Rolul si avantajele comertului electronic (online)

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6939
Mărime: 76.38KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
UNIVERSITATEA CREȘTINĂ ,,DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ȘI COMERCIAL TIMIȘOARA SPECIALIZARE: ECONOMIA COMERȚULUI, TURISMULUI ȘI SERVICIILOR FORMA DE ÎNVĂȚĂMÂNT: I.F.R.

Cuprins

1. INTRODUCERE. 2

2. CAP. I COMERȚUL ELECTRONIC. 3

1.1. Evoluția comerțului electronic. 3

1.2. Ce este comerțul electronic. 5

1.3. Tipuri de comerț electronic. 7

1.4. Mijloace de plată în comerțul electronic. 8

3. CAP. II PRINCIPALELE AVANTAJE ALE COMERȚULUI ELECTRONIC. 10

4. CAP. III BARIERE ÎMPOTRIVA COMERȚULUI ELETRONIC. 17

3.1. Barierele externe. 17

3.2. Barierele interne. 17

5. CONCLUZII. 18

6. BIBLIOGRAFIE. 20

Extras din document

INTRODUCERE

Comerțul electronic „business-to-business” și „business-to-consumers” a cunoscut și cunoaște o dezvoltare fără precedent și totodată continuă.

Schimbul Electronic de Date (EDI – Electronic Data Interchange) a apărut prin anii 1960 și poate fi considerat strămoșul Comerțului Electronic (EC – Electronic Commerce). EDI oferă societăților comerciale posibilitatea să schimbe documente de afaceri într – o formă standard, utilizând mijloace electronice pentru prelucrarea și transmiterea acestora. În același timp băncile utilizează rețele dedicate pentru Transferul Electronic de Fonduri (EFT – Electronic Funds Transfer).

Recent, odată cu creșterea accesibilității la Internet, EC a captat interesul consumatorilor individuali și al societăților comerciale de orice mărime și preocupări. Ideea de bază este că prin comerțul electronic putem realiza schimbul de idei, de bunuri, de cunoștințe pe lângă simpla vânzare/cumpărare de produse și servicii. Tehnologiile comerțului electronic pot fi utilizate pentru a conduce o afacere utilizând pentru comunicare Internet sau alte rețele de calculatoare. În ultimii ani Internetul este din ce în ce mai utilizat pentru Comerțul Electronic. Declarația comună dintre Uniunea Europeană – Statele Unite privind comerțul electronic scoate în evidență rolul comerțului electronic global în dezvoltarea economiei mondiale în secolul XXI, precum și dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii. În particular, micile companii vor fi capabile să obțină un acces fără precedent la piețele mondiale cu prețuri reduse, iar consumatorii vor fi capabili să aleagă dintr-o gamă tot mai largă de produse și servicii. Comerțul electronic va antrena productivitatea în toate sectoarele economiei noastre, va încuraja mai departe atât comerțul de bunuri și servicii, cât și investițiile, va crea noi sectoare de activitate, noi forme de marketing și vânzare, noi fluxuri de venituri și, ceea ce este mai important, noi slujbe.”

Internetul are o acoperire globală și este prin excelență descentralizat. Are o structură ierarhică cu nuclee de mare viteză ( între 155 Mbps și 2,5 Gbps) în jurul cărora ,, se dezvoltă” rețele regionale și individuale prin care se face accesul utilizatorilor finali. Internetul a devenit un canal de comerț cu o putere incontestabilă în a facilita și crește vânzările unei game din ce în ce mai largi de produse și servicii. Într-un raport recent al companiei Ernst&Young (2008), se arăta că peste 72% din consumatorii cărora Internetul le este accesibil îl utilizează și pentru cumpărături. EC depinde puternic de o serie de infrastructuri de bază ale economiei globale, inclusiv de infrastructura rețelelor de comunicații. Cele mai noi realizări tehnologice legate de Internet (rata de transmisie de Gbps, mijloacele sofisticate de asigurarea protecției a datelor, creșterea disponibilității și a accesibilității, interfața multimedia evoluată) îl fac Internetul tot mai atractiv pentru comerțul electronic.

CAP. I COMERȚUL ELECTRONIC

1.1. Evoluția comerțului electronic

Termenul de „comerț electronic” (e- commerce) este din ce în ce mai mult discutat pe măsură ce Internetul apare ca un mediu viabil pentru desfășurarea acțiunilor de comerț. Acest lucru s-a întâmplat mai mult în ultimi cinci ani datorită popularității din ce în ce mai mari pe care Internetul o cunoaște.

