Politicile Comerciale ale Marii Britanie

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politicile Comerciale ale Marii Britanie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 46 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Dobre Claudia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Scur Istoric. pag. 1
2. Taxe vamale.pag. 2
3. Accize.pag. 2
4. Interdictiile la import si Controlul local (LIC).pag. 3
5. Uniunea Vamal.pag. 5
6. Tariful vamal.pag. 5
7. Zona libera.pag. 6
8. Zona de liber-schimb. .pag. 6
9. Antrepozite vamale.pag. 6
10. TVA.pag. 7
11. Taxe antidumping si compensatorii.pag.8
12. Documente si formalitati necesare la import si export.pag.9
13. Prelevari variabile la import.pag. 14
14. Preturile minime si maxime la import .pag. 14
15. Alte taxe.pag. 14
16. Achizitii guvernamentale sau piata publica.pag. 15
17. Comertul de stat.pag.16
18. Barierele netarifare care decurg din standardele aplicarii la produse importate si produse indigene. .pag. 16
19. Norme de securitate.pag. 17
20. Norme privind ambalarea, etichetarea si marcarea .pag. 17
21. Politica comerciala promotionala si de stimulare a exportului de marfuri.pag. 18
22. Subventii directe de export.pag. 19
23. Primele de export.pag. 20
24. Subventiile indirecte la export.pag. 20
25. Facilitai fiscale acordate exportantilor.pag. 20
26. Creditele de export.pag. 20
27. Garantarea creditelor de export.pag. 21
28. Primele valutare.pag. 22
29. Acorduri speciale de comert.pag. 22
30. Masuri promotionale.pag. 22
Anexe.pag. 25

Extras din document

Politicile comerciale sunt o componenta a politicii economice a unui stat ce vizeaza sfera relatiilor economice externe. Este un atribut al suveranitatii oricarui stat independent. Reprezinta totalitatea reglementarilor adoptate de stat in scopul promovarii si/sau al restrangerii schimburilor comerciale externe, protejarea economiei nationale de concurenta straina. Obiectivul pe termen lung este stimularea economiei nationale la adapost de concurenta straina. Din obiectivul pe termen lung deriva obiectivul pe termen scurt: restrangerea si/sau stimularea comertului cu anumite produse, modificarea in orientarea geografica a schimbului comercial.

Politicile comerciale indeplinesc urmatoarele functii:

- de promovare a relatiilor externe, prin impulsionarea exportului

- de protejare a economiei nationale de concurenta straina

- de realizare a unui echilibru dinamic in balanta comerciala si de plati in sporirea rezervelor unor tari.

In perioada postbelica,prin intermediul acordurilor comerciale, s-a realizat “Acordul general pentru tarife si comert-GATT”, “organizatia mondiala a comertului-OMC”.

Informatii generale

Fiind una din puterile dominante în domeniul industrial şi maritim în secolul 19-lea, Regatul Unit al Marii Britanii a jucat un rol de lider în dezvoltarea democraţiei parlamentare, precum şi în dezvoltarea literaturii şi ştiinţei.Este una din cele cinci state membre permanente la Consiliul de Securitate ONU, membru fondator NATO şi a Comunităţii de Naţiuni (the Commonwealth). Marea Britanie urmăreşte o generalizare a politicii externe pe plan mondial, la moment fiind înrolată în coordonarea integrităţii continentului european. Economia

Regatului Unit este una dintre cele mai puternice din UE. Bazată din ce în ce mai mult pe servicii, aceasta păstrează o capacitate industrială considerabilă, cu precădere în sectorul tehnologiilor de vârf. Londra este unul dintre centrele internaţionale ale serviciilor financiare.

Suprafaţa

-total: 244.820 km2

-teren: 241.590 km2

-apă: 3.230 km2.

Oraşe importante

Londra(capitala),Birmingham, Liverpool, Leeds, Manchester, Newcastle, Sheffield, Cardiff, Edinburgh, Glasgow.

Populaţia

60,776,238 locuitori (estimaţi în iulie 2007).Concentraţia cea mai mare a populaţiei este în jurul Londrei, precum şi în zonele de Sud, Sud-Est, West Yorkshire, Manchester, West Medlands.

Forma de guvernământ

Monarhie constituţională ereditară. Regina Elisabeta a II-a este suveranul Regatului Unit, al Teritoriilor dependente şi a încă 14 state din Commonwealth.

Organizaţii de promovare a relaţiilor economice externe

Cea mai importantă structură de promovare a comerţului exterior şi a investiţiilor este Departamentul Comerţului, Întreprinderi şi Reforme Regulatorii – structura pentru promovarea exporturilor britanice şi a investiţiilor britanice în exterior şi pentru atragerea investiţiilor străine în Marea Britanie.

Taxe vamale

Ca ţară membră a Uniunii Europene, Marea Britanie aplică regimul vamal al Uniunii, taxele vamale şi alte impozite indirecte se percep de către fostul HM Customs and Excise (acum HMRC).

În relaţia cu România se aplică prevederile Acordului de asociere a României la Uniunea Europeană.

Nu se percep taxe vamale la frontierele interne şi si este introdus un sistem uniform de taxe la import. În prezent, există agenţi vamali numai la frontierele externe ale Uniunii Europene. Aceştia nu numai că asigură fluxurile comerciale, ci şi contribuie la protecţia mediului şi a patrimoniului nostru cultural, totodată protejând locurile de muncă prin combaterea contrafacerii şi pirateriei.

Taxele pe profit, pe venit si pe capital, precum si taxele de timbru sunt colectate de catre HM Revenue and Customs. TVA, taxele vamale si alte impozite indirecte se percep de catre HM Revenue and Customs. La aceastea se adauga taxele colectate de catre autoritatile locale ( ex. taxele pe cladiri).

Marea Britanie aplica taxe corporative moderate in UE, cu cea mai mica taxa perceputa individual si pentru contributie de asistenta sociala. Este una dintre cele mai generoase state care contribuie prin alocatii si lipsa taxelor fata de domeniul cercetarilor sit axe locale pe profit si surprins.

Accize

Scopul accizelor este unul fiscal, desigur, si anume formarea de resurse la dispozitia statului. Cel putin la fel de importanta este insa si motivatia de ordin social a accizelor, prin faptul ca aceste pot fi folosite ca si parghii fiscale pentru controlarea consumurilor, in sensul descurajarii acelora care, spre exemplu, dauneaza sanatatii.Platitorii accizelor sunt agentii economici care importa produsul respectiv pentru vanzare, producatorii sau vanzatorii acestuia. Ca si in cazul TVA, suportatorul este insa, cel care cumpara produsul respectiv, adica consumatorul final.Acciza se calculeaza de regula in doua moduri, in functie de cum este exprimata cota de impunere pentru fiecare produs accizat in parte. Astfel, cota de impunere poate fi:

- fie o cota fixa in lei sau in euro pe unitatea de masura specifica (de exemplu pe litru, pe gradul de concentratie, pe cifra octanica etc);

- fie o cota procentuala care se aplica asupra bazei de impozitare.

Accizele in Marea Britanie se aplică la: combustibili, autovehicule, băuturi alcoolice, jocuri de noroc spirt, tutunul, uleiurile minerale,etc.

Interdictii la import si Controlul local (LIC)

Fisiere in arhiva (3):

  • cuprins.doc
  • Politicile Comerciale ale Marii Britanie.doc
  • Prima Pagina.doc

Alte informatii

A fost prezentat in cadrul facultatii "Ovidius", sectia Stiinte Economice, profilul Afaceri Internationale. Referatul contine teme legate de Politicile Comerciale ale Angliei