Metro International, cu 556 de magazine in 30 de ţări, fiind principalul competitor al Selgros Cash&Carry. METRO a deschis primul magazin in Romania in Octombrie 1996, fiind primul în ţară.

La ora actuală, activitatea în cele 13 magazine SELGROS din România este susţinută de peste 4.500 de angajaţi. În administraţia centrală din Braşov lucrează o echipă de 180 de persoane. Pe o suprafaţa netă de vânzare de 10.000 mp sunt prezentate în fiecare magazin peste 37.000 de articole alimentare şi nealimentare. Suprafaţa totală a fiecărui magazin include 4.000 mp birouri şi anexe, precum şi o parcare cu 500 până la 700 de locuri, parţial acoperite.

Magazinele de tip cash & carry sunt magazine en-gros şi se adresează clienţilor profesionişti, revânzători, producători sau prestatori de servicii. Acest tip de magazin funcţionează şi este organizat în baza legii 650/2002 pentru aprobarea şi modificarea OG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor pe piaţă, care defineşte acest tip de comerţ la art. 4:

„ e) comerţ de gros cash and carry/formă de comerţ cu autoservire pe bază de legitimaţie de acces - activitatea desfăşurată de comercianţii care vând mărfuri prin sistemul de autoservire către persoane juridice sau persoane fizice autorizate şi asociaţii familiale autorizate conform legii, înregistrate în baza de date a vânzătorului, în scopul revânzării şi/sau prelucrării, precum şi al utilizării acestora ca produse consumabile;"

Magazinele SELGROS sunt organizate în sistem de autoservire, având o zonă de vânzare cu rafturi şi plasări de articole la îndemâna clienţilor precum şi o zonă de depozitare, organizată deasupra rafturilor din zona de vânzare. Mai există o zonă de depozitare pentru articolele care au nevoie de condiţii speciale de temperatură şi umiditate. Aceste depozite sunt anexe la raioanele Legume-Fructe, Delicatese-Lactate, Mezeluri, Carne şi Produse congelate. Sistemul modern de gestiune asigură permanent prezenţa optimă a mărfurilor la raft şi emite propuneri de comandă a articolelor- cel puţin aşa susţine Selgros. Bineînţeles, acest lucru se poate contesta. Acest sistem de rafturi este foarte practic, dar în acelaşi timp prezintă pericol. Articolele vândute sunt înlocuite permanent, cumpărătorii fiind expuşi tot timpul pericolului, chiar dacă zonele de manipulare- secţiunile sunt blocate în timpul manipulării cu stivuitorul. Din alt punct de vedere, acest mod de a depozita este foarte transparent, astfel clienţii pot constata la orice moment stocul existent din articolele expuse spre vânzare.

Magazinul are intrare şi ieşire separată, securizâd şi simplificând accesul în şi ieşirea din magazin. Cărucioarele se găsesc aproape de intrare, în parcare, dar pentru a le folosi este nevoie de fise, care se pot recupera la ieşirea din magazin, dar complică de multe ori intrarea, trebuie să-ţi aminteşti să le ai asupra ta. În locul lor se pot folosi şi cele de plastic, care se găsesc la angajaţii magazinului, dar aceştia nu sunt întotdeauna acolo.

Chiar la intrare,este un Birou de informaţii, la dispoziţia clientului pe toată durata de funcţionare a magazinului, angajatele sunt foarte amabile, dar nu întotdeauna pregătite pentru întrebări şi un Birou de relaţii cu clienţii de luni până vineri între orele 8 şi 16.45. Tot la intrare este amplasat un panou electronic cu informaţii de actualitate şi un mic spaţiu amenajat cu mostre, unde sunt expuse produsele noi, sau cele la ofertă, şi alături un telefon public. Există cutii pentru bagaje, sau pentru articolele cumpărate în alte magazine, cu care nu putem sau nu dorim să intrăm. La dreapta este un service, unde se întocmesc certificatele de garanţie pentru produsele cumpărate în magazin, se pot încerca produsele(de exemplu electrocasnice), şi se pot returna produsele expirate sau defecte.

În magazin sunt amplasate cititoarele mobile de date aflate în dotarea angajaţilor, alături de cele fixate pe perete, care permit obţinerea unor informaţii utile despre produse, ca denumire şi preţ, foarte untile ţinând cont de faptul că, de multe ori produsele sunt lăsate pe alt raft, unde eticheta poate indica alt produs, cu preţ diferit şi proprietăţi diferite. Acestea sunt de un real ajutor şi în cazul produselor fără etichetă, sau recent expuse.

Aproape totul sub un singur acoperiş - un sortiment variat de peste 37.000 de articole alimentare şi nealimentare stau la dispoziţia cumpărătorilor pe o suprafaţă de vânzare de 10.000 mp. Găsim aici, produse alimentare: legume şi fructe, lactate, carne, alimente congelate, produse de panificaţie, conserve, ulei, oţet, condimente, dulciuri, alimente dietetice, peşte şi pui congelat, pizza, îngheţată, băuturi, sucuri, apă minerală, bere, conserve, făină, ceai, vinuri, tutun, băuturi spirtoase şi mezeluri, şi produse nealimentare: încălţăminte şi înbrăcăminte, articole pentru sport şi camping, articole pentru grădină, mobilă, PC-uri, imprimante, articole multimedia, foto, video, CD-uri, textile, lenjerie, marochinărie, papetărie, birotică, menaj, pahare, tigăi, vase, electrocasnice, instalaţii electrice, televizoare, articole pentru dotarea băii, saltele, materiale de constructii, accesorii auto, scule de mână şi electrice, articole de plastic, menaj, de unica folosinţă, cadouri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Comertului - Selgros Cash and Carry.doc