Transportul Public in Timisoara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Transportul Public in Timisoara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere 3
1. Reţeaua de transport în comun din Timişoara 3
2. Sistemul de taxare 4
3. Primul sistem de urmărire a mijloacelor de transport în comun
cu transmiterea datelor prin Internet 6
Concluzii 7
Bibliografie 8
Anexe 9

Extras din document

INTRODUCERE

În municipiul Timişoara există o reţea vastă de transport, călătorii putând opta pentru tramvai, autobuz, troleibuz sau taxi. De-asemenea, călătorii din unele comune apropiate orașului, precum Ghiroda sau Giarmata Vii, pot opta pentru liniile metropolitane.

Regia Autonomă de Transport Timişoara (RATT) a fost înfiinţată în anul 1990, în prezent aflându-se într-o continuă dezvoltare.

În lucrarea de faţă am ales sa prezint transportul în comun în municipiul Timişoara întrucât acesta prezintă anumite particularităţi ce îl deosebesc de cele din alte oraşe.

Astfel, în prima parte a lucrării sunt prezentate câteva informaţii depre reţeaua de transport în comun, respectiv liniile de transport şi dotarea acestora.

A doua parte este reprezentată