Evolutia Comertului cu Ridicata in Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Evolutia Comertului cu Ridicata in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Capitolul I Comertul-caracteristicii generale 3
1.1. Notiuni despre comert 3
1.2. Rolul economic si social al comertului 4
Capitolul II Comertul cu ridicata 6
2.1. Rolul si importanta comertului cu ridicata 6
2.2. Functiile comertului cu ridicata 7
2.3. Tipologia comerciantilor cu ridicata 8
2.4. Tendinte in evolutia comertului cu ridicata pe
plan mondial 10
Capitolul III Evolutia comertului cu ridicata in Romania 12
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Capitolul I Comertul-caracteristici generale

COMERTUL reprezinta o categorie economica, proprie productiei de marfuri care exprima relatiile economice ce se stabilesc intre oameni in cadrul schimbului de marfuri si de activitatii.

1.1.Notiunii despre comert

Comertul a aparut odata cu autonomia producatorilor, cu cea de-a treia diviziune sociala a muncii, care corespunde cu aparitia negustorilor, ca o clasa ce nu se mai indeletniceste cu producerea, ci numai cu schimbul marfurilor produse de altii, si odata cu aparitia banilor metalicii,care faciliteaza realizarea schimbului, prin descompunerea lui in acte: vanzare(marfa-bani) si cumparare(bani-marfa).

Comertul este o activitate de mijlocire a schimbului, separate de productia propriu-zisa, avand ca functie principala infaptuirea distributiei de marfurii potrivit relatiei: bani-marfa-bani(B-M-B).

Ca forma de schimb a marfurilor, el reprezinta o necesitate obiectiva, deoarece existenta productiei de marfuri, determinate pe de o parte de existenta mai multor forme ale proprietate asupra mijloacelor de productie si asupra produselor muncii; in mod obiectiv impune mentinerea tuturor categoriilor economice specifice si anume: marfa, pret, bani, comert,etc.

In Codul Comercial (care se aplica la toate activitatiile economice ce sunt organizate in scop lucrative), comertul este definit ca acte de productie industriala, actele de transport, serviciile bancare si alte acte de intermediere alturi de actele comerciale pure.

Circulatia marfurilor ca faza a productiei in care se realizeaza valoarea lor si trecerea acestora in sfera consumului cunoaste doua stadii:

- circulatia marfurilor cu ridicata;

- circulatia marfurilor cu amanuntul.

Pentru a intelege locul utilitatii in cadrul activitatii de comert trebuie respectate urmatoarele aspecte:

1) Amplasarea producatorilor de bunuri si a consumatorilor care trebuie sa fie diferita, deoarece ea este afectata si de distantele care se interpun intre cei doi partenerii;

2) Imposibilitatea cunosterii de catre partenerii a mijloacelor financiare si productive de care dispun;

3) Contradictiile existente intre interesele firmelor producatoare si nevoile consumatorilor.

1.2. Rolul economic si social al comertului

Rolul sau functia economica a comertului vizeaza in principal miscare fizica a marfurilor si procesele complexe de vanzare-cumparare ale acestora, in timp ce rolul sau functia sociala sunt legate de satisfacerea necesitatilor de consum a populatiei.

A. Functiile economice ale comertului

1) Functia de realizare a marfurilor- este caracteristica principala a activitatii comerciale. Prin functia de realizare a marfurilor, adica prin vanzarea lor catre consumatori, comertul recupereaza in forma baneasca, cheltuielile materiale si cele de munca efectuate in procesul de productie si distributie, asigurand astfel premisele necesare pentru realizarea complexului de operatii(un nou ciclu de productie).

Functia de realizare a marfurilor asigura nu numai o circulatie monetara sanatoasa (preturile finale la care se vand marfurile contin elemente de valoare datorate bugetului statului <impozite indirecte> si profitul cuvenit participantilor la proces),dar si dezvoltarea si diversificarea activitatii economice si sociale.

Modificarea dimensiunilor si structurilor unui ciclu economic se obtine prin accelerarea vitezei de circulatie a marfurilor, scurtarea cailor de distributie si promovarea formelor rapide de vanzare.

Rolul acestei functii sporeste in importanta pe masura cresterii si diversificarii productiei de bunuri de consum, ridicarii puterii de cumparare si accentuarii exigentelor cumparatorilor.

2) Functia de echilibrare a ofertei cu cererea de marfurii- rolul acestei functii presupune in primul rand studierea continua a evolutiei cererii de marfurii,

astfel incat pe aceasta baza comerciala sa exercite o influenta corespunzatoare asupra productiei pentru a o determina sa se adapteze la nevoile de consum.

Aceasta influenta se realizeaza prin:

- contracte economice incheiate intre comert si producator;

- participarea specialistilor din comert la elaborarea standardelor de calitate si la omologarea produselor.

Pe de alta parte, comertul cauta sa influenteze consumul pentru a-l putea ridica la nivelul posibilitatilor tot mai largi care decurg din continua dezvoltare si perfectionare tehnilogica a productiei. Lipsa unei legaturi directe intre productia fizica si consumatorul propriu-zis oblige comertul sa acumuleze si sa pastreze o cantitate importanta de mafurii, sub forma de stocuri cu care sa satisfaca cererea pe distanta si pe intervalul de timp ce desparte produsul de consumator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Comertului cu Ridicata in Romania.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE ADMINISTRAREA AFACERILOR