Etalarea Marfurilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Etalarea Marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Componenta majoră a tehnologiilor comerciale, etalarea mărfurilor constituie, alături de publicitatea la locul vânzării şi reclama, o tehnică proporţională definitorie pentru imaginea şi profitabilitatea punctelor de vânzare, reprezentând totodată o variabilă principală a procesului de merchandising.

Etalarea mărfurilor reprezintă ansamblul regulilor şi procedeelor de prezentare a mărfurilor şi reuneşte o seamă de procese şi operaţii ce au loc în sala de vânzare în vederea realizării unei oferte active, apte să asigure creşterea vânzărilor.

Etalarea mărfurilor, ca element fundamental al promovării, vizează o serie de aspecte, precum: obiectivele expunerii, criteriile de selectare a mărfurilor, modalităţi de expunere a mărfurilor, combinaţia culorilor, tematica expunerii.

Ansamblul procedurilor şi regulilor de prezentare a mărfurilor, tehnologia etalării mărfurilor reuneşte procesele şi operaţiile desfăşurate în cadrul sălii de vânzare în vederea poziţionării produselor pe echipamente comerciale specifice şi informării consumatorilor asupra caracteristicilor economice şi tehnice ale produselor.

În ceea ce priveşte gestiunea sortimentului de mărfuri şi etalarea acestora, în România există încă diferenţe majore faţă de magazinele existente în ţările dezvoltate ale lumii. Încă descoperim în multe magazine etalări de genul: „nu conteaza unde, nu conteaza ce”, „de toate pentru toţi”, „etalare tip bazar” etc., care nu au nici o logică estetică, merceologică şi comercială. Nu se respectă reguli elementare de vecinătate, de asociere a produselor în consum sau în utilizare. Există etalări de produse complet eterogene. În plus, nu se urmăreşte situaţia fiecărui articol (vânzare, cantitate, adaos comercial, rentabilitate etc.).

Sunt multe mărfuri care nu se vând, dar sunt menţinute fără justificare în sortiment. De cele mai multe ori, analiza se face global, pe ansamblul sortimentului, performanţele firmelor bazându-se de fapt, doar pe un număr restrâns de articole.

În ceea ce priveşte design-ul interior există o serie de neajunsuri. Poate cel mai grav este cel reprezentat de„iniţiativa” unor întreprinzători de a desfiinţa pereţi sau de a interveni asupra lor, deşi aceştia sunt de rezistenţă şi fără nici un fel de autorizare. Totuşi, interiorul magazinelor a început să fie tratat cu mai multă grijă, începând cu starea de curăţenie şi continuând cu confortul termic, cu finisajele şi decorurile utilizate, cu iluminatul folosit etc.

Scopul etalării nu se limitează la oferirea unei imagini de ansamblu atractive şi stimulative, ci acoperă numeroase alte aspecte. Semnificative în acest sens sunt următoarele:

- Atenţionarea clienţilor în general şi a celor care potrivit temperamentului sunt preocupaţi, neatenţi şi visători, în general ;

- Atragerea, introducerea clienţilor în magazine şi oprirea acestora pentru a se informa cu privire la produsele comercializate;

- Facilitatea examinării produselor de către clienţi;

- Seducerea şi tentarea clienţilor, generând naşterea unei cereri de impuls;

- Facilitarea demonstraţiilor şi vânzării produselor;

- Declanşarea deciziei de cumpărare şi materializarea impulsului într-o cumpărare efectivă ca urmare a informaţiilor furnizate cu privire la preţ, calitate şi modalităţi de întrebuinţare a produselor oferite;

- Îmbunătăţirea imaginii produsului şi a magazinului.

Etalarea mărfurilor în interiorul magazinului

Expunerea mărfurilor în interiorul magazinului are în vedere următoarele aspecte majore: stabilirea criteriilor de etalare, respectarea unor principii de bază, selectarea modalităţii de etalare – expunerea mărfurilor pe rafturi; etalarea mărfurilor în vitrine sau pe alte tipuri de echipamente.

De la spaţiul restrâns al vitrinei, etalarea mărfurilor se extinde la nivelul întregului magazin. Din acest motiv, interiorul magazinului reprezintă nu numai prelungirea acţiunii elementelor exterioare, dar şi informarea cumpărătorilor într-o atmosferă de destindere, de servire şi încredere, care să contribuie la formarea deciziei de cumpărare.

Modele de etalare a mărfurilor în vitrine:

- Modelul în trepte

- Modelul în evantai

- Modelul piramidal

- Modelul în zig-zag.

Fisiere in arhiva (1):

  • Etalarea Marfurilor.doc