Metro in Romania

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Metro in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lucian Belascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Metro Cash&Carry Romania a realizat in anul 2000 o cifra de afaceri de peste 700 milioane DM, in crestere cu 50% comparativ cu anul 1999, iar numarul de magazine deschise a crescut in anul 2000 de la 4 la 7. Metro Cash&Carry Romania a avut cea mai puternica rata de crestere din Europa de Est, depasind Ungaria si Polonia. Metro a intrat pe piata romaneasca in 1996, introducand in premiera sistemul cash&carry. Acest sistem de cumparare reprezinta conform directorului general Dusan Wilms "cea mai moderna forma de comert de tip en-gros destinata tuturor tipurilor de afaceri si in special profesionistilor".

Metro are un concept bine definit-"totul sub un singur acoperis"- conform caruia se acopera necesitatile clientului din toate punctele de vedere. "Noi acoperim necesitatile clientului profesional, care vine la noi si face cumparaturi pentru firma, iar daca tot este in magazin, isi face si cumparaturile individuale" spune Wilms.

Metro a deschis pana in prezent noua magazine:trei in Bucuresti si cate unul in Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj, Bacau si Iasi. Firma si-a accelerat ritmul de expansiune in ultimul an. Ritmul de dezvoltare preconizat, de patru magazine pe an, va permite grupului sa atinga obiectivul fixat pentru Romania, de 20 de magazine la sfarsitul anului 2003. Urmatorul magazin se va deschide la Craiova, spre sfarsitul lunii octombrie.

Deocamdata compania nu are in vedere deschiderea de noi magazine in Bucuresti. S-a facut o analiza a potentialului pe care il are Bucurestiul pe baza caruia s-au deschis cele trei magazine. In prezent conducerea Metro crede ca a acoperit aproape tot orasul."Exista posibilitatea ca in urmatorii ani sa mai deschidem un nou magazin in Bucuresti, insa in mod cert acest lucru nu se va intampla in 2001" a mai spus Wilms. Inainte de a decide daca sa mai deschida un cash&carry, cei de la Metro fac un calcul de potential al zonei, adica incearca sa estimeze daca au sau nu cerere si cat de puternica este aceasta pentru produsele comercializate de Metro.

Clientii sunt vizitati cu doua-trei luni inainte de deschidere si sunt clasificati pe grupe, in functie de activitatea pe care o desfasoara. Grupele in care Metro isi imparte clientii sunt: HORECA-hoteluri, restaurante si firme de catering; revanzatorii-magazine mici; lucratorii artizanali-dulgheri, tamplari sau constructori; liber-profesionistii-medici, ingineri, avocati; firme furnizoare de servicii: firme de telecomunicatii,birouri de consultanta.

Primul magazin Metro Cash&Carry in Romania s-a deschis pe 24 octombrie 1996, langa aeroportul international Otopeni. Acest centru comercial are o suprafata mai mare de 10.000 metri patrati, in timp ce suprafata totala, care include si locurile de parcare, este de a 13.500 metri patrati. Investitia s-a ridicat la 35 milioane DM, principalul investitor fiind Metro cu 85%, restul fiind acoperit de doi oameni de afaceri romani, Dan Petrescu si Ion Tiriac. Este un centru comercial modern, cu un sistem fiabil de management al bunurilor, cu 33 de case de marcat, posta pneumatica si sisteme de supraveghere video. Sunt comercializate aici 10.000 produse alimentare si 15.000 produse nealimentare, 80% din acestea fiind fabricate in Romania, restul fiind importate.

Ultimul centru comercial Metro deschis in Bucuresti este Metro Voluntari. Investitia pentru acest centru a fost de circa 30 milioane DM. Suprafata de vanzare este de circa 8100 metri patrati, cu un numar de 26 de case de marcat. Gama de produse oferita in acest magazin include circa 15.000 articole, din care 7025 alimentare (lactate, carne si produse din carne, fructe si legume, bauturi, etc) si 7242 nealimentare (birotica, detergenti, vesela, jucarii, incaltaminte, imbracaminte, accesorii auto, materiale pentru constructie, etc). Metro Voluntari se deosebeste de celelalte magazine din Bucuresti prin faptul ca are un cuptor de paine, care asigura zilnic paine calda si un raion de peste proaspat, unde se afla si un bazin de unde clientii pot cumpara peste viu. Chiar directorul general al Metro Cash&Carry Romania crede ca Metro Voluntari beneficiaza de cele mai moderne dotari si de o prezentare a marfurilor care il situeaza printre cele mai avangardiste magazine din Europa.

