Profilul Antreprenorului de Succes

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Profilul Antreprenorului de Succes.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii de reusita ai intreprinderilor, FOBS) cu scopul de a identifica principalii factori care influenteaza reusita si dezvoltarea intreprinderilor nou create. Populatia-tinta a anchetei a constat in firme create in 2002 care existau si in 2005 si care au fost in permanenta conduse de persoanele care le-au creat sau fondatorul lor.

Datele obtinute au fost analizate prin corelatie cu cinci caracteristici ale creatorului sau fondatorului firmei (experienta in conducere, experienta profesionala in domeniul in care isi desfasoara activitatea, varsta, sex, nivel de pregatire educationala si profesionala) pentru a realiza „profilul antreprenorului care reuseste“.

Au sanse mai ridicate cei care au mai fost manageri, directori, coordonatori? Intre participantii la aceasta ancheta doar 18% dintre ei au fost cel putin odata in posturi de conducere, 6% au doua sau mai multe experiente in acest sens, iar 77% nu aveau niciun fel de experienta in pozitii de conducere. Experienta in conducere se va dovedi insa importanta pentru viitorii antreprenori. Probleme administrative, contactul cu clientii, finantarea, stabilirea pretului bunurilor si serviciilor, identificarea celei mai potrivite locatii pentru propria afacere, a furnizorilor, selectia personalului, suportul familiei sunt doar cateva dintre dificultatile carora trebuie sa le faca fata cei care decid sa-si deschida o afacere. Cu cat nivelul experientei de a conduce este mai redusa cu atat unele dintre aceste dificultati devin mai mari. Problemele administrative, contactul cu clientii si faptul de a fi singurul care conduce firma sunt percepute ca fiind mai dificil de rezolvat de catre cei carora le lipseste experienta de conducere sau este redusa la o perioada limitata. Utilizarea tehnologiei inalte si obtinerea sprijinului familiei nu au legatura cu nivelul acestui tip de experienta. De asemenea, un intreprinzator cu experienta in conducere este mult mai in masura sa aprecieze faptul ca angajatii au o contributie importanta in succesul afacerii. Din acest motiv 45% dintre antreprenorii cu experienta in conducere apreciaza ca fiind destul de dificila selectia unor angajati care prin competentele, aptitudinile lor sa corespunda profilului firmei fata de numai 37% dintre antreprenorii carora le lipseste acest tip de experienta. Diferente se constata si atunci cand este vorba despre apelul la surse de consiliere care pot sa-i ajute pe antreprenori sa puna bazele unei afaceri sau in reusita acesteia. Antreprenorii experimentati apeleaza la serviciile unei agentii, organizatii specializate in domeniul consilierii, in timp ce antreprenorii fara experienta se adreseaza cu predilectie familiei, prietenilor, apropiatilor. Atunci cand antreprenorii sunt solicitati sa isi aprecieze firma din punct de vedere al rentabilitatii se constata faptul ca cei care au mai detinut functii de conducere sunt mult mai optimisti: 35,5% dintre antreprenorii fara experienta si 39,8% dintre cei care au fost doar o singura data in situatia de a conduce apreciaza ca „buna“ si „foarte buna“ rentabilitatea propriei afaceri comparativ cu 47,6% la nivelul antreprenorilor cu experienta mai bogata.

Cat de importanta este experienta profesionala anterioara intr-un domeniu identic sau apropiat cu cel al propriei firme? Potrivit datelor din aceasta ancheta foarte importanta: 63% dintre antreprenorii de succes au experienta profesionala anterioara in domeniul in care au ales sa-si deschida afacerea, fata de numai 37% dintre cei fara experienta profesionala anterioara. Domeniul de activitate predominant in care antreprenorii de succes inclusi in ancheta detin o experienta profesionala anterioara este cel al constructiilor (78%) fata de doar 36% in tranzactiile financiare. Pentru celelalte sectoare de activitate ponderea antreprenorilor care detin o experienta anterioara in domeniu variaza intre 50 si 60%. Experienta profesionala anterioara se dovedeste foarte utila atunci cand este vorba despre identificarea furnizorilor – aceasta nu reprezinta o problema decat pentru 24,2% dintre antreprenorii cu experienta profesionala comparativ cu 30,1% dintre cei fara experienta. Optimismul in ceea ce priveste rentabilitatea, cresterea cifrei de afaceri, diversificarea bunurilor si serviciilor pe care le ofera sunt mai degraba caracteristici ale celor care au acumulat experienta profesionala decat ale celor fara.

Tineri, dar cu succes. Doar 14% dintre antreprenorii inclusi in ancheta au varsta sub 30 de ani, 38% intre 30-39 de ani si 48% au o varsta mai mare de 40 de ani. Influenta varstei asupra succesului sau insuccesului afacerii proprii a fost analizata prin trei indicatori: motivatia care a stat la baza deschiderii propriei afaceri, evaluarea de catre antreprenor a dezvoltarii afacerii sale si a caracterului inovator al acesteia. Daca pentru cei care au mai putin de 30 de ani si pentru urmatoarea categorie de varsta dorinta „de a fi propriul sau patron“ este principalul motiv care i-a determinat sa-si deschida o afacere pentru cei care au mai mult de 40 de ani dorinta de „a castiga mai multi bani“ s-a dovedit decisiva.

Merg afacerile mai bine cand sunt lasate pe mana femeilor? In primul rand trebuie spus faptul ca si aceasta ancheta, ca multe altele, pune in evidenta urmatorul aspect: ponderea femeilor antreprenor este cu mult mai scazuta decat cea a barbatilor. In cazul de fata doar 28% dintre antreprenorii participanti la aceasta ancheta sunt femei si 72% barbati. Si atunci cand este vorba despre domenii de activitate diferentele sunt semnificative: constructiile, de exemplu, raman un domeniu dominat aproape in exclusivitate de barbati (96,1% dintre antreprenori). Desi mai numeroase, femeile nu detin exclusivitate nici in domeniul „hoteluri si restaurante“ (doar 43,2% sunt antreprenori femei).

Dupa cum se observa, aproape ca nu exista diferente intre femei si barbati atunci cand este vorba despre motivatie. Ce anume i-a determinat pe tineri sau pe cei mai putini tineri sa-si deschida propria afacere fie acestia femei sau barbati a fost interesant de analizat si pe tari. S-a observat astfel ca „a fi propriul sau patron“ este principala motivatie pentru antreprenorii din Cehia, Estonia, Italia, Letonia si Lituania in timp ce „dorinta de a castiga mai bine“ este specifica Portugaliei, Sloveniei, Slovaciei, Bulgariei si Romaniei.

Se observa faptul ca doar in ceea ce priveste utilizarea de noi tehnologii sau optimizarea acestora apar diferente mai mari intre femei si barbati, celelalte aspecte inregistrand valori apropiate. Utilizarea tehnologiei de informatie si selectia personalului sunt indicate de catre antreprenorii barbati ca fiind cele mai mari dificultati in timp ce femeile antreprenor fac fata cu mai mare dificultate stabilirii pretului bunurilor si serviciilor, identificarea celei mai potrivite locatii pentru afacerea proprie si a furnizorilor. Spre deosebire de femei, barbatii sunt mai optimisti in ceea ce priveste evaluarea rentabilitatii afacerii lor: 31,3% dintre antreprenorii femei evalueaza cu calificativul de „buna“ fata de 37,0% dintre barbati si 26,9% dintre femei estimeaza ca „mediocra“ rentabilitatea firmei pe care o conduc fata de numai 18,9% dintre barbati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Profilul Antreprenorului de Succes.doc