Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei?

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7120
Mărime: 31.15KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Lupu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Extras din referat

Introducere în instumentele financiare derivate.

Produsele financiare derivate sunt dificil de înţeles, din cauza complexităţii lor, iar pentru a înţelege cum folosirea lor greşită provoacă o criză economică mondială, trebuie în primul rând să le înţelegem: ce sunt ele, pentru ce sunt folosite, care sunt aceste produse financiare derivate şi ce avantaje respectiv, dezavantaje aduc folosirea lor.

Riscul valutar poate fi eliminat teoretic prin utilizarea instrumentelor financiare derivate. În loc să cumpere sau să vândă o valută sau o marfă la cursul de schimb din ziua respectivă, o companie are posibilitatea să încheie un acord sau un contract prin care să vândă sau să cumpere activul respectiv la un alt curs de schimb. Instrumentele financiare derivate pot elimina sau reduce unele riscuri, dar, în acelşi timp, pot crea sau accentua alte riscuri. În prezent există sute de instrumente financiare derivate diferite cu care se operează pe pieţele financiare internaţionale, de la cele mai simpe, la cele deosebit de complexe şi riscante. Atât băncile cât şi companiile au nevoie să cunoască în mod aprofundat utilizarea instrumentelor derivate şi să deţină un control bun al acestora înainte de a intra pe piaţa instrumentelor derivate. În caz contrar, efectele pot fi dezastruoase. Pentru a exemplifica, prezentăm în continuare situaţiile în care s-au aflat următoarele firme: Procter and Gamble(SUA) a pierdut în anul 1994, 57 milioane de dolari americani din două contracte swap; Allied-Lions (Marea Britanie) a pierdut în anul 1991, 273 milioane dolari americani pe piaţa opţiunilor valutare. Companiile Japoneze Showa Shell şi Kamishma Oil’s au pierdut 1,05 şi respectiv 1,45 miliarde dolari americani, în anul 1993 şi 1994, din aceleaşi cauze. Mai dramatic a fost cazul companiei Barings Bank (Marea Britanie) care, în anul 1995, a suferit o pierdere de 1,3 miliarde dolari americani din utilizarea instrumentelor financiare derivate, ceea ce a forţat banca să declare falimentul.

Un instrument financiar derivat reprezintă un instrument financiar bazat pe performanţa mărfurilor sau instrumentelor financiare comercializate separat. Astfel, instrumentele financiare derivate reprezintă instrumente financiare cu preţuri determinate sau “derivate din” preţurile altor instrumente financiare, mărfuri, cursuri de schimb, rate ale dobânzilor, indici bursieri sau alte preţuri. Având în vedere suportul activ, un instrument finaniar poate fi definit ca fiind acel instrument a cărui valoare se schimbă o dată cu modificările survenite în rata dobânzii sau cursurile valutare. Practic, un instrument derivat reprezintă o înţelegere între două contrapartide, prin care acestea convin să transfere un activ sau o sumă de bani la sau înainte de o anumită dată viitoare, la un preţ stabilit.

Multe produse din industria minieră şi din agricultură sunt trazacţionate pe pieţele de mărfuri de către companiile care utilizează aceste produse. De asemenea, pieţele de capital şi pieţele valutare permit consumatorilor finali să împrumute sau să dea cu împrumut fonduri sau devize. Astfel, devine posibilă încheierea unor contracte de furnizare viitoare a acestor produse sau de acordare a dreptului de cumpărare sau vânzare în viitor a acestor produse. Contractele de acest tip pot fi apoi comercializate pe pieţe diferite de cele originare. Aceste contracte sunt cunoscute sub numele de instrumente financiare derivate. În cazul instrumentelor financiare derivate, instrumentul de bază este financiar: obligaţiuni devize sau indici ai bursei de valori. Derivatele se află în relaţie cu piaţa monetară, prin posibilitatea ca livrarea unei mărfi primare sau a unui instrument financiar derivat să existe. De exmplu, dacă un comerciant trebuie sa-şi onoreze promisiunea de livra un instrument derivat în decures de trei luni, să cumpere respectivul instrument de pe piaţa monetară. Valoare unui instrument financiar derivat variază în funcţie de fluctuaţia preţului sau de pe piaţa monetară.

În opinia Fondului Monetar Internaţional, un contract privind instrumentele financiare derivate reprezintă un instrument financiar care este legat de un instrument financiar specific, de un indicator sau o marfă, şi prin riscurile financiare specifice pot fi comercializate pe pieţele financiare.

Instrumentele financiare derivate se caracterizează prin:

• Natura angajamentului (angajament ferm sau condiţionat)

• Natura activului suport (activ în devize, activ purtător de dobândă)

• Durata contractului etc

Instrumentele financiare derivate sunt uitilizate pentru o varietate de scopuri, printre care enumerăm:

• protejarea împotriva riscului pieţei privind pierderile financiare rezultate din tranzacţiile comerciale şi din instrumentele financiare;

• reducerea sau modificare diverselor riscuri financiare;

• obţinerea veniturilor din arbitrajul realizat între instrumente financiare derivate şi pieţele monetare;

• realizarea profiturilor prin comercializarea instrumentelor

• speculaţia, în special, pe pieţele valutare şi de mărfuri.

Una dintre cele mai importante utilizări ale instrumentelor financiare derivate este acea de a permite utilizatorilor să-şi compenseze expunerea la fluctuaţiile survenite în ratele dobânzii prin asumarea unei expuneri contrare expunerii lor curente (un împrumut, de exemplu). Această activitate se numeşte hedging. Prin hedging se urmăreşte transferarea riscului unor fluctuaţii viitoare ale preţului sau ratei dobânzii prin vânzarea de contracte forward care le garantează un preţ viitor pentru activul lor.

Preview document

Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 1
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 2
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 3
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 4
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 5
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 6
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 7
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 8
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 9
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 10
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 11
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 12
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 13
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 14
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 15
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 16
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 17
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 18
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 19
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 20
Produsele financiare derivate și vânzările scurte - cauze ale crizei? - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Produsele Financiare Derivate si Vanzarile Scurte - Cauze ale Crizei.doc

Ai nevoie de altceva?