Referat HACCP

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Referat HACCP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Sistemul HACCP este recunoscut peste tot in industria alimentara ca o abordare eficienta in obtinerea unor produse bune , in asigurarea unei igiene corespunzatoare si a unor tehnici de productie care vor conduce in final la o asiguranta corespunzatoare a produselor alimentare .

Sistemul HACCP stabileste proceduri de control pentru indentificarea punctelor critice de control si monitorizarea la nivelui intrgii productii

Prezentarea sistemului HACCP

Etapa 1 Etapa 2

Diagrama

de

Etapa 5 fabricatie

Ameliorarea

Continua

Realizarea actiunilor corective

Etapa3

Stabilirea

CCP

Etapa 4

Inregistrari

Conceptual HACCP se refera la asigurarea calitatii produselor alimentare din punct de vedere micobiologic si fizico –chimic . Metoda permite indentificarea si analiza pericolelor asociate diferitelor stadii ale proceselor de productie .

Sistemul este utilizat de personalul implicat in circuitul alimentelor pentru planificarea si instruirea procedurilor proiectate in scopul de a preveni , elimina sau reduce la niveluri acceptabile riscurile care ar putea afecta siguranta alimentelor .

In anul 1985 Academia de Stiinta a SUA a recomandat adoptarea HACCP pentru procesarea alimentelor , pentru asigurarea securitatii alimentelor . Recunoscand importanta HACCP pentru controlul alimentelor , sesiunea 22 a Comisiei Codex Alimentarius a adoptat la 22 iulie 1993 liniile directoare pentu aplicarea sistemului HACCP , a fost revizuit codul international de bune practici , principii generale de igiena alimentara , iar sistemul HACCP si liniile directoare pentru aplicarea lui au fost introduce in anexa sa .

In anul 1993 , in cadrul Departamentului pentru Siguranta Alimentelor , OMS , a fost elaborate un ghid de instruire in HACCP , destinat autoritatilor legislative si industriei alimentare .Acest ghid reprezinta in present baza pregatirii in domeniul siguranta alimentelor .

In anul 1994 , expertii tehnici FAO (organizatia natiunilor unite pentru agicultura si alimentatie ) , au revizuit aplicatiile internationale ale HACCP , au evaluat impactul potential asupra comertului international si au examinat rolul organizatiilor in sustinerea aplicatiilor HACCP in lume .

Programele internationale HACCP au fost mult influentate de aprobarea de catre Coldex Alimentarius , in 1997, in sistemul HACCP, standardizat pentru utilizarea internationala .

Metodologia si melaborarea unui plan propriu HACCP , se bazeaza pe 7 principii care stau la baza unor documente , ce constituie liniile directoare pentru punrea in practica a HACCP.

Conceptele care stau la bata sistemului HACCP îşi au originea în cercetările de la începutul anilor 1960 în legătură cu riscurile contaminării cu Salmonella şi cu dezvoltarea unui sistem de asigurare al calităţii , cercetări efectuate de către NASA .Laboratoarele Natick ale armatei SUA şi Compania Pillsbury . Acesta din urmă a utilizat metoda denumită ulterior HACCP , la obţinerea de alimente absolut sigure pentru programul spaţial american, astfel fiind abordată o metodă foarte valoroasă de abordare a produselor alimentare care , prin perfecţionări şi adaptări ulterioare , a fost folosită cu succes în producţia alimentară.

Ca urmare a recunoaşterii sistemului HACCP , drep cea mai eficientă soluţie pentru asigurarea inocuităţii alimentelor , o serie de organizaţii naţionalee, regionale şi internaţionale promovează iniţiative care sprijină adoptarea HACCP de către toate segmentele lanţului alimentar.

Comisia Codex Alimentarius încurajează şi recomandă metodei HACCP în industria alimentară.De asemenea , legislaţia recentă a Uniunii Europene recomandă aplicarea sistemelor de management al calităţii bazate pe HACCP în ţăriile care doresc să exporte produse alimentare către Uniunea Europeană.

PRINCIPIILE SISTEMULUI HACCP

Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control reprezintă o abordare sistematică a dezideratului privind sigutanţa produselor alimentare şi constă în aplicarea a şapte principii de bază.

Principiul 1:Evaluarea riscurilor asociate cu obţinerea materiilor prime şi a ingredientelor,prelucrarea,manipularea,depozitarea,distribuţia,prepararea culinară şi consumul produselor alimentare.

Principiul 2:Determinarea punctelor critice prin care se pot ţine sub control riscurile identificate.

Principiul 3:Stabilirea limitelor critice care trebuie respectate în fiecare punct critic de control.

Principiul 4: Stabilirea procedurilor de monitorizare a punctelor critice de control.

Principiul 5:Stabilirea acţiunilor corective care vor fi aplicate în situaţia când în urma monitorizării punctelor critice de control este detectată o abatere de la limitele critice.

Principiul 6:Organizarea unui sistem eficient de păstrare a înregistrărilor care constituie documentaţia planului HACCP.

Principiul 7:Stabilirea procedurilor prin care se va verifica dacă sistemul HACCP funcţionează corect.

Fisiere in arhiva (1):

  • Referat HACCP.doc