Produse Alimentarea Ecologice

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Produse Alimentarea Ecologice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Aparitia unor efecte metabolice generate de dezechilibre alimentare a dus la constientizarea importantei actului de nutritie si a determinat segmente semnificative de consumatori sa se indrepte spre alimente cat mai pure din punct de vedere biologic, spre asa-numitele produse biologice.

Un produs alimentar biologic, este considerat acel produs agroalimentar încadrat în grupa produselor ecologice care a fost obţinut în urma unor practici (sau tehnologii ) agricole nepoluante prin care se respectă condiţiile referitoare la:

• interzicerea utilizării de produse chimice de sinteză ( în acest fel ecomarketingul promovează şi oferta de produse alternative nepoluante în combaterea bolilor şi dăunătorilor în agricultură);

• prin utilizarea de tehnologii pentru obţinerea produsului se protejează mediul şi animalele;

• acceptarea formelor de control pentru condiţiile de producţie nepoluante;

• respectarea regulilor impuse de regulamente şi standarde în producerea şi distribuţia acestor produse.

De aici reiese că acest concept de aliment ecologic, este implicat atât producătorul, cât şi distribuitorul şi consumatorul, întrucât aceste produse au influenţe asupra strategiei agentului economic şi a echilibrului din cadrul filierei agricole/agroalimentare.

Produsele ecologice agroalimentare cu denumirea curentă de ecoproduse alimentare pot fi încadrate în următoarele grupe: produse vegetale primare neprocesate, animalele şi produsele animaliere neprocesate; produsele de origine vegetală şi animală procesate destinate

Conform elementelor strategice de dezvoltare a diversificării produselor ecologice pe piaţă, se pot delimita obiective ale agriculturii ecologice ar putea fi sintetizate astfel8 :

o evitarea tuturor formelor de poluare, atât la nivelul produselor, cât şi la nivelul mediului;

o menţinerea fertilităţii naturale a solurilor, prin aceasta putând asigura de o manieră durabilă securitatea alimentară a planetei;

o posibilitatea de a se permite agricultorilor un nivel decent de viaţă;

o să producerea de alimente sau produse agroalimentare în cantităţi suficiente şi la un nivel calitativ corespunzător de care depinde sănătatea consumatorilor.

In condiţiile internaţionalizării pieţei, consumatorii îşi orientează atenţia spre acele produse care se diferenţiază de celelalte prin calitate. Această diferenţiere constă în a pune la dispoziţia consumatorilor un produs altfel conceput decât celelalte. Ca urmare consumatorii sunt tot mai des confruntaţi cu termeni (din păcate insuficienţi explicaţi )ca : ”light”, “fast food”,”functional food”, “novel food”, “convenience food” ş.a.

Profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sanătate, alimente ecologice au câştigat din ce în ce mai mult teren. Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sănătoase, libere de boli şi dăunători, lipsite de reziduri nocive, cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide. Toate aceste tehnologii bio-ecologice au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice şi mai ales tehnologii menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol..

La prepararea alimentelor ecologice se renunţă la aditivi şi la orice alte substanţe încorporate, ceea ce inseamna ca desfacerea acestor produse se face de regulă în magazine speciale sau chiar din “ograda” producătorului.

Alimentele naturale au ingrasaminte : Romanii se lasa pacaliti de inscriptia "natural" de pe produse. De fapt, acele produse nu sunt altceva decat alimente conventionale in prelucrarea carora nu s-au folosit aditivi ori conservanti alimentari. Produsele ecologice sunt cele mai sanatoase pentru organism, urmate de cele naturale, apoi de cele conventionale. Pentru cresterea legumelor si fructelor conventionale se folosesc tot felul de ingrasaminte chimice, in timp ce pentru acelea ecologice trebuie creat un mediu cat mai putin poluat in care sa creasca. Asa se explica si pretul mai mare al acestora, deoarece procedeul de obtinere este mai costisitor si necesita mai multa atentie.

In România consumatorul abia acum descoperă aceste alimente. In 2002 au fost cultivate în acest sistem circa 43000 ha asteptându-se o creştere a suprafeţelor cu o medie de 60% în fiecare an astfel ca în 2007 în România să avem recolte ecologice pe 350000 ha

Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Alimentarea Ecologice.doc

Alte informatii

ASE, Facultatea de Comert (anul 2), prezentat la seminarul de marfuri alimentare in 2008.