Faptele de Comert Conexe

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Faptele de Comert Conexe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Comert, Drept, Drept Comercial

Extras din document

Categoria faptelor de comert obiective include, alaturi de operatiunile de interpunere si de întreprinderi, faptele de comert conexe sau accesorii.

Faptele de comert conexe sunt acte juridice sau operatiuni care dobândesc comercialitate datorita strânsei legaturi pe care o au cu acte sau operatiuni considerate de lege fapte de comert.

Din categoria faptelor de comert conexe fac parte:

1) contractele de report asupra titlurilor de credit;

2) cumpararile sau vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale;

3) operatiunile de mijlocire în afaceri;

4) cambia sau ordinele în producte sau marfuri;

5) operatiunile cu privire la navigati;

6) depozitele pentru cauza de comert;

7) contul curent si cecul;

8) contractele de mandat, comision si consignatie;

9) Contractele de gaj si fidejusiune.

1) Contractele de report asupra titlurilor de credit

Art.3 pct. 3 C. com. prevede ca sunt fapte de comert contractele de report asupra obligatiunilor de stat sau a altor titluri de credit, circulând în comert contractele de report asupra obligatiunilor de stat sau a altor titluri de credit, circulând în comert.

Contractul de report consta în cumpararea pe bani gata a unor titluri de credit care circula în comert si în revânzarea simultana cu termen si pe un pret determinat de catre aceeasi persoana a unor titluri de aceeasi specie (art. 74 C. Com)

Asa cum rezulta din definitie, contractul de report este un act juridic complex care cuprinde o dubla vânzare; una se executa imediat, atât în privinta predarii titlurilor de credit, cât si a pretului, iar a doua este o vânzare cu termen, la un pret determinat.

În temeiul contractului, o persoana (reportatul) detinatoare de titluri de credit (actiuni, obligatii etc) care nu voieste sa le înstraineze definitiv, da din report (vinde temporar) aceste titluri unei alte persoane (reportatorul) în schimbul unui pret, platiblil imediat. Totodata, partile se inteleg ca, la un anumit termen, reportatorul sa vânda reportatului titluri de credit de aceeasi specie (nu titlurile dobândite) la pretul determinat , la care adauga o prima, care constituie pretul serviciului prestat de reportator.

În conceptia Codului comercial, contractul de report este o fapta de comert obiectiva, independent de calitatea partilor si fara a distinge dupa natura titlurilor de credit care fac obiectul sau.

Alaturi de contractul de report, sunt considerate fapte de comert accesorii sau conexe si operatiunile de bursa, adica toate negocierile facute în bursa, cu respectarea conditiilor stabilite în regulamentul acesteia.

2) Cumpararile sua vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale.

Art 3 pct. 4 C. Com. prevede ca sunt fapte de comert cumpararile sau vânzarile de parti sociale sau actiuni ale societatilor comerciale.

Asa cum rezulta din dispozitia legii, în acest caz, cumpararile sau vânzarile au ca obiect partile sociale si actiunile societatilor comerciale.

Partile sociale sunt diviziunile în care este împartit capitalul social al societatii cu raspundere limitata. Ele sunt drepturi de creanta, fara a fi încorporate în titluri de credit are apartin asociatilor.

Actiunile sunt fractiunile în care este divizat capitalul social al societatii pe actiuni sau comandita pe actiuni. Ele sunt reprezentate prin titluri de credit care circula în comert.

Desi legea considera fapte de comert numai cumpararile si vânzarile de parti sociale si actiuni ale societatilor comerciale, totusi unii autori adauga si gajul asupra partilor sociale si actiunilor, deoarece creditorul gajist îsi leaga o parte din patrimoniul sau de soarta si riscurile societatii comerciale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Faptele de Comert Conexe.doc