Misiunea si Viziunea unei Companii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Misiunea si Viziunea unei Companii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Conceptul de misiune

Misiunea unei organizații reprezintă rațiunea de a fi și de a crea valoare pentru societate. Ea sintetizează legea existențială a organizației și explicitează viziunea ei. Misiunea determină evoluția organizației în sensul transformării viziunii în realitate. În timp ce viziunea exprimă o stare ideala posibilă, misiunea exprimă o evoluție programatică spre această stare. Viziunea se concentrează pe imaginea internă a organizației și pe aspirațiile managementului de vârf, în timp ce misiunea se concentrează pe imaginea externă a organizației și pe determinanții sau factorii decizionali ai managementului. În concluzie, este exprimarea viziunii fondatorilor şi a managerilor de vârf în legătură cu ceea ce trebuie să facă firma pe termen lung reprezintă, în sensul cel mai larg, misiunea firmei.

Conceptul de viziune

Viziunea unei organizaţii reprezintă o stare ideală proiectată în viitor şi care configurează o posibilă şi deziderabilă dezvoltare a organizaţiei respective. Ea presupune o gândire dinamică şi capabilă care să evalueze pe termen lung şansele de dezvoltare ale organizaţiei. De cele mai multe ori, viziunea unei organizaţii redă, în linii mari, modul în care fondatorii şi-au imaginat evoluţia şi dezvoltarea afacerii, locul ei pe piaţă etc. Deşi de multe ori între viziunea creatorilor unei întreprinderi şi evoluţia ulterioară a acesteia există numeroase abateri, definirea viziunii unei afaceri reprezintă o condiţie intrinsecă a dezvoltării oricărei organizaţii.

O viziune bună oferă posibilitatea tuturor membrilor organizaţiei să îşi identifice interesele şi deci să-şi construiască motivaţia necesară pentru transpunerea ei în aplicare, fiind împărtăşită şi acceptată de toţi membrii organizaţiei. În formularea viziunii unei organizaţii au fost identificate două concepţii fundamentale, şi anume viziunea tradiţională şi cea convertită. În concepţia tradiţională scopul central al oricărei afaceri îl constituie maximizarea bogăţiei proprietarilor. Responsabilitatea primară a managementului superior o reprezintă promovarea intereselor proprietarilor, iar organizaţia este considerată eficace dacă reuşeşte să maxiximizeze câştigurile acţionarilor. Specific organizaţiei tradiţionale este generarea în situaţii de criză a unor comportamente oportuniste care marchează relaţiile firmei cu alte organizaţii. Viziunea convertită sau transformată, spre deosebire de precedenta, tratează organizaţia ca fiind subordonată şi direct responsabilă „stakeholderi”-lor.

Formularea cu claritate şi realism a misiunii organizaţiei constituie modalitatea cea mai sigură de a obţine sprijinul şi implicarea în acţiunile firmei a diferitelor categorii de stakeholderi ai firmei. Astfel, studii efectuate în Statele Unite ale Americii în rândul celor mai performante firme din diverse domenii de activitate demonstrază faptul că rezultatele deosebite obţinute de acestea se datorează în mare parte unei misiuni clare şi realiste care determină cooperarea tuturor grupurilor de interese.

Aceleaşi studii arată că o formulare corectă a misiunii organizaţiei şi o mediatizare corespunzătoare a acesteia în rândul tuturor angajaţilor contribuie la consolidarea mediului intern al întreprinderii prin întărirea climatului organizaţional, stabilirea unei modalităţi unice de alocare a resurselor, identificarea de către fiecare salariat a direcţiei de evoluţie a întreprinderii, defalcarea rezultatelor întregii organizaţii pe unităţi strategice de afaceri, divizii, departamente, compartimente şi chiar posturi.

Valorile organizației

Valorile reprezinta principii generale care depasesc evenimentele particulare. Acestea denota idealurile, standardele sau "păcatele" generale ale unei organizații cum ar fi dezvoltarea carierei, promovarea din interior, protectia mediului, onestitatea fata de consumatori etc. De obicei, asemenea valori sunt exprimate într-o declaratie formala a filozofiei de conducere a organizatiei.

O cultura puternica este un set de valori, norme și convingeri împartasite care uneste o companie si îi orienteaza pe toti catre acelasi obiectiv - este des întâlnita în companiile care obtin performante înalte. Edificarea unei culturi puternice implica rezolvarea unei dileme: în timp ce un anumit grad de uniformitate permite organizatiei sa functioneze mai eficace, manipularea indivizilor si pierderea identitatii individuale se afla în opozitie cu valorile sociale puternice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea si Viziunea unei Companii.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Comerț