Politica Comerciala a Republicii Moldova

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politica Comerciala a Republicii Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Candidatu Camelia, Dragos Negrescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Declanşarea reformei economimce în Republica Moldova a avut loc odată cu declaraţia suveranităţii ei.

Documentul oficial de pornire a elaborării şi adoptării noii legislaţii economice bazată pe relaţii noi a fost hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 186 XII din 25 iulie 1990 „ Cu privire la concepţia trecerii la economia de piaţă în Republica Moldova”.În cadrul acestei hotărâri parlamentare se recunoştea că vechiul model economic reglementat de stat nu mai făcea faţă problemelor economice existente şi astfel se propuneau noi principii şi direcţii economice de dezvoltare mai departe a ţării, care să se reglementeze conform trecerii la economia de piaţă. În aceste concepţii se propuneau noi modificări :

-elaborarea actelor de legi şi alte acte necesare pentru îndeplinirea acestor concepţii ;

-pregătirea şi perfecţionarea cadrelor naţionale pentru economia de piaţă ;

-transmiterea consecventă a unei părţi considerabile părţi din funcţiile de coordonare de la organele de stat la întreprinderi ;

-crearea întreprinderilor private ;

-introducerea monedei naţionale ;

-demilitarizarea republicii ;

Legea cu privire la reglemăntările importurilor şi exporturilor de mărfuri şi servicii, nr 188- XII, a fost adoptată la 26 iulie 1990, în baza căreia importurile şi exporurile de mărfuri şi servicii aveau voie să se facă fie de orice persoană fizică sau juridică, fie de o întreprindere de stat sau privată.

Inclusiv, în cadrul acestei legi, se menţiona reglementarea importului şi exportului care se efectua în mod stabilit de Guvern, prin abordarea cotelor şi eliberarea licenţelor pentru o parte din mărfuri şi servicii, cu scopul stabilităţii economice a ţării. De multe ori aceste scopuri au fost invocate pentru a ascunde interesele unor demmnitari de stat, pentru a utiliza practici anticoncurenţiale şi a realiza evaziuni fiscale . În acel timp, toate republicile unionale din fosta URSS au aprobat astfel de legi, hotărâri, în baza cărora s-au introdus bariere comerciale în relaţiile reciproce.

De la adoptarea hotararii si legii, me ntionate mai sus, si pana la inceputul unei politici proprii trebuia sa treaca un an si jumatate, ca sa fie adoptata Legea privind bazele activitatii economice externe in Republica Moldova, nr. 849-XII din 3 ianuarie 1992, care urmarea elaborarea principiilor si bazelor politicii comerciale sireglementarea acesteia de catre stat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Republicii Moldova.doc

Alte informatii

Politica Comerciala a Republicii Moldova