Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1372
Mărime: 26.46KB (arhivat)
Publicat de: Emanoil Cosma
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Este intotdeauna tentant sa gusti pentru prima oara dintr-un aliment necunoscut. Nu-i asa ca, de fiecare data, atractia noului este insotita de speranta nemarturisita de a descoperi o placere nemaiintalnita? Iar aceasta atractie nu este adesea primejdioasa?

In prima parte a cartii, autorul ne vorbeste despre fascinanta istorie a ciocolatei. Boabele de cacao au strarnit curiozitatea la acea epoca indepartata, cand au fost aduse din Lumea Noua de catre spanioli. Faptul ca trebuiau prajite, decojite, macinate, transformate in pasta sau in bautura a reprezentat un exercitiu neobisnuit. De aceea, nu e de mirare ca ciocolata a avut nevoie - ca si alte alimente, de altfel - de mai multe secole pentru a fi in primul rand acceptata, apoi tolerata si, in sfarsit, dorita.

Fructul arborelui-de-cacao a fost una dintre bogatiile pe care cuceritorii spanioli le-au explorat si le-au adus din Lumea Noua. Introdus pe ascuns la curtea regelui Frantei si primit apoi cu ardoare, cum numai regii stiau s-o faca, acesta a facut, de asemenea, obiectul multor ‘masinatiuni’, in care s-a amestecat politica. Curand bobul de cacao va fi ravnit de comercianti, iar indragostitii il vor folosi in elixire de dragoste... Pana si Biserica va avea un cuvant de spus in aceasta problema, ba recomandand, ba proscriind fructul arborelui-de-cacao.

Cu secole în urmă, ciocolata era considerată mai prețioasă decât aurul. Chiar și în prezent ea a rămas un sinonim al luxului și al delectării, probabil, cel mai iubit aliment dulce din lume. Cu greu ne putem imagina o persoană căreia să nu-i placă ciocolata, mai ales ca există nenumărate forme și sortimente.

Michel Montignac ne informeaza si ne intriga, facandu-ne sa traim - prin intermediul lucrarii de fata - toate perioadele de respingere si de acceptare a ciocolatei, inca din cele mai vechi timpuri, asa cum s-a constatat la puternici vremii, precum si la cele mai instruite personalitati, medicii. Meticuloasa lui bibliografie nu lasa deoparte nici o sursa de cunoastere, prezentandu-ne istoria ciocolatei chiar din perioada in care arborele-de-cacao a inceput sa fie cultivat de populatiile maya din peninsula Yucatan si pana in epoca actuala, cand ciocolata a incetat sa mai fie apanajul catorva privilegiati.

Si totusi, ciocolata ramane, chiar si in zilele noastre, un sinonim al luxului si al delectarii.

Aliment de lux? Poate ca nu...

Datorita pretului sau, ciocolata ajunge la toate clasele sociale, dar asta nu inseamna ca este un aliment de folosinta curenta; totodata, ciocolata nu reprezinta pentru omul modern o sursa principala de energie si, cu atat mai putin, una exclusiva.

Sursa de delectare...? Cu siguranta!

Privind retrospectiv drumul parcurs de ciocolata, de la triburile maya din peninsula Yucatan, care cultivau arborele-de-cacao, prin anii 600, si pana la noi, oamenii de la inceputul secolului XXI, ne dam seama mai bine de tenacitatea tuturor celor care ne-au facut-o cunoscuta, pentru a ne delecta cu ea spre marea noastra fericire.

In partea a doua, numita ‘Dezbateri pe teme medicale’, Michel Montignac ne vorbeste cate putin despre compozitia, prepararea, natura ciocolatei, excesul, eventualele complicatii care pot aparea in urma consumarii acestui delicios produs si contraindicatii.

Preview document

Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta - Pagina 1
Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta - Pagina 2
Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta - Pagina 3
Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta - Pagina 4
Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esențial pentru sănătatea ta - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Recenzie carte - Ciocolata - Un aliment esential pentru sanatatea ta.docx

Te-ar putea interesa și

Ciocolata - un aliment esențial pentru sănătatea ta - Michel Montignac

Prin intermediul acestei cărţi, Michel Montignac ne informează cu privire la toate perioadele de respingere si acceptare a ciocolatei. Începând cu...

Ai nevoie de altceva?