Faptele de Comerț Conexe

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1596
Mărime: 8.94KB (arhivat)
Publicat de: Filip Șerban
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Categoria faptelor de comert obiective include, alaturi de operatiunile de interpunere si de întreprinderi, faptele de comert conexe sau accesorii.

Faptele de comert conexe sunt acte juridice sau operatiuni care dobândesc comercialitate datorita strânsei legaturi pe care o au cu acte sau operatiuni considerate de lege fapte de comert.

Din categoria faptelor de comert conexe fac parte:

1) contractele de report asupra titlurilor de credit;

2) cumpararile sau vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale;

3) operatiunile de mijlocire în afaceri;

4) cambia sau ordinele în producte sau marfuri;

5) operatiunile cu privire la navigati;

6) depozitele pentru cauza de comert;

7) contul curent si cecul;

8) contractele de mandat, comision si consignatie;

9) Contractele de gaj si fidejusiune.

1) Contractele de report asupra titlurilor de credit

Art.3 pct. 3 C. com. prevede ca sunt fapte de comert contractele de report asupra obligatiunilor de stat sau a altor titluri de credit, circulând în comert contractele de report asupra obligatiunilor de stat sau a altor titluri de credit, circulând în comert.

Contractul de report consta în cumpararea pe bani gata a unor titluri de credit care circula în comert si în revânzarea simultana cu termen si pe un pret determinat de catre aceeasi persoana a unor titluri de aceeasi specie (art. 74 C. Com)

Asa cum rezulta din definitie, contractul de report este un act juridic complex care cuprinde o dubla vânzare; una se executa imediat, atât în privinta predarii titlurilor de credit, cât si a pretului, iar a doua este o vânzare cu termen, la un pret determinat.

În temeiul contractului, o persoana (reportatul) detinatoare de titluri de credit (actiuni, obligatii etc) care nu voieste sa le înstraineze definitiv, da din report (vinde temporar) aceste titluri unei alte persoane (reportatorul) în schimbul unui pret, platiblil imediat. Totodata, partile se inteleg ca, la un anumit termen, reportatorul sa vânda reportatului titluri de credit de aceeasi specie (nu titlurile dobândite) la pretul determinat , la care adauga o prima, care constituie pretul serviciului prestat de reportator.

În conceptia Codului comercial, contractul de report este o fapta de comert obiectiva, independent de calitatea partilor si fara a distinge dupa natura titlurilor de credit care fac obiectul sau.

Alaturi de contractul de report, sunt considerate fapte de comert accesorii sau conexe si operatiunile de bursa, adica toate negocierile facute în bursa, cu respectarea conditiilor stabilite în regulamentul acesteia.

2) Cumpararile sua vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale.

Art 3 pct. 4 C. Com. prevede ca sunt fapte de comert cumpararile sau vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale.

Asa cum rezulta din dispozitia legii, în acest caz, cumpararile sau vânzarile au ca obiect partile sociale si actiunile societatilor comerciale.

Partile sociale sunt diviziunile în care este împartit capitalul social al societatii cu raspundere limitata. Ele sunt drepturi de creanta, fara a fi încorporate în titluri de credit are apartin asociatilor.

Actiunile sunt fractiunile în care este divizat capitalul social al societatii pe actiuni sau comandita pe actiuni. Ele sunt reprezentate prin titluri de credit care circula în comert.

Desi legea considera fapte de comert numai cumpararile si vânzarile de parti sociale si actiuni ale societatilor comerciale, totusi unii autori adauga si gajul asupra partilor sociale si actiunilor, deoarece creditorul gajist îsi leaga o parte din patrimoniul sau de soarta si riscurile societatii comerciale.

Preview document

Faptele de Comerț Conexe - Pagina 1
Faptele de Comerț Conexe - Pagina 2
Faptele de Comerț Conexe - Pagina 3
Faptele de Comerț Conexe - Pagina 4
Faptele de Comerț Conexe - Pagina 5
Faptele de Comerț Conexe - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Faptele de Comert Conexe.doc

Te-ar putea interesa și

Considerații generale asupra actelor și faptelor de comerț

Sectiunea 1 ACTELE SI FAPTELE JURIDICE 1.1. Actele si faptele juridice in Teoria Generala a Dreptului romanesc. Problema actelor si faptelor...

Actele și faptele de comerț

I. Introducere Determinarea obiectului dreptului comercial, a sferei sale de aplicare, este legata de optiunea legiuitorului pentru un anumit...

Dobândirea și pierderea calității de comerciant

Dobandirea si Pierderea Calitatii de Comerciant a Persoanelor Fizice si Juridice Categoriile de comercinati cunoscute de legea romană. Legislatia...

Faptele de Comerț

I. DEFINIŢIA ŞI AUTONOMIA DREPTULUI COMERCIAL Pentru a defini dreptul comercial, este necesar să fie explicat termenul comerţ, deoarece acest...

Drept Comercial - 2

CAPITOLUL 2 FAPTELE DE COMERT SECTIUNEA 1 ASPECTE GENERALE 1.1. Criteriul comercialitatii Calificarea notiunii de comercialitate apartine...

Curs Dreptul Afacerilor

Notiunea de drept. Consideratii introductive Statul si dreptul ca fenomene sociale au aparut concomitent ca rezultat al procesului dezvoltarii...

Noțiuni generale în drept

– CURSUL 1 – NOŢIUNI ELEMENTARE DESPRE STAT ŞI DREPT DREPTUL AFACERILOR – RAMURĂ DE DREPTUL DREPT Ca membru al unei colectivităţi, omul a...

Ai nevoie de altceva?