Franciza

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Franciza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Franciza reprezintă o formă de cooperare contractuală între un francizor şi un francizat (persoane fizice sau persoane juridice, independente din punct de vedere financiar) prin care primul, contra unei taxe de intrare în franciză („drept de intare”) şi a unei taxe anuale raportată la cifra de afaceri („redevenţă”), acordă celui de-al doilea dreptul de comercializare a bunurilor şi serviciilor folosind marca, numele, magazinele puternic personalizate, sistemele publicitare proprii, know-how-ul francizorului.

Franciza este un sistem de care este bine să ţină cont în special întreprinderile mici, care vor să pătrundă pe pieţe deja ocupate de firme cu o experienţă îndelungată şi care doresc să obţină succese imediate.Prin intermediul contractului de franciză, francizorul îşi poate extinde afacerea cu cheltuieli reduse, în timp ce francizatul beneficiază de renumele unei firme de prestigiu şi de sprijinul interesat al francizorului.

Între motivaţiile optării către sistemul de franciză putem să amintim:

- nevoia de independenţă profesională;

- posibilităţi substanţiale de câştig;

- risc relativ limitat;

- costuri mai reduse (în funcţie de tipul de franciză) etc.

Tipuri de franciză

Franciza apare sub o varietate de forme prin care proprietarul unui produs/serviciu/ afacere/marcă etc. cedează dreptul de utilizare a acestor elemente unei alte persoane contra unei sume de bani. Cele mai cunoscute tipuri de franciză, atât în economia americană cât şi în celelate state occidentale, sunt:

1. Franciza de investitie (Investment franchise) - francizatul contribuie cu un capital substantial la un sistem costisitor de franciza si, desi obtine managementul strategic, angajeaza un tert pentru a conduce afacerea. (eg. Hoteluri si restaurante).

2. Franciza de management (Management franchise) - francizatul controleaza o regiune si conduce o echipa de operatori (eg. Operatiuni mobile)

3. Franciza executiva (Executive franchise) - francizorul conduce si opereaza de unul singur afacerea, de obicei in activitati de consultanta si management al proiectului, unde sediul nu este necesar, acesta fiind de obicei cel al clientului (eg Francizele de consultanta financiara).

4. Franciza comerciala (Retail franchise) - francizatul face o investitie considerabila in sediu comercial, echipament si personal, cu ajutorul carora va opera afacerea care apoi va putea fi vanduta cu profit in cazul in care investitorul doreste obtinerea de capital. Spre deosebire de franciza de investitie, proprietarul este si operatorul in acest caz (eg. Magazine de haine, aparatura Hi-Fi, etc).

5. Franciza de antreprenor (Job franchise) - francizatul, cu un nivel scazut al investitiei, cumpara dreptul sa opereze un serviciu cum ar fi instalatii, reparatii, in sectoare ca: curatatorii, reparatii auto sau paza.

6.Franciza de producţie sau a mărcilor de fabrică ( Product and Trade Name Franchising) în cadrul căreia produsele sunt fabricate de către francizor şi distribuite prin intermediul francizaţilor. Este cazul vânzărilor de automobile, dar şi al firmelor profilate pe îmbutelierea şi distribuţia băuturilor nealcoolice.

7.Franciza de distribuţie ( Business Format Franchising ) care are drept particularitate faptul că relaţia dintre francizor şi francizat se prelungeşte şi în ceea ce priveşte gestiunea punctelor de vânzare, managementul afacerii, strategiile de marketing etc. Acest tip de franciză cuprinde restaurantele, comerţul cu amănuntul, prestaţiile de servicii etc. Totodată, trebuie menţionat că acest tip de franciză tinde să se devolte într-un ritm net superior primului, datorită vânzărilor semnificativ mai mari pe care le aduce.

La rândul său, sistemul francizei de distribuţie se împarte în următoarele trei categorii de francize:

Fisiere in arhiva (1):

  • Franciza.doc