Pe 22 martie 2001,Metro Cash&Carry a deschis doua noi magazine in Moldova: unul la Iasi si unul la Bacau. Ambele magazine au o suprafata de vanzare de 7000 metri patrati, o gama bogat de produse, peste 15.000 articole alimentare si nealimentare si peste 600 de locuri de parcare.

PREZENTARE GENERALA METRO AG

METRO AG a fost creata in decembrie 1995. In 1996, lanturile Metro Cash&Carry, Kaufhof Holding AG si Asko Deutsche Kaufhaus AG s-au unit, formand grupul METRO AG. Acest grup ocupa locul doi in Europa in topul "firmelor de comert", dupa Carrefour. La scara mondiala, ocupa locul patru, dupa Wal-Mart, Carrefour si Kroger.

Avand sediul in Dusseldorf, Germania, Metro AG este formata din urmatoarele lanturi:

- Metro Cash&Carry lant de hipermarketuri cu vanzare en-gros. Prezent in 20 de tari cu 337 magazine Metro si Makro, Cash&Carry are 56.090 angajati. Cu peste 38 miliarde marci germane(aproape 20 miliarde dolari) in 1999, Metro Cash&Carry a realizat 44.4% din cifra totala a vanzarilor Metro AG. Aceasta este partea cu adevarat internationala a Metro.

- Real hipermarketuri cu vanzare en-detail. La sfarsitul anului 1999 existau 280 de magazine Real, din care 259 in Germania, celelalte in Polonia si Turcia. Numarul mediu de lucratori este de 36.534 din care 4.963 isi desfasoara activitatea in afara Germaniei. In Germania, lantul Real nu a avut acelasi succes ca si Cash&Carry si in 1999 s-au luat masuri pentru redresarea acestei situatii. Real este partea din Metro de care a fost foarte interesat Wal-Mart si care i-ar permite acestuia sa-si extinda reteaua de magazine din Germania.

- Extra este reteaua de supermarketuri mai mici din Germania.

- Kaufhof este tot o retea nationala de magazine.

- Media-Saturn este "ramura" electronica a lui Metro, divizie foarte profitabila a grupului. 201 din cele 276 magazine Media-Saturn se afla in Germania. In Italia, 23 de magazine Media s-au creat printr-o preluare. Celelalte magazine de acest fel se afla in Austria, Franta, Ungaria, Olanda, Polonia, Spania si Elvetia. Numarul total de angajati ai Media-Saturn este de 16.402.

- Praktiker, partea "do it yourself" a lui Metro, nu este foarte profitabila si nu se bucura de acelasi succes ca si celelalte. Din cele 319 magazine existente la sfarsitul lui 1999, 283 se afla in Germania. Celelalte sunt in Austria, Grecia, Ungaria, Turcia. In cadrul acestui lant, in 1999 erau 15.119 angajati.

In ultimii ani, Metro a crescut in dimensiuni prin diferite preluari si a fost complet restructurata. S-a extins de la stadiul de companie de vanzari en-gros pana la cel de "firma de comert" numarul doi in Europa si cel mai mare detailist al Germaniei. Metro a fost profund implicata in speculatii privind concentrarea viitoare a comertului global si european. S-a discutat despre o posibila fuziune cu Carrefour si despre o eventuala aliere cu Tesco. In iulie 1999, s-au purtat discutii cu Wal-Mart despre o posibila vanzare a lantului Real,

Fisiere in arhiva (1):

  • Metro in Romania.doc

Alte informatii

O scurta prezentare a lantului de hypermarketuri Metro, cash and carry din Romania. A fost prezentat in cadrul Facultatii "Lucian Blaga" din Sibiu