Procesul Decizional de Cumparare al unui Laptop

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procesul Decizional de Cumparare al unui Laptop.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fuciu I.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Confruntându-ne cu dorinţa acerbă de a ne satisface nevoile (trebuinţele) cât mai bine, în limita posibilităţilor noastre financiare, noi, oamenii, suntem puşi în situaţia de a alege ceea ce este mai bun pentru noi ţinând cont şi de ceea ce ne putem permite.

Fie că avem nevoie de bunuri de utilitate economică, bunuri pentru igiena personală, bunuri alimentare sau bunuri de producţie, ne confruntăm în permanenţă cu necesitatea alegerii acestora din multiplele variante puse de producători la dispoziţia noastră, a consumatorilor. Modalităţile prin care producătorii încearcă să-şi atragă clienţii sunt diferite de la un producător la altul în funcţie de target-ul dorit, de caracteristicile segmentului de piaţă vizat, de panelul avut în vedere, de clienţii efectivi sau potenţiali cărora le sunt adresate produsele respective.

Fiecare persoană se comportă diferit în calitate de consumator, având propriile standarde pentru o mare parte din produsele pe care le utilizează frecvent, propriile dorinţe şi chiar aşteptări în ceea ce priveşte produsele dorite sau achiziţionate, propriile obiecţii pentru anumite bunuri, care de altfel pot plăcea (foarte) mult altor consumatori.

Trebuie menţionat că în luarea unei decizii de cumpărare a unui produs, fiecare consumator se comportă altfel, chiar dacă el însuşi nu conştientizează, poate, acest lucru. Totul depinde foarte mult de experienţa de consum, concepţiile consumatorului, obiceiurile acestuia, standardul de viaţă al consumatorului, încrederea acordată unui produs/serviciu, informaţiile pe care le deţine despre un produs/serviciu şi chiar veridicitatea acestora, de punctul de vânzare de la care se achiziţionează produsul respectiv, de imaginea firmei producătoare, marca produsului şi nu în ultimul rând preţul acestuia.

În calitatea noastră de cumpărători, suntem puşi zilnic în situaţia de a lua decizii în ceea ce priveşte bunurile necesare satisfacerii trebuinţelor. Procesul decizional de cumpărare are o durată diferită de la un consumator la altul în funcţie de urgenţa cu care trebuie luată decizia, experienţa consumatorului, fidelitatea acestuia pentru un anumit brand dar chiar şi la acelaşi consumator, în perioade de timp diferite.

În cazul meu factori care au influenţat apariţia nevoii de a achiziţiona un laptop sunt atât de natură tehnologică, socială precum şi apariţia necesităţii deţinerii unui calculator portabil, uşor de ţinut în permanenţă aproape.

Progresele tehnologice foarte importante din domeniu au făcut posibilă apariţia unei game variate de laptopuri de ultimă generaţie, apte sa satisfacă chiar şi cerinţele celor mai exigenţi consumatori (cumpărători). Există în prezent o gamă largă de laptopuri, diverse companii întrecându-se în a scoate pe piaţă produse cât mai performante şi competitive, concurenţa având un rol foarte important în evoluţia tehnologiei moderne.

Deşi consumatorul vrea să achiziţioneze întotdeauna ceea ce e mai bun, apare şi o aşa-numită „restricţie bugetară” pentru că nu întotdeauna ne putem cumpăra ceea ce ne place cel mai mult. De aceea, în asemenea condiţii, trebuie să ne informăm foarte bine înainte de a achiziţiona un produs, pentru a stabili un raport optim calitate-preţ, în limitele bugetului disponibil şi pentru a fi siguri că am luat decizia corectă.

Odată conştientizată şi acceptată această nouă necesitate, următorul pas a fost acela de a mă informa despre ofertele de laptopuri existente pe piaţă.

Căutarea acestor informaţii s-a realizat atât intern, din cunoştinţele mele despre calculatoare şi laptopuri, precum şi din memoria unor oferte anterioare, dar si extern prin căutarea de oferte pe internet şi în magazinele de profil.

În urma căutării am găsit următoarele variante care corespund cerinţelor mele:

1. Asus K52J

Producător: Asus

Procesor: Intel® CoreTM i3 350M

Memorie: DDR3 4 GB

Placă Video: ATI Mobility Radeon HD 5470 1GB

Display LED-Backlit

Hard-Disk: 500 GB

Unitate Citire/Scriere: DVD RW

Cameră WEB: 1,3 megapixeli

Cititor de Carduri: Da

Bluetooth: Da

Wireless Lan: Da

Greutate: 2.62 Kg

Preţ: 2800 RON

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Decizional de Cumparare al unui Laptop.doc

Alte informatii

Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Ştiinţe Economice