Politica Comercială a Australiei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 11075
Mărime: 68.85KB (arhivat)
Publicat de: Claudiu Dicu
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA PETRU MAIOR FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE,JURIDICE ŞI ADMINISTRATIVE

Cuprins

  1. Scurt istoric pag.3
  2. 2.Informaţii generale pag.4
  3. 3.Mediul de afaceri pag.9
  4. 3.1 Înfiinţarea de companii pag.9
  5. 3.2 Politica în domeniul concurenţei pag.9
  6. 3.3 Protecţia consumatorului pag.9
  7. 3.4 Protecţia mediului pag.10
  8. 3.5 Protecţia proprietăţii intelectuale pag.10
  9. 3.6 Achiziţionarea de proprietăţi pag.10
  10. 3.7 Piaţa muncii pag.11
  11. 3.8 Regimul vizelor pag.11
  12. 3.9 Politica fiscală pag.11
  13. 4.Economia pag.13
  14. 4.1 Prezentare generală pag.13
  15. 4.2 Resursele Australiei pag.15
  16. 4.3 Principalii indicatori economici pag.19
  17. 4.4 Comerţul exterior pag.20
  18. 5.Relatiile bilaterale Romania-Australia pag.30
  19. 5.1 Relaţiile diplomatice pag.30
  20. 5.2 Relaţiile politice pag.30
  21. 5.3 Relaţiile economice pag.31
  22. 6.Sfaturi practice si contacte utile pentru oamenii de afaceri pag.32
  23. 7.Date Bibliografice pag.33

Extras din referat

1.Scurt istoric

Înainte de venirea europenilor, teritoriul Australiei era locuit de populaţiile aborigene cu sute de limbi şi obiceiuri diferite, în funcţie de regiunea în care locuiau.

Primul contact consemnat al europenilor cu Australia a avut loc în martie 1606, când exploratorul olandez Willem Janszoon a cartografiat coasta vestică a peninsulei Cape York, din Queensland. Abia în 1770, căpitanul britanic James Cook, la bordul vasului Endeavour, a efectuat o călătorie cu caracter ştiinţific în Pacificul de Sud, pentru a cartografia coasta de est a Australiei şi a revendica teritoriul în numele Coroanei Britanice.

Marea Britanie a decis să utilizeze acest nou teritoriu drept colonie penitenciară; prima flotilă de 11 vase aducând aici circa 1500 de oameni, dintre care jumătate deţinuţi, a ajuns în portul Sydney pe 26 ianuarie 1788, zi celebrată de atunci ca ziua naţională a Australiei. Din 1788 şi până în 1868, când au încetat transporturile de deţinuţi, au fost aduşi în Australia circa 160 000 de condamnaţi. În afara deţinuţilor, din 1790 au inceput să emigreze către Australia şi oameni liberi, atraşi de vastitatea teritoriului şi bogăţia rezultată din ferme, mine şi comerţ şi, în anii 1850, de goana după aur.

Commonwealth of Australia, ca dominion al Imperiului Britanic, a luat fiinţă la 1 ianuarie 1901, prin unirea celor şase colonii britanice sub o constituţie unică. În acel moment populaţia ne-indigenă era de 3,8 milioane de locuitori, majoritatea cu descendenţă engleză, scoţiană sau irlandeză. Capitala a fost stabilită la Canberra – Australian Capital Territory (ACT) – în New South Wales.

Între 1900 şi 1914 s-au făcut progrese însemnate în dezvoltarea capacităţilor agricole şi manufacturiere ale ţării şi în punerea bazelor instituţiilor guvernamentale şi serviciilor sociale.

Primul Război Mondial a avut un impact devastator asupra Australiei. Din cele 3

milioane de bărbati, 400 000 au plecat voluntar în război; 60 000 şi-au pierdut viaţa, iar zeci de mii au fost răniţi. Dar atunci s-a născut şi una dintre cele mai trainice valori ale Australiei, ANZAC, simbolizând curajul şi devotamentul soldaţilor australieni şi neo-zeelandezi în bătălia de la Gallipoli.

Perioada interbelică a fost marcată de instabilitate, în special datorită Marii Crize.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele australiene au avut o contribuţie importantă în victoria aliaţilor, atât în Europa, cât şi în Asia şi Pacific.

După Război, în Australia a urmat o perioadă de boom economic. Au venit aici milioane de refugiaţi şi imigranţi, economia s-a dezvoltat puternic după 1950, au fost puse în aplicare marile proiecte naţionale, între care sistemul hidro-energetic din Snowy Mountains, socotit a şaptea minune a ingineriei lumii moderne, s-a extins reţeaua de securitate socială.

Cu o economie de piaţă avansată, competitivă pe plan internaţional şi cu o creştere economică peste media ţărilor dezvoltate, creştere începută în anii ’90, ca urmare a reformelor din deceniul anterior, cu o diversitate religioasă şi culturală, cu o comunitate artistică inovativă, cu o varietate culinară, vestimentară şi arhitecturală, Australia este astăzi una dintre cele mai cosmopolite şi dinamice societăţi ale lumii.

2.Informaţii generale

Denumirea ţării: Commonwealth of Australia sau, pe scurt, Australia.

Capitala: Canberra.

Emblema naţională :Este formată dintr-un scut care cuprinde emblemele tuturor statelor federaţiei, susţinut de un cangur roşu şi o pasăre emu.

Imnul naţional: Advance Australia Fair.

Sistemul politic: monarhie constituţională şi democraţie parlamentară.

Organizarea statală: stat federal, format din şase state şi două teritorii: Australian Capital Territory, New South Wales, Northern Territory, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria, Western Australia.

Teritorii subordonate: Insulele Ashmore şi Cartier, Christmas, Cocos (Keeling), Coral Sea, Heard si McDonald, Norfolk, Macquarie.

Şeful statului: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentată printr-un Guvernator General desemnat de Regina, la recomandarea primului-ministru. La nivelul statelor componente regina este reprezentată printr-un guvernator, iar la nivelul Northern Territory printr-un administrator.

Puterea legislativă: este exercitată de Paralamentul Federal al Australiei, cu sediul la Canberra, format din Senat (Camera Superioară) (76 de locuri – 12 pentru fiecare din cele 6 state şi câte două pentru teritorii; senatorii se aleg pentru 6 ani, cu alegeri la fiecare trei ani pentru jumătate din numărul acestora) şi Camera Reprezentanţilor (Camera Inferioară) (150 de locuri cu membri aleşi prin scrutin la fiecare trei ani).

Fiecare stat şi teritoriu are propriul său legislativ (unicameral pentru Northern Territory, ACT şi Queensland şi bicameral pentru celelalte).

Partidul care câştigă majoritatea pentru Camera Reprezentanţilor formează guvernul, iar liderul devine prim-ministru.

Puterea executivă: este exercitată la nivel federal de Guvernul Federal (Commonwealth Government) şi, la nivelul fiecărui stat, de guvernele locale.

În viaţa politică există trei partide importante: Partidul Laburist (Labor Party), Partidul Liberal (Liberal Party) şi Partidul National (National Party). În Parlament există şi câţiva independenţi şi reprezentanţi ai unor partide de mică însemnătate (incluzând Verzii şi Democraţii Australieni).

Preview document

Politica Comercială a Australiei - Pagina 1
Politica Comercială a Australiei - Pagina 2
Politica Comercială a Australiei - Pagina 3
Politica Comercială a Australiei - Pagina 4
Politica Comercială a Australiei - Pagina 5
Politica Comercială a Australiei - Pagina 6
Politica Comercială a Australiei - Pagina 7
Politica Comercială a Australiei - Pagina 8
Politica Comercială a Australiei - Pagina 9
Politica Comercială a Australiei - Pagina 10
Politica Comercială a Australiei - Pagina 11
Politica Comercială a Australiei - Pagina 12
Politica Comercială a Australiei - Pagina 13
Politica Comercială a Australiei - Pagina 14
Politica Comercială a Australiei - Pagina 15
Politica Comercială a Australiei - Pagina 16
Politica Comercială a Australiei - Pagina 17
Politica Comercială a Australiei - Pagina 18
Politica Comercială a Australiei - Pagina 19
Politica Comercială a Australiei - Pagina 20
Politica Comercială a Australiei - Pagina 21
Politica Comercială a Australiei - Pagina 22
Politica Comercială a Australiei - Pagina 23
Politica Comercială a Australiei - Pagina 24
Politica Comercială a Australiei - Pagina 25
Politica Comercială a Australiei - Pagina 26
Politica Comercială a Australiei - Pagina 27
Politica Comercială a Australiei - Pagina 28
Politica Comercială a Australiei - Pagina 29
Politica Comercială a Australiei - Pagina 30
Politica Comercială a Australiei - Pagina 31
Politica Comercială a Australiei - Pagina 32
Politica Comercială a Australiei - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Politica Comerciala a Australiei.doc

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE 1.1. Globalizarea - noţiuni generale Transportation is the industry that connects other industries It’s the key to...

Efectele Rundei Uruguay asupra liberalizării comerțului mondial

1. ROLUL G.A.T.T. IN LIBERALIZAREA COMERTULUI INTERNATIONAL 1.1. Scurt istoric al crearii si organizarii G.A.T.T. 1.1.1 Crearea G.A.T.T. Crearea...

Tendințele Dezvoltării Turismului Litoral în Australia

INTRODUCERE Turismul este un fenomen nou care nu a intrat în practica cotidiană decât de o jumătate de secol. Dar el a cunoscut o expansiune şi o...

Derularea unei operațiuni de export pentru produsul obiecte decorative la S.C. Icco S.A.

Constituita ca S.A. in anul 1991,prin legea numarul 15/1990 si hotararea guvernamentala numarul 1224/1990, S.C. ICCO S.A. are un capital social de...

Globalizarea

INTRODUCERE Economia contemporană parcurge, la acest sfârşit de mileniu, un proces evolutiv de transformări structurale, calitative şi cantitative...

Comparația economică a Canadei și Australiei

Introducere Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafață este a doua țară a lumii ca întindere după...

Politica Monetară a Băncii de Rezerve a Australiei

Sumar: Lucrarea pe care am realizat-o urmărește analiza principalelor aspecte privind politica monetară a Băncii de Rezervă a Australiei. În urma...

Politica comercială a Australiei

1. POLITICI COMERCIALE Promovarea exporturilor este un obiectiv fundamental pentru Australia, a carei economie dezvoltata nu se poate limita la...

Ai nevoie de altceva?