Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2951
Mărime: 32.74KB (arhivat)
Publicat de: Irinel Dobre
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Introducere

Înainte de toate, pentru a putea desfăşura o activitate eficientă orice firmă trebuie să-şi organizeze activitatea. Organizarea activităţii firmei este deosebit de important a se efectua după principii ştiinţifice pentru că ea atrage după sine un întreg arsenal de fenomene şi procese specifice cu implicaţii majore asupra rezultatului final.

Funcţionarea presupune o structură organizatorică (managerială) şi o organigramă care se impun a fi respectate deoarece altfel se instalează anarhia şi nu se pot realiza obiectivele propuse. Structura organizatorică reprezintă împărţirea pe compartimente a activităţii firmei la care se adaugă responsabilităţile determinate de specificul domeniului. Organigrama firmei prezintă în mod schematic structura managerială a firmei sau posturile şi competenţele acestora . Aşadar organizarea unei societăţi este punctul de plecare în desfăşurarea obiectului de activitate al firmei indiferent de forma de proprietate, capital social, domeniu de activitate.

În mediul economic actual se impun termeni de competiţie tot mai drastici în mod critic de capacitatea de a se diferenţia de concurenţă printr-o preocupare continuă şi consecventă atât pentru creşterea gradului de prosperitate a organizaţiei şi a tuturor factorilor cheie implicaţi în activitatea acesteia.

Fiind organizată ca o societate integrată pe verticală, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul industriei petroliere, PETROM are în componenţa sa pe lângă sucursale de exploatare şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, ale fostei Regii Autonome a Petrolului, pe structura căreia s-a constituit, sucursale de prelucrare a ţiţeiului, sucursale pentru transportul produselor petroliere, sucursale de distribuire ale acestor produse, atât en-gros, sucursale de servicii, precum şi sucursale de cercetare.

2. Descrierea generala a companiei Petrom.

Petrom este cea mai importantă companie petrolieră din România, cu activităţi în domenile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing si Gaze naturale, Petrom are rezerve dovedite de petrol şi de gaz de 940 mil. bep, o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an, aproximativ 600 benzinării în România şi 200 în Moldova, Bulgaria şi Serbia. Compania a avut o evoluţie spectaculoasă după privatizarea din 2004. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 este în curs de desfăşurare, conform strategiei de dezvoltare Petrom până în anul 2010.

Petrom este unica companie din România care are dreptul de a extrage ţiţei pe teritoriul ţării. Producţia anuală este de aproximativ 5 milioane tone ţiţei pe an.

Compania deţine două rafinării, Petrobrazi Ploieşti şi Arpechim Piteşti, care au capacităţi de 7 respectiv 6,5 milioane tone pe an. Ambele dispun de câte două module, putând funcţiona astfel la jumătate de capacitate.

Petrom mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.

In anul 1996 a fost înfiinţată Compania Română de Petrol, ca societate comercială pe acţiuni, constituită prin reorganizarea RAFIROM, PECO şi PETROTRANS, care au fost comasate şi şi-au încetat activitatea. Compania Română de Petrol deţinea toate cele zece rafinării din România, alături de câmpurile de extracţie, de depozite şi de staţiile de benzină.

În anul 1997 Compania Română de Petrol a fost împărţită, 8 dintre rafinării funţionând pe cont propriu, restul activelor intrând în proprietatea Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) Petrom. Astfel SNP Petrom a moştenit două rafinării (Arpechim Piteşti şi Petrobrazi Ploieşti), toată fosta reţea de distribuţie PECO, sistemul de conducte al PETROTRANS şi dreptul exclusiv de a extrage ţiţei din câmpurile petrolifere din România.

În anul 2002 a luat naştere compania Petromservice prin desprinderea din Petrom a sucursalei Petroserv.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 51% din acţiunile PETROM. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preţ care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.

Petrom SA este cea mai mare companie din România având o activitate integrata în sectorul Energetic Românesc. Veniturile companiei sunt realizate din operatiuni de explorare si productie, rafinare si marketing precum si din gaze si energie.

Aceasta ultima componenta este evidentiata separat doar începând cu anul 2008. În anul 2008, Petrom a achizitionat compania Petromservice, precum si un pachet de actiuni la Petrom Aviation SA, ajungând sa detina majoritatea la aceasta companie.

Activitatea de explorare si productie a reprezentat pentru Petrom, înca de la privatizare principala sursa de venituri si profituri a companiei. În primele 9 luni ale anului 2008 productia totala de titei si gaze a Petrom SA în România a ajuns la 51,89 milioane bep1 cu aproximativ 2% mai scazuta comparativ cu perioada similara a anului 2007. Productia de titei a fost de 3,4 milioane tone, fiind egala cu cea din perioada similara a anului 2007, stabilizarea survenind pe baza investitiilor însemnate derulate de catre Petrom pe acest segment.

Programul de modernizare a sondelor initiat de catre Petrom în anul 2007 a contribuit la cresterea rezultatului operational pe acest segmentul de explorare si productie. La sfarsitul lunii noiembrie Petrom opera cu 4.339 sonde modernizate din care 2.227 modernizari au fost realizate în decursul anului 2008.

Petrom mai deruleaza operatiuni de explorare si productie pe lânga România în Kazahstan si Rusia.

Obiectul de activitate al Societăţii Naţionale Petrolului „Petrom” S.A, Bucureşti este:

-Exploatarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre;

-Transportul petrolului şi a produselor petroliere;

-Rafinarea ţiţeiului;

-Comercializarea produselor prin reţele proprii de distribuţie;

-Importul şi exportul de ţiţei, produse petroliere, utilaje, echipamente, şi tehnologii specifice;

-Colaborarea tehnico-ştiinţifică în domeniul petrolier;

-Executarea de lucrări

-În străinătate în colaborare cu alte firme în domeniu.

Preview document

Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 1
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 2
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 3
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 4
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 5
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 6
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 7
Formarea prețurilor și tarifelor pe piața din România - Petrom - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Formarea Preturilor si Tarifelor pe Piata din Romania - Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?