Substanțele narcotice și influența lor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2780
Mărime: 70.00KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Vintilă
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Ce sunt drogurile?

Drogurile sunt substante solide, lichide sau gazoase, care odata absorbite de organism perturba una sau mai multe functii importante, de cele mai multe ori iremediabil, si care influenteaza negativ starea de sanatate, sentimentele si perceptia. Consumul abuziv al unei astfel de substante poate provoca mai multe tipuri de tulburari:

1.Fizice, atunci cand, ca urmare a gradului lor de toxicitate, dauneaza organismului persoanei care le consuma. Ex: consumul regulat de tutun poate cauza bronsite cronice.

2.Psihologice, atunci cand au un efect negativ asupra echilibrului personal, psihologic sau de adaptare sociala. Ex: cazul cuplurilor conflictuale datorita abuzului de alcool.

Ce trebuie sa stii despre droguri?

• Persoana care consuma ilicit droguri este supusa uneia dintre urmatoarele masuri:cura de dezintoxicare sau supraveghere medicala.

• Drogurile afecteaza regularitatea ciclului menstrual si cantitatea de sange scursa.

• Daca o femeie insarcinata se drogheaza in timpul sarcinii,substantele pe baza de opiu trec din sangele mamei in cel al fetusului.Se poate vorbi de o "dependenta naturala"de droguri,care se instaleaza o data cu nasterea copilului.

• La ora actuala unul din 10 copii risca sa moara sau prezinta grave malformatii pentru ca mama sa a consumat droguri in perioada sarcinii.Dupa unele statistici,in 1989 in SUA au fost nascuti cel putin 378.000 de copii dependenti de cocaina.

• Drogurile te pot face sa scapi de inhibitii.Astfel apare riscul de a face ceva ce poti regreta mai tarziu:sex neprotejat,jafuri si chiar crime.

• Seringile nesterilizate sunt raspunzatoare pentru complicatiile infectioase,care pot duce uneori la septicemie,hepatita virala sau SIDA.

• Este dificil pentru un toxicoman sa cunoasca exact procentul de puritate al prafului alb pe care si l-a procurat.Astfel se pot explica unele accidente de supradoza.

• La ora actuala marijuana este fumata peste tot in lume.

• Un specialist francez considera ca un litru de LSD ar fi suficient pentru a crea efecte halucinogene tuturor locuitorilor unei metropole de marimea Parisului.

Clasificarea drogurilor

In literatura de specialitate si in practica exista numeroase clasificari ale drogurilor, avand la baza diferite criterii, cele mai cunoscute fiind: dupa efectul produs asupra sistemului nervos central - SNC, dupa originea lor, dupa regimul juridic al substantelor sau dupa dependenta generata.

A.Clasificarea drogurilor in functie de efectul asupra SNC, se considera in general cea mai adecvata fiind cea utilizata in practica de organismele ONU, preliata si de Organizatia Internationala de Politie Criminala – Interpol.In conformitate cu acest criteriu, drogurile se clasifica astfel:

1. substante stimulente sau psihoanaleptice;

2. substante depresoare sau psiholeptice;

3. substante perturbatoare (halucinogene) sau psihodisleptice.

1.Stimulentele sunt substante care accelereaza activitatea SNC. Din aceasta categorie fac parte: frunzele arbustului de coca, crack-ul, khat-ul, amfetaminele, anorexigenele si psihostimulentii. Acestea se subclasifica in:

→ stimulente ale veghii – amfetamina, cofeina, cocaina, cathina. In doze moderate acestea intretin starea de veghe, cresc activitatea mintala si creaza o senzatie de bine.

→ stimulente ale umorii – substante ce indeparteaza starea depresiva.

2.Depresoarele sunt substante care incetinesc activitatea SNC in general ele avand efecte analgezice si sedative. Principalele substante ce fac parte din aceasta categorie sunt: opiul si derivatii sai (morfina si heroina), medicamente pe baza de opiu sau derivati ai acestuia, morfinice de sinteza, barbiturice, tranchilizante si hipnoticele.

3.Halucinogenele sunt substante care perturba activitatea SNC si provoaca alterari ale perceptiei, temporale si spatiale. In fapt ele „deformeaza senzatiile si perceptiile celui care le utilizeaza”. In aceasta categorie sunt cuprinse: cannabisul, LSD 25, mescalina si altele.

B.Clasificarea drogurilor in functie de originea produsului:

1. droguri naturale;

2. droguri de semisinteza;

3. droguri de sinteza (sintetice).

1.Drogurile naturale sunt cele obtinute direct din plante sau arbusti: opiul si opiaceele, cannabisul si rasina acestuia, khat-ul, frunzele de coca si derivatii sai si alte plante cu principii halucinogene.

Preview document

Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 1
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 2
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 3
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 4
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 5
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 6
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 7
Substanțele narcotice și influența lor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Substantele Narcotice si Influenta Lor.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Crima Organizată

CAPITOLUL I CRIMA ORGANIZATĂ INTERNAŢIONALĂ I. CRIMA ORGANIZATĂ SAU ORGANIZAREA CRIMEI I.1. NOŢIUNILE DE CRIMĂ ORGANIZATĂ ŞI ORGANIZAŢII...

Drogurile în Lumea Adolescentină

Introducere Actualitatea. Lumea actuală presupune multe solicitări faţă de tinerii adolescenţi care devin aşa numiţii sclavi ai dependenţei de...

Problema narcomaniei la tineri

Introducere Actualitatea cercetarii este determinata de situatia si conditiile dificile în care se afla tinerii din tara noastra, ramânând în...

Consumul de droguri în rândul tinerilor

1. Stabilirea temei de cercetare Am stabilit ca tema de cercetare “Consumul de droguri in randul adolescentilor (14-18 ani)”. Acest fenomen al...

Traficul și Consumul Ilicit de Droguri

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare este determinată de faptul că, în ultimii ani, flagelul drogurilor reprezintă fenomenul cel mai...

Adolescența și Fenomenul Drogodependenței

Adolescenţii şi fenomenul drogodependenţei PARTEA TEORETICĂ Argument Trăim într-o societate care se schimbă din ce în ce mai repede. Nu mai...

Droguri

I) INTRODUCERE; „Însoţindu-ne încă din zorii umanităţii, drogul continuă să fascineze, să suscite interes, să reclame contramăsuri, dar să şi...

Proiect de Cercetare Sociologică

1. Stabilirea temei. Consumul de droguri in randul adolescentilor (14-18 ani) Am stabilit ca tema de cercetare “Consumul de droguri in randul...

Ai nevoie de altceva?