Procesul Decizional de Cumparare al unui Telefon Mobil

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procesul Decizional de Cumparare al unui Telefon Mobil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fuciu I.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

1. Aparitia nevoii nesatisfacute
2. Căutarea de informatii si identificarea alternativelor
3. Evaluarea alternativelor găsite
4. Rezultanta evaluarii
5. Evaluarea post – cumpărare.

Extras din document

1. Identificarea problemei sau a nevoii

Nevoia de cumpărare a unui telefon mobil mai performant a apărut ca urmare a uzurii morale a vechiului telefon mobil, un Samsung D600E, care, pe langa faptul că aparusera alte modele mai elegante si mai performante, aveam si alte probleme (bateria tinea maxim 2 zile, camera foto avea o rezolutie de doar 2 MP), nemaivorbind de faptul că nu era atractiv din punct de vedere estetic, intâmpinând mari probleme la acest capitol.

Nevoia cumparării unui nou telefon mobil este una de ordin social, pentru că este important să comunici cu ceilalti având la dispozitie un telefon mobil înzestrat cu capacitati tehnice deosebite si cu un design extrem de atrăgător.

Cu un telefon mobil performant nu treci niciodata neobservat, poti fi oricând remarcat.

Bineînteles nevoia unui astfel de telefon a fost generată de mai multi stimuli:

In ceea ce privesc stimulii de marketing, se poate preciza faptul că acestia au jucat un rol important în luarea deciziei de achizitionare a telefonului mobil, cel mai important element fiind produsul in sine, si anume caracteristiciile deosebite pe care le căutam la noul telefonul mobil.

La ora actuala piata oferă o gama largă de produse de acest gen , de toate mărcile, cu cele mai variate dotari tehnice.

Un alt stimul care a generat nevoia de cumpărare a unui alt telefon mobil este stimulul extern prin care am remarcat o dezvoltare uriasă in ceea ce priveste telefonia mobilă.

Cel de-al treilea stimul, si poate cel mai important este considerat stimulul personal care a determinat nevoia de cumpărare prin faptul că telefonul era uzat si asteptările mele privind caracteristicile telefonului s-au modificat odată cu dezvoltarea tehnologiei.

Căutand un telefon mobil performant, eram constientă că acesta va costa destul de mult, asa că am economisit din timp o sumă de bani necesară achizitionării telefonului.

Promovarea intensă pe care diferite companii de telefoane mobile o practică, au facut ca această nevoie a mea să capete dimensiuni mult mai mari, datorită presiunii acestor campanii publicitare. Oriunde mă duceam vedeam cel putin un afis sau un spot publicitar care să promoveze aceste produse.

Cum magazinele erau pline si ele cu modele de toate tipurile, urma decât să mă hotărăsc când să ma duc să studiez produsele ofertantilor.

2. Căutarea de informatii si identificarea alternativelor

Vroiam un telefon mobil performant, cu tehnologie 3G, touchscreen si camera foto cu o rezolutie mai mare, deoarece toti prietenii mei aveau un telefon cu astfel de dotări, si erau extrem de încantati de alegerea facuta.

Tinând cont că produsul dorit – telefonul mobil are o valoare relativ mare si o frecventa nu foarte redusă de cumpărare, informatia căutata a trebuit să aibă un volum mare, iar sursele de informare să fie variate.

Desi aveam semnale pozitive din mai multe surse despre anumite mărci, nu am renuntat să adun informatii despre alte telefoane mobile care întruneau cerintele mele.

CĂUTAREA INTERNĂ :

Are la bază procesul mental de regăsire in memorie a informatiilor stocate in trecut si care acum vor servi deciziei de cumpărare.

Aceste informatii stocate in mod activ sunt rezultatul deciziilor de cumpărare anterioare, in spetă achizitionarea vechiului telefon mobil Samsung D600E si a neajunsurilor legate de unele aspecte ale acestuia (sină, memorie mică, cameră cu rezolutie destul de mică, aspect inestetic).

Si de această dată m-am hotărât să mă îndrept spre o altă marcă pe piata telefoanelor mobile. Este de inteles că această decizie va atrage după sine modificări în sensul cresterii bugetului alocat achizitiei, dar aceasta este decizia adoptată de la începutul demersului de achizitionare.

Informatiile stocate in mod pasiv, cele retinute pur si simplu în timp din mediul ambiant, fără să existe un proces de căutare activă în care să fi fost angajată, o reprezinta contactele cu mass – media, interactiunile cu alte persoane, internetul, ajungând să iau la cunostintă anumite informatii fără să fi urmărit acest obiectiv în mod deosebit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Decizional de Cumparare al unui Telefon Mobil.doc