Relatia dintre Calilatea Produselor si Protectia Consumatorului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Relatia dintre Calilatea Produselor si Protectia Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Intorducere
1) Ce reprezinta calitatea
2) Reglementari si institutii nationale / regionale in domeniul Protectiei Consumatorului
3) Cadrul institutional privind protectia consumatorului in Romania
4) Proprietatile esentiale ale unor grupe de marfuri
5) Aplicatii ale unor metode de verificare a calitatii loturilor de marfuri prin esantioane
6) Aplicatii ale unor metode psiho-senzoriale ale marfurilor
7) Metode de analiza comparative a calitatii marfurilor
8) Cunoasterea documentelor de prescriere al calitatii marfurilor
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Scopul activităţii economice este de a aloca resurse, cât mai eficient posibil, pentru a satisface nevoile consumatorilor. Consumatorul este orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care cumpara, dobandeste, utilizeaza ori consuma produse sau servicii in afara activitatii profesionale.

1) Ce reprezinta calitatea

Calitatea este un concept care se utilizeaza în toate domeniile vietii economice si sociale, însa care prezinta caracter subiectiv si care are semnificatii particulare pentru domenii, sectoare, functiuni sau obiecte specifice. Calitatea este un termen general, aplicabil la cele mai diferite trasaturi sau caracteristici, fie individuale, fie generice si a fost definita în diferite moduri de catre diversi experti sau consultanti în calitate, care îi atribuie deci acestui termen semnificatii diferite.

Calitatea superioara a produselor sau serviciilor oferite de firme constituie criterii de baza pentru obtinerea satisfactiei clientilor si profitabilitătii firmelor. Un nivel ridicat de calitate va determina o satisfactie mai deplina a clientului, permitand deseori reducerea costurilor, cresterea profitabilitatii si asigurarea competitivitatii produselor/serviciilor pe piata.

• Conceptul de produs folosit cu sensul de „marfa” este un „bun material rezultat dintr- un proces de munca” sau „totalitatea obiectelor sau a bunurilor obtinute in procesul de productie” sau „produs de schimb” – „marfa”.

• Conceptul de serviciu reprezinta activitatile evaluabile pe care unele peroane le presteaza in folosul altor membrii ai unei societati.

• Conceptul de consummator sau de utilizator final reprezinta publicul cel mai important din cadrul pietei. Acestia pot fi actuali, efectivi sau potentiali, in mod obisnuit, consumatorul final reunind diferitele categorii de populatie care, pentru satisfacerea anumitor nevoi sau trebuinte apeleaza la cumpararea de bunuri de consum si servicii.

Luând în considerare interesele şi nevoile consumatorilor, ei confruntandu-se cu o serie

mare de dezechilibre în raporturile de piata, afectandu-le viata sub o multitudine de aspecte

referitoare la economie, educational, siguranta sanătatii etc.

Protectia consumatorului face parte din sfera largă a conceptului de protectie socială pe

care organizmele naţionale si internationale il promovează in cadrul politicilor economice si

sociale în diferite stadii de dezvoltare a societătii. În cadrul economiei de piaţă, condiţiile protecţiei consumatorului cunoaşte diferite modalităţi de realizare.

2) Reglementari si institutii nationale / regionale in domeniul protectiei consumatorului

Alaturi de alte drepturi ale omului, si drepturile consumatorului sunt protejate de stat, în principal printr-un complex de acte normative ce reglementeaza acest important segment al protectiei sociale, respectiv protectia consumatorului. O asemenea protectie, are în vedere planuri multiple, începand cu consumatorul de bunuri de consum curent, continuând cu cel de medicamente, de servicii diverse si terminând cu consumatorul de cultura, de timp liber etc. Statul, prin mijloacele prevazute de lege, protejeaza cetatenii în calitatea lor de consumatori. Intr-o societate libera si democratica, fiecare individ are dreptul de a avea asigurate conditiile necesare pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pe care si le doreste si pe care le poate plati. Are posibilitatea sa-si materializeze intentiile privind satisfacerea nevoilor sale, potrivit unor prioritati pe care si le stabileste singur. Astazi consumatorul, inclusiv cel român, stie ca în raport cu agentii economici, producători sau vânzatori, legea îi confera o serie de drepturi si îl apara împotriva oricarui abuz ce ar putea sa-i puna în pericol viata si sanatatea sau sa-i lezeze interesele sale patrimoniale sau nepatrimoniale.

3) Cadrul institutional privind protectia consumatorului in Romania

- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

- Asociaţiile pentru Protecţia Consumatorilor

- Organisme de încercare şi certificare

- Comitetul interministerial pentru Supravegherea Pieţei Produselor şi Serviciilor şi

Protecţia Consumatorilor

- Centrele de consultanta si informare a consumatorilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului coordoneaza si realizeaza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorului, actionand pentru prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza sanatatii, securitatii sau intereselor economice ale consumatorilor si evalueaza efectele pe piata ale sistemelor de supraveghere a produselor si serviciilor destinate acestora.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Calilatea Produselor si Protectia Consumatorului.docx