Politica Comerciala a Australiei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politica Comerciala a Australiei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Scurt istoric pag.3
2.Informaţii generale pag.4
3.Mediul de afaceri pag.9
3.1 Înfiinţarea de companii pag.9
3.2 Politica în domeniul concurenţei pag.9
3.3 Protecţia consumatorului pag.9
3.4 Protecţia mediului pag.10
3.5 Protecţia proprietăţii intelectuale pag.10
3.6 Achiziţionarea de proprietăţi pag.10
3.7 Piaţa muncii pag.11
3.8 Regimul vizelor pag.11
3.9 Politica fiscală pag.11
4.Economia pag.13
4.1 Prezentare generală pag.13
4.2 Resursele Australiei pag.15
4.3 Principalii indicatori economici pag.19
4.4 Comerţul exterior pag.20
5.Relatiile bilaterale Romania-Australia pag.30
5.1 Relaţiile diplomatice pag.30
5.2 Relaţiile politice pag.30
5.3 Relaţiile economice pag.31
6.Sfaturi practice si contacte utile pentru oamenii de afaceri pag.32
7.Date Bibliografice pag.33

Extras din document

1.Scurt istoric

Înainte de venirea europenilor, teritoriul Australiei era locuit de populaţiile aborigene cu sute de limbi şi obiceiuri diferite, în funcţie de regiunea în care locuiau.

Primul contact consemnat al europenilor cu Australia a avut loc în martie 1606, când exploratorul olandez Willem Janszoon a cartografiat coasta vestică a peninsulei Cape York, din Queensland. Abia în 1770, căpitanul britanic James Cook, la bordul vasului Endeavour, a efectuat o călătorie cu caracter ştiinţific în Pacificul de Sud, pentru a cartografia coasta de est a Australiei şi a revendica teritoriul în numele Coroanei Britanice.

Marea Britanie a decis să utilizeze acest nou teritoriu drept colonie penitenciară; prima flotilă de 11 vase aducând aici circa 1500 de oameni, dintre care jumătate deţinuţi, a ajuns în portul Sydney pe 26 ianuarie 1788, zi celebrată de atunci ca ziua naţională a Australiei. Din 1788 şi până în 1868, când au încetat transporturile de deţinuţi, au fost aduşi în Australia circa 160 000 de condamnaţi. În afara deţinuţilor, din 1790 au inceput să emigreze către Australia şi oameni liberi, atraşi de vastitatea teritoriului şi bogăţia rezultată din ferme, mine şi comerţ şi, în anii 1850, de goana după aur.

Commonwealth of Australia, ca dominion al Imperiului Britanic, a luat fiinţă la 1 ianuarie 1901, prin unirea celor şase colonii britanice sub o constituţie unică. În acel moment populaţia ne-indigenă era de 3,8 milioane de locuitori, majoritatea cu descendenţă engleză, scoţiană sau irlandeză. Capitala a fost stabilită la Canberra – Australian Capital Territory (ACT) – în New South Wales.

Între 1900 şi 1914 s-au făcut progrese însemnate în dezvoltarea capacităţilor agricole şi manufacturiere ale ţării şi în punerea bazelor instituţiilor guvernamentale şi serviciilor sociale.

Primul Război Mondial a avut un impact devastator asupra Australiei. Din cele 3

milioane de bărbati, 400 000 au plecat voluntar în război; 60 000 şi-au pierdut viaţa, iar zeci de mii au fost răniţi. Dar atunci s-a născut şi una dintre cele mai trainice valori ale Australiei, ANZAC, simbolizând curajul şi devotamentul soldaţilor australieni şi neo-zeelandezi în bătălia de la Gallipoli.

Perioada interbelică a fost marcată de instabilitate, în special datorită Marii Crize.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele australiene au avut o contribuţie importantă în victoria aliaţilor, atât în Europa, cât şi în Asia şi Pacific.

După Război, în Australia a urmat o perioadă de boom economic. Au venit aici milioane de refugiaţi şi imigranţi, economia s-a dezvoltat puternic după 1950, au fost puse în aplicare marile proiecte naţionale, între care sistemul hidro-energetic din Snowy Mountains, socotit a şaptea minune a ingineriei lumii moderne, s-a extins reţeaua de securitate socială.

Cu o economie de piaţă avansată, competitivă pe plan internaţional şi cu o creştere economică peste media ţărilor dezvoltate, creştere începută în anii ’90, ca urmare a reformelor din deceniul anterior, cu o diversitate religioasă şi culturală, cu o comunitate artistică inovativă, cu o varietate culinară, vestimentară şi arhitecturală, Australia este astăzi una dintre cele mai cosmopolite şi dinamice societăţi ale lumii.

2.Informaţii generale

Denumirea ţării: Commonwealth of Australia sau, pe scurt, Australia.

Capitala: Canberra.

Emblema naţională :Este formată dintr-un scut care cuprinde emblemele tuturor statelor federaţiei, susţinut de un cangur roşu şi o pasăre emu.

Imnul naţional: Advance Australia Fair.

Sistemul politic: monarhie constituţională şi democraţie parlamentară.

Organizarea statală: stat federal, format din şase state şi două teritorii: Australian Capital Territory, New South Wales, Northern Territory, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria, Western Australia.

Teritorii subordonate: Insulele Ashmore şi Cartier, Christmas, Cocos (Keeling), Coral Sea, Heard si McDonald, Norfolk, Macquarie.

Şeful statului: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentată printr-un Guvernator General desemnat de Regina, la recomandarea primului-ministru. La nivelul statelor componente regina este reprezentată printr-un guvernator, iar la nivelul Northern Territory printr-un administrator.

Puterea legislativă: este exercitată de Paralamentul Federal al Australiei, cu sediul la Canberra, format din Senat (Camera Superioară) (76 de locuri – 12 pentru fiecare din cele 6 state şi câte două pentru teritorii; senatorii se aleg pentru 6 ani, cu alegeri la fiecare trei ani pentru jumătate din numărul acestora) şi Camera Reprezentanţilor (Camera Inferioară) (150 de locuri cu membri aleşi prin scrutin la fiecare trei ani).

Fiecare stat şi teritoriu are propriul său legislativ (unicameral pentru Northern Territory, ACT şi Queensland şi bicameral pentru celelalte).

Partidul care câştigă majoritatea pentru Camera Reprezentanţilor formează guvernul, iar liderul devine prim-ministru.

Puterea executivă: este exercitată la nivel federal de Guvernul Federal (Commonwealth Government) şi, la nivelul fiecărui stat, de guvernele locale.

În viaţa politică există trei partide importante: Partidul Laburist (Labor Party), Partidul Liberal (Liberal Party) şi Partidul National (National Party). În Parlament există şi câţiva independenţi şi reprezentanţi ai unor partide de mică însemnătate (incluzând Verzii şi Democraţii Australieni).

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Australiei.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA PETRU MAIOR FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE,JURIDICE ŞI ADMINISTRATIVE