Efectele Integrarii Romaniei in UE

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Efectele Integrarii Romaniei in UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Introducere

Romania a fost prima tara din Europa centrala si de est care a avut relatii oficiale cu

Comunitatea Europeana . In ianuarie 1974 , o intelegere a inclus Romania in Sistemul Generalizat de Preferinte ale Comunitatii , dupa care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale . In 1980 , Romania a procedat la recunoasterea de facto a Comunitatii Economice Europene , prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte Romania – CEE concomitant , fiind semnat si Acordul asupra Produselor Industriale .

Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana , dateaza din 1990 ,

urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare .

Acordul European a intrat in functiune in februarie 1995 . Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un “ Acord Intermiar “ . Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995 , impreuna cu Declaratia de la Snagov , un document semnat de toate cele 14 partide politice importante ale Romaniei , in care acestea isi exprimau sprijin deplin pentru integrarea europeana .

In iulie 1997 Comisia si-a publicat “ Opinia asupra Solicitarii Romaniei “ de a

Deveni membra a UE . In anul urmator a fost intocmit un “ Raport privind progresele Romaniei in Procesul de Aderare la UE “ . In urma raportului , publicat in octombrie 1999 , Comisia a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romaniei . Dupa decizia Consiliului European de la Helsky in decembrie 1999 negocierile de aderare au inceput la 15 februarie 2000 membru cu drepturi depline in 2007 . La aummit-ul de la Thessaloniki din 2004 s-a declarat ca UE sprijina acel obictiv .

Romania a incheiat negocierile de aderare in cadrul summitu-lui UE de iarna de la

Bruxelles din 17 decembrie 2004 . Tratatul de aderare a fost semnat pe 25 aprilie 2005 laAbatia Neumunster din Luxemburg , urmand ca cele doua tari ( Romania & Bulgaria ) sa adere la 1 ianuarie 2007 , cu exceptia cazului in care sunt raportate incalcari grave ale acordurilor stabilite , caz in care aderarea va fi amanita cu un an .

Opinia publica

In general , in Romania opinia publica este favorabila integrarii europene . Potrivit

Eurobarometrului 64 , desfasurat in toamna anului 2005 , increderea romanilor in UE , desi inca cea mai mare intre statele member sau in curs de aderare , este tot mai apropiata de cea a altor state member : 64% fata de 62% in Portugalia si Grecia .

Statutul Romaniei in Uniune

Dupa semnarea tratatului de aderare la 25 aprilie 2005 , Romania a devenit un stat in curs de aderare , obtinand statutul de observatory active la nivelul tuturor institutiilor comunitare , fiind necesara asigurarea prezentei reprezentatiilor romani la nivelul institutiilor europene si al grupurilor de lucru ale acestora .

Statutul de observator activ permite Romaniei sa isi exprime punctul de vedere , fara drept de vot , in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar , putand astfel influenta aceste decizii si promovandu-si interesele nationale .

Romania participa ca observatory active in urmatoarele institutii ale UE :

- Parlamentul European

- Consiliul European

- Consiliul UE

- Comitetul Reprezentantilor Permanenti

- Grupurile de lucru ale Consiliului

- Comitetele si grupurile de lucru ale Comisiei Europene

- Comitetul Regiunilor si Consiliul Economic si Social

Dupa aderare Romania va trece de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline . Romania va deveni a- 7- a cea mai mare tara din UE , in termini de populatie . Tara va desemna 35 de deputati pentru Parlamentul European , dar numarul acestora va scadea , printr-o reorganizare a locurilor din Parlament , stipulate in tratatul de la Nisa . Limba romana va deveni una dintre limbile oficiale ale UE urmand ca fiecare cetatean al UE sa poata adresa institutiilor aceasta limba .

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Integrarii Romaniei in UE.doc