Incaltamintea in Trecut si in Zilele Noastre

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Incaltamintea in Trecut si in Zilele Noastre.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere pag. 2
Cap. I Istoria pantofilor pag. 2
Cap. II Tipologia pantofilor pag. 4
Cap. III Functiile incaltamintei pag. 5
Cap. IV.Structura incaltamintei pag. 5
Cap. V. Aprecierea calitatii incaltamintei pag. 6
Cap. VI. Tendinte in designul pantofilor pag.7
Bibliografie pag. 8

Extras din document

INTRODUCERE

Încălţămintea a avut întotdeauna un rol important pentru oameni. Fie pentru a simboliza averea şi poziţia socială sau pentru a ne proteja de pietre , zăpadă sau alte suprafeţe , istoria modernă a dezvoltării omului merge “mână în mână” sau mai bine zis “picior în încălţăminte” cu istoria încălţămintei.

Potrivit unor cercetări ştiinţifice , predecesorii noştrii , primii oameni moderni , au migrat din Africa acum 100.000 – 200.000 ani , şi în timp ce se deplasau spre nord în regiuni cu un climat mai răcoros din Europa şi Asia , s-a născut o nevoie de a acoperi şi proteja picioarele de mediul înconjurator. Cercetătorii consideră ca primele încalţări au fost fabricate în timpul epocii glaciare , deşi se consideră ca ar fi putut exista încă de acum 500.000 de ani în zonele nordice cu climat rece. Ideea de încălţăminte pentru protecţia picioarelor se consideră a fi prins contur la o scară mai mare doar în urmă cu 25.000 de ani. Însă cercetătorii nu au o idee clară referitoare la motivul pentru care fiinţele primitive din acele timpuri au hotărât să nu mai meargă desculţi.

Cea mai vechie încălţăminte din lume , care înca există, este considerată a avea aproximativ 9000 de ani şi au fost descoperite în California , SUA. Din cauza faptului ca erau confecţionate din plante şi animale încălţămintea antică era perisabilă şi există puţine vestigii care să indice un anumit design folosit.

Capitolul I – ISTORIA PANTOFILOR

PREISTORIE

Folosite pentru drumuri lungi in cautare de hrana, incaltarile oamenilor preistorici erau confectionate din piele de animal pe care o tabaceau cu instrumente din piatra. “Design-ul” era simplu: un oval din piele de dimensiunea talpii, cu marginile ridicate, legat cu fasii de piele, iar calcaiul era acoperit de legaturi impletite din fire de iarba. Pentru iarna, talpii din piele i se atasa o bucata de blana legata de picior cu acelasi gen de impletitura.

ANTICHITATE

In Grecia antica, pantofii aveau semne distinctive, precum inaltimea talpii sau culoarea, pentru fiecare categorie sociala, si se purtau in functie de specificul activitatilor zilnice. Grecii au fost inovatori in adaptarea pantofilor pe forma piciorului. Incaltamintea femeilor era bogata in accesorii, fiind foarte eleganta si, deseori, extravaganta. In Imperiul Roman consulii purtau incaltaminte alba, senatorii aveau sandale de culoare maro, iar soldatii purtau ghete scurte cu degetele descoperite.

ASIA

Incaltamintea traditionala japoneza are diferite modele, dintre care “Geta” sunt cei mai cunoscuti in vest. Acestia dateaza din perioada Heian (794-1192). Talpa pantofilor, din lemn, este sprijinita pe doua sipci orizontale din acelasi material. Sipcile, numite “ha”, sunt de diferite inaltimi, de la 4-5 centimetri, pentru a tine kimono-ul ferit de praf, pana la 10 centimetri pentru “geta” folosite pe timp de ploaie. Snurul pantofilor este, de obicei, negru pentru barbati, si rosu pentru femei.

EUROPA

In Anglia secolului al XV-lea, barbatii au adoptat o noua forma de incaltaminte, numita “poulaines”, cu varful lung si ascutit. Acesti pantofi tindeau sa aiba varful din ce in ce mai lung, asa ca au fost impuse legi pentru a stopa acest fenomen: pentru omul de rand era permis un varf de numai 5 cm, iar pentru aristocratie 60 de cm. In Italia sfarsitului de secol XV, femeile purtau pantofi cu platforma foarte inalta, la care au renuntat dupa semnalarea mai multor pierderi de sarcina cauzate de cazaturi.

IN PREZENT

Categoriile de pantofi contemporani sunt foarte diversificate. Exista pantofi pentru aproape fiecare gen de activitate pe care o poate efectua o persoana. Sireturile, “ariciul”, tocurile si accesoriile, diversificarea materialelor disponibile pentru incaltaminte fac posibila satisfacerea necesitatilor si a gusturilor fiecarei persoane. In zilele noastre culoarea sau forma nu mai sunt criterii de diferentiere a categoriilor sociale, dar o mare importanta o au brand-urile si calitatea pantofilor.

Capitolul II – TIPOLOGIA PANTOFILOR

1. pantofi cu toc jos sau inalt, de interior sau de strada;

2. ghete pana la glezna, cizme de inaltime medie, cizme pana la genunchi si cizme mai inalte de genunchi;

3. sandale de diferite tipuri, "espadrile" (pantofi cu partea superioara din panza si talpi din material vegetal imple- tit), pantofi de tenis, pantofi de sport si pentru alergat, sandale de plaja si alte tipuri de incaltaminte de strada;

4. pantofi speciali de sport destinati unei anumite activitati sportive, prevazuti cu diverse accesorii, precum: crampoane, tinte, opritoare, bride sau accesorii similare, precum si ghete de patinaj, clapari de schi si incaltaminte pentru cros, ghete de lupta, ghete de box si pantofi pentru ciclism. Mai sunt incluse si articolele mixte compuse din patine (pe gheata sau role) prinse pe incaltaminte;

5. pantofi de dans;

6. incaltaminte alcatuita dintr-o singura piesa, in special din cauciuc sau material plastic, prin formare in matrita, exclusiv produsele de unica folosinta din material subtire (hartie, folie de plastic etc., fara talpi aplicate);

7. galosi ce sunt purtati peste incaltaminte, uneori fara toc;

8. incaltaminte de unica folosinta cu talpi aplicate;

9. incaltaminte ortopedica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Incaltamintea in Trecut si in Zilele Noastre.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Bucuresti -2009-