Negustori si Comercianti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Negustori si Comercianti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Negustori si comercianti

Comertul si-a facut aparitia inca din cele mai vechi timpuri cand nevoile oamenilor au inceput sa fie din ce in ce mai diversificate, nevoi ce nu puteau fi satisfacute decat prin intermediul schimbului.

In primele etape ale dezvoltarii comertului, de descompunere a grupurilor primitive si inceputurile sclavigismului, a luat nastere schimbul ce se facea in natura, mai exact trocul. Acesta s-a format prin separarea grupurilor de pastori de cele de agricultori, adica prin prima diviziune sociala a muncii.

Pana la aparitia productiei de marfuri, trocul era practicat in mai multe forme. Prima forma a acestuia, schimbul de daruri si ospatul a facut ca de-a lungul timpului, oamenii sa se specializeze in comert si sa isi schimbe statutul din simpli oaspeti in negustori. Comertul de brigandaj si pirateria, cea de-a doua forma, a dus la imbogatirea familiilor cu ajutorul briganzilor care jefuiau locuilorii din zonele lipsite de aparare, iar prada o vindeau primind in schimbul ei alte produse. Cormertul mut reprezinta a treia forma a trocului, mult mai dezvoltata, opusa comertului de brigandaj si pirateriei.

Mai tarziu insa, odata cu cea de-a doua mare diviziune sociala a muncii, cu separarea orasului de stat si aparitia productiei de marfuri, schimbul de produse s-a intensificat ceea ce a dus la modificarea formelor trocului. Astfel vitele, pieile, blanurile, cerealele, sarea reprezentau un important mijloc de schimb, jucand rolul de bani. Greutatea cu care se desfasura trocul, prin intermediul acestora a dus la folosirea metalelor intrebuintate ca bani. Intensificarea schimbului de marfuri are un rol important in aparitia banilor, ce a condus la conturarea formei banesti a schimbului, iar un alt efect al aparitiei acestora il reprezinta divizarea trocului in operatiunile de vanzare-cumparare, aparand astfel adevaratul comert. Mai mult, odata cu aparitia statului si separarea negustorilor ca si clasa de mijlocitori intre producatori si consumatori, metalele au inceput sa circule sub forma de moneda batuta de stat. Cu alte cuvinte, aparitia banilor de metal a fost rezultatul unui lung proces istoric de dezvoltare a schimbului.

Facand o analiza a evolutiei in timp putem spune ca primele popoare care faceau comert se aflau pe teritorii precum China, Mesopotamia si Europa de Nord, popoare ce constituiau o adevarata civilizatie comerciala, bazele acesteia fiind puse cu mai mult de 4000 de ani in urma. Cretanii si fenicienii, popoare meditaraneene, cunoscute ca mari navigatori si negustori au format vaste centre comerciale in Africa, Anglia si Tarile Baltice. Profitand de dezvoltarea sistemelor monetare, a schimburilor si a transporturilor, grecii si romanii au construit imperii comerciale. In Imperiul Roman, ca urmare a schimbarilor produse in economie, comertul cunoaste o mare dezvoltare ce duce la intensificarea legaturilor economice cu tarile din Orient in care se exportau marfuri in catitati mari in schimbul marfurilor de lux cum ar fi parfumuri, matasuri, mirodenii; negustorii imbogatindu-se considerabil.

Un alt rol important in progresul comertului a avut-o revolutia comerciala care s-a manifesat incepand cu secolul al XI-lea datorita unor dispute dintre adeptii economiei inchise si cei a unei economii deschise, adica a unor schimburi mai largi si diversificate intre domenii si zone. Astfel, iau nastere doi poli ai comertului, respectiv zona Marii Mediterane si a Marii

Nordului intre care se stabilesc puternice zone comerciale, precum Anglia, Flandra, Champagne si tarile de pe Rin si Mosella. Revolutia a dus la aparitia negustorului, mercator, care cunoaste o evolutie de la cel itinerant la cel medieval, pana la negustorul sedentar. Negustorii au adus mari schimbari in societate prin puterea lor economica, schimbari ce constau, in special, in dezvoltarea oraselor, care erau centrele afecerilor lor. Prin stabilirea unor relatii intre cei doi poli se dezvolta primele zone comerciale care mai tarziu sunt inlocuite cu iarmaroace, balciuri si mari targuri europene.

Societatea s-a dezvoltat continuu, mestesugarii preferau sa locuiasca la oras unde isi puteau desfasura activitatile in mod favorabil, iar agricultura a cunoscut si aceasta o evolutie devenind una din principalele surse prin care localnicii puteau face negot. In secolul al XII-lea, prin adoptarea unor serii de idei reprezentate de implementarea unui calendar fix, rationalizarea modurilor de viata, aparitita si introducerea in viata cotidiana a orologiilor care divizau ziua si noaptea in 24 de ore fixe; se pune accent pe schimbarea comertului si a tehnologiilor sale. Astfel, in acest secol apar practicile de comert care ofera negustorilor pretioase informatii necesare in intelegerea si utilizarea mecanismelor comerciale prin descrierea marfurilor, tarifelor vamale.

Descoperirea Americii in secolul al XVI-lea si-a pus amprenta asupra imaginii activitatii comerciale prin aparitia primelor intreprinderi puternice din punct de vedere economic si politic precum si aparita comerciantilor. In acelasi timp, in Europa, se iau masuri de protectie in zona cormerciala prin infiintarea organelor de control ale comertului si a comisiilor de consultare, care duc mai tarziu la infiintarea unor camere generale de comert.

Comertul a cunoscut o perioada de inflorire, dar au existat si actiuni care au ingreunat acest lucru; cel mai bun exemplu fiind reprezentat de Revolutia franceza din 1789 perioada in care s-au impus anumite masuri impotriva concurentei, stopand inovatia sociala, iar schimburile intre vami au devenit foarte stricte. In a doua parte a secolului al XVIII-lea, liberalismul s-a opus reglementarilor care au fost inlaturate. Prin urmare in 1804 au fost intocmite acte juridice, cunoscute ca si acte de comert, punandu-se bazele Codului Civil Francez, adoptat in 1807.

Un puternit impact asupra economiei preindustriale l-a avut revolutia industriala care s-a declansat la sfarsitul secolului al XVIII-lea in Anglia si in primele decenii ale secolului al XIX-lea, care a dus la aparitia economiei de productie. Acesta a fost un proces complex prin care munca omului a fost inlocuita cu masinismul astfel incat muncitorului i se usurau sarcinile, revenindu-i rolul de supraveghere, reglare si alimentare a masinii, dar si controlul calitatii,ceea ce a avut un impact puternic asupra cresterii productiei. Tot in aceasta perioada s-au dezvoltat caile de transport si comert favorizand distributia care se separa tot mai mult de productie, iar micii si marii comercianti devin simpli intermediari care actioneaza in functie de interesele industriasilor.