Totuși originile comerțului electronic se găsesc mult mai departe în timp, chiar mai departe de 1980 când termenul de "electronic data interchange" (EDI) face senzație pe scena economică din acele timpuri.

Mai mult, dezvoltarea rapidă a infrastructurii comunicațiilor și calculatoarelor în ultima jumătate a deceniului a fost mai mult decât impresionantă, având o influență enormă asupra viitorului comerțului electronic.

Prețurile tehnicii de calcul au scăzut într-un ritm galopant în ultimele două decade, devenind un lucru pe care toată lumea și-l poate permite. Sistemele de operare și software-ul au devenit mai puternice și ușor de folosit devenind tot mai tentante pentru domeniul afacerilor.

Totuși, efortul depus pentru asigurarea compatibilității în scopul facilitării schimbului de date a trecut în cea mai mare parte neobservat. De cea mai mare importanță este efortul depus pentru standardizarea interfețelor dintre diferite platforme.

Procesul de standardizare denumit Open System Integration nu trebuie să fie confundat cu International Standards Organisation (ISO), care ratifică aceste standarde. Disponibilitatea tehnicii de calcul și a standardizarii a fost foarte importantă deoarece multe companii au văzut oportunitatea de a lega computerele între ele pentru a înlesni procesul de comerț.

Termenul de e-commerce trebuia încă inventat, dar reprezintă în esență țelul pe care acele companii le încercau să-l atingă. Cea mai importantă realizare urma să fie elaborarea de formate comune pentru sistemele de mesagerie de care era nevoie pentru a realiza schimbul de date între comunitățile de afaceri.

Ca rezultat, au fost create pachete de standarde atât Americane cât și europene pentru a defini caracteristicile ce trebuiau îndeplinite de către sistemele de mesagerie. Au existat proiecte pilot cum ar fi DISH şi SHIPNET în industria transporturilor navale, dar nu toate au fost încoronate de succes în termeni comerciali, totuși au contribuit la promovarea acestui subiect. Astfel de sisteme pentru comunitațile portuare au fost create și în Europa ca de exemplu Felixstowe, Southampton, și Rotterdam.

Bibliografie

1. http://biblioteca.regielive.ro/referate/comert/comertul-electronic-in-romania-204820.html

2. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/comert/Avantajele-si-dezavantajele-co98.php

3. http://biblioteca.regielive.ro/referate/comert/comertul-electronic-91599.html?ref=doc3

Preview document

Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 1
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 2
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 3
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 4
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 5
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 6
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 7
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 8
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 9
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 10
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 11
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 12
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 13
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 14
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 15
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 16
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 17
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 18
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 19
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 20
Rolul si avantajele comertului electronic (online) - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Rolul si avantajele comertului electronic (online).docx

Alții au mai descărcat și

Comerțul Electronic în Noua Societate Informațională

1.Introducere „Orice afacere în ziua de astăzi concurează în două lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă şi să le atingă...

Comerț Electronic

CAPITOLUL1. CONSIDERAŢII PRIVIND COMERŢUL ELECTRONIC 1.1. INTERNETUL - BAZĂ A COMERŢULUI ELECTRONIC Odată cu începuturile Internetului un nou tip...

Comerțul Electronic

CAPITOLUL 1 Aspecte generale privind comerţul electronic Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă...

Comerțul Electronic

1. Introducere Comertul electronic se poate defini ca fiind o activitate comerciala în care o firma (comerciant) foloseste Internetul pentru a-si...

Comerțul Electronic în Noua Societate Informațională

„Orice afacere în ziua de astăzi concurează în două lumi: o lume fizică cu resurse pe care managerii pot să le vadă şi să le atingă şi o lume...

Servicii Web Amazon

1. Descriere site Amazon.com Tip: Public Comercializează sub numele: NASDAQ: AMZN Componentă NASDAQ-100 Componentă S&P 500 Fondată în: 1994...

Securitate și Aspecte Etice privind Comerțul Electronic

1. Introducere În economia actuală informaţia este unul dintre cele mai importante bunuri ale unei organizaţii, probabil inferioară doar...

Analiza Comparativa a Activitatilor de Vanzare Clasica si Vanzare prin Internet ale Companiei ESD-ROM

1. Prezentarea firmei Electonic Support Division Date de identificare a intreprinderii Denumire: ELECTRONICS SUPORT DIVISION S.R.L Forma...

Ai nevoie de altceva?