Instrumente de Politica Comerciala Netarifare - Bariere Netarifare si Paratarifare

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Instrumente de Politica Comerciala Netarifare - Bariere Netarifare si Paratarifare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Comert, Finante, Marketing

Extras din document

Barierele netarifare sunt un complex de masuri si reglementari de politica comerciala publice sau private care impiedica, limiteaza sau deformeaza fluxurile internationale de bunuri si servicii, si care au ca principal scop apararea, protejarea pietei interne de concurenta straina si/sau echilibrarea balantei de plati.

Spre deosebire de barierele tarifare (taxele vamale), cele netarifare au cateva particularitati:

1. prin formele pe care le imbraca, acestea urmaresc marfurile pe tot parcursul lor (de la exportator pana la consumatorul final) si actioneaza esalonat (din momentul in care s-a efectuat comanda pentru un produs care urmeaza a fi importat pana in momentul consumului final al acestuia);

2. prezinta o mare diversitate si un grad de protectie diferentiat;

3. domeniile in care se aplica sunt extrem de variate (sunt legate de sfera relatiilor economice internationale);

4. in marea lor majoritate, aceste bariere netarifare sunt mai greu de cunoscut de exportatori si, deci, se evalueaza mai greu, precum si gradul lor de protectie sau de discriminare;

5. pot influenta, in mod direct, volumul fizic al marfurilor importate, limitandu-l;

6. pot influenta, in mod indirect, volumul importurilor, prin mecanismul preturilor sau pot crea anumite conditii care sa ingreuneze realizarea importurilor.

In literatura de specialitate se intalnesc mai multe clasificari ale barierelor netarifare (exemplu: protectionism tarifar, legislativ, etc.), dar ne vom referi la clasificarea pe care a facut-o GATT, si anume:

1. bariere netarifare care implica o limitare cantitativa directa a importurilor (restrictii cantitative la import);

2. bariere netarifare care implica o limitare cantitativa indirecta prin intermediul preturilor;

3. bariere netarifare care decurg din formalitati vamale si administrative la import;

4. bariere netarifare care decurg din participarea statelor la activitatile comerciale;

5. bariere netarifare care decurg din standardele aplicate produselor importate si celor indigene (se mai numesc si “obstacole tehnice”).

1. Restrictiile cantitative la import

Acest tip de bariere netarifare sunt impartite in practica comerciala internationala in 5 subgrupe:

1.a. interdictiile (prohibitiile) la import;

1.b. contingentele de import;

1.c. licentele de import;

1.d. limitarile voluntare la export (autolimitari la import);

1.e. acordurile privind comercializarea ordonata a produselor.

1.a. Interdictiile la import sunt reglementari adoptate de catre stat, care interzic, total sau partial, pe o perioada determinata de timp sau nelimitata, importul anumitor produse sau grupe de produse. Acestea sunt folosite, in special:

- fie din motive economice: asigurarea unei protectii mai mari a unor produse, subramuri sau ramuri fata de concurenta straina si echilibrarea balantei de plati;

- fie din motive politice: discriminarea comerciala;

- fie din alte motive: asigurarea sanatatii, motive fitosanitare, etc.

Interdictiile la import se realizeaza prin refuzul organelor de stat de a elibera licente de import pentru produsele supuse interdictiilor.

Sunt tari care introduc interdictii selective si temporare pentru anumite produse agricole provenind din tarile terte, in scopul de a realiza echilibrul intre cererea si oferta pe piata de produse agricole.

1.b. Contingentele de import sunt sub forma plafoanelor maxime, cantitative sau valorice, admise la import pentru unele produse sau grupe de produse, pe o perioada de timp determinata (de obicei 1 an). Stabilirea acestor plafoane poarta denumirea de contingentare.

Contingentele de import pot fi:

a. contingente globale - se stabilesc de catre stat, in mod independent, sub forma unor plafoane maxime, fizice sau valorice, admise la import, pe o perioada determinata de timp.

Nu se face o repartitie pe tari a acestor contingente.

b. contingentele bilaterale - sunt plafoane maxime admise, pe o perioada de timp determinata, la importul dintr-o anumita tara de provenienta. Acestea se negocieaza cu tarile de provenienta si sunt inscrise intr-o lista – anexa la acordurile sau protocoalele comerciale incheiate cu acestea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Politica Comerciala Netarifare - Bariere Netarifare si Paratarifare.doc