Evolutie si Perspective in Comertul International

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Evolutie si Perspective in Comertul International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Flaviu Meghisan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Schimburi economice intre persoasne sau grupuri de persoane din diferite tari au avut loc din cele mai vechi timpuri,dar piata mondiala se considera ca a inceput sa se formeze in secolul al XVI-lea De existenta sa propriu-zisa se vorbeste abia de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX,cand schimburile au atins dimensiunile ,regularitatea si diversitatea care le-au impus ca atare.Un rol important in formarea economiei mondiale l-a avut generalizarea revolutiei industriale,care a permis cristalizarea diviziunii internationale a muncii,cresterea productivitatii muncii si amplificarea schimbului de marfuri intre tari.

Economia mondiala a aparut,asadar,ca urmare a unui proces evolutiv continuu,astfel ca in prezent se pot delimita trei etape ale mondializarii

- mondializarea prin comertul exterior.El devine evident dupa prima revolutie industriala si dureaza pana la inceputul secolului XX.In centrul politicii economice a statelor nationale se afla echilibrul balantei lor comerciale.

- Mondializarea prin cresterea importantei investitiilor externe de capital in comparatie cu comertul international.Dupa primul razboi mondial,aceasta tendinta capata accente tot mai pronuntate,aflandu-se la originea transnationalizarii vietii economice.Frontierele economice ajung sa nu mai coincida cu cele politice.Politica economica oficiala are drept principal obiectiv echilibrarea balantei de plati externe.

- Mondializarea prin integrarea activitatii economice la scara planetara.Acest proces este in plina derulare,aparand tendinta de globalizare a economiei,care inseamna cresterea in proportii fara precedent a interdependentelor dintre agentii economici,dintre economiile nationale,generand implicatii vaste si,uneori,imprevizibile asupra principalelor piete internationale.

Prin volumul si ponderea sa,comertul international reprezinta

principalul flux economic international.

Comertul international reprezinta totalitatea relatiilor si tranzactiilor realizate sub forma de import si export.

Importul este o cumparare de marfuri din strainatate contra unei cantitati de bani.Exportul reprezinta vanzarea de bunuri si servicii spre un agent economic dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita in prealabil.

Evolutia comertului international se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi principale:

1. Comertul international este un flux dinamic.Ritmul de crestere al exporturilor mondiale a fost superior ritmurilor de crestere economica mondiala sau a productiei manufacturate mondiale.

2. Diversificarea continua a fluxurilor comerciale internationale.Sub imperiul progresului tehnologic,al inovatiei,nomenclatorul de produse s-a imbogatit continuu,iar gradul de complexitate al produselor a crescut foarte mult.In perioada postbelica au aparut noi piete,a ordinatoarelor,a sporit importanta comertului cu brevete,ritmul de crestere fiind mai mare decat al comertului international pe ansamblu.A sporit deci ponderea produselor prelucrate si de tehnicitate superioara,conturandu-se noi segmente ale pietei mondiale.

In ceea ce priveste repartitia geografica a comertului cu produse manufacturate,pot fi desprinse cateva caracteristici:

• tarile dezvoltate apar in postura celor mai mici exportatori si importatori de produse manufacturate,fapt explicabil prin structura diversa a acestor economii,structura ce se reflecta in exporturile si importurile acestor tari,conectarea lor la economia globala si dominatia lor in domeniile tehnicii si tehnologiei.

• tarile in dezvoltare sunt mai degraba importatori de produse prelucrate decat exportatori,cea mai clara diferenta dintre exporturile si importurile de produse manufacturate fiind in cazul Orientului Mijlociu si al Africii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutie si Perspective in Comertul International.doc

Alte informatii

Lucrarea urmareste sa prezinte evolutiile si perspectivele comertului international in zilele noastre si tendintele viitoare.