Tehnici de Plata si de Finantare in Comertul Exterior

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tehnici de Plata si de Finantare in Comertul Exterior.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 43 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iuga Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Unul dintre cele mai importante momente în desfasurarea schimburilor internationale îl constituie încasarea contravalorii marfurilor exportate sau a serviciilor prestate.

Realizarea încasarii sumelor astfel rezultate se efectueaza printr-o modalitate de plata convenita între parti sau/si stipulata în contractul comercial international.

Modalitatile de plata utilizate în comertul international s-au diversificat continuu în functie de mutatiile ce au avut loc în cadrul economiei mondiale si a perfectionarii tehnicilor si tehnologiilor de trasmitere a mesajelor.

Astfel se disting:

1. plata marfa contra marfa – a purtat denumirea de troc si mai târziu de compensatie. Din punct de vedere istoric este prima modalitate de plata aparuta, iar revenirea la acest tip de plata a fost determinata, pe de o parte de fenomenele de criza financiara nationala sau internationala, iar pe de alta parte, de limitele financiare ale unor participanti la schimburile internationale.

2. plata în numerar, se utilizeaza în procent mai redus la nivel international, în:

- tarile cu restrictii valutare sau care practica sisteme de impozitare severe;

- spatii geografice izolate;

- în activitati de turism si transport international.

3. plata prin cec (cea mai apropiata de modalitatea de plata în numerar) – caracterul înscrisului ofera partenerilor de afaceri un grad de siguranta mai ridicat.

4. plata prin titluri de credit – utilizarea cambiei si a biletului la ordin (eventual prin asociere la alte titluri de plata; acreditiv; incasso; scrisoare de credit comerciala), este una din cele mai vechi tehnici de plata. În timp acestea au evoluat de la utilizarea lor singulara si au devenit asociate altor modalitati de plata (în prezent).

5. ordinul de plata – este legat de aparitia bancilor si a dezvoltarii relatiilor la nivel international între acestea. Aceasta modalitate de plata se aseamana platilor în numerar, dar se realizeaza pe canal bancar si consta în ordinul pe care un client îl da bancii sale de a plati din contul sau o suma de bani unei alte persoane, în contul acestuia, care poate fi deschis la orice alta banca sau chiar la aceeasi banca. În practica internationala poarta denumirea de ,, plata direct din cont’’

6. plata documentara sau operatiuni documentare – plata se face de catre banca numai contra documente (acreditiv si incasso, scrisoarea de credit comerciala);

7. scrisoarea de garantie bancara – desi în esenta constituie un instrument de garantare, ea poate fi utilizata si ca mijloc de plata. Prin implicarea mai profunda sau mai superficiala a bancii corespunzator angajamentului de plata asumat ofera mai multa sau mai putina siguranta în raport cu interesele partenerilor. Poate fi folosita în sine sau în conexiune cu alta tehnica de plata cu scopul de a o garanta, (cum este, de exemplu, plata prin incasso sau prin compensatie).

Agentii economici, în decizia lor privind o plata internationala, au în vedere, pe de o parte, modalitatea de plata pentru care opteaza (cec, incasso, acreditiv etc) iar, pe de alta parte, modul în care vor fi transferate fondurile (letric, telegrafic, SWIFT) precum si cine suporta comisioanele bancare.

Transferul fondurilor:

1. transfer letric prin posta – este cel mai vechi, consta în transmiterea fizica a înscrisului printr-un anumit mijloc de transport (avion), de la o banca la alta,

2. transfer telegrafic – prin cablu (telex, fax),

3. transfer prin sistem SWIFT – tehnica computerizata (Society for Worldwide Interbank Financial - BRCE; BRD; Banca Agricola;BCR; Telecomunications).

ACREDITIVUL DOCUMENTAR

În decontarea tranzactiilor internationale acreditivul documentar ocupa un loc important – peste 70%. Utilizarea sa extinsa este determinata de avantajele pe care le prezinta atât pentru exportator cât si pentru importator. Aceasta modalitate de plata se face dupa regulile si uzantele uniforme elaborate de CCI Paris (Camera Internationala de Comert):

- Reguli uniforme si practica acreditivelor documentare – CCI Publicatia 500;

- Formulare standard privind acreditivele documentare – Publicatia 516;

- MT 700 message Formats elaborate de SWIFT – formatele de Teletransmisie Standard.

Acreditiv documentar – Letter of Credit – Documentary Credit

- Commercial Letter Of Credit

- Credit Documentaire

- Akkreditiv, Handels Kreditbrief.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de Plata si de Finantare in Comertul Exterior.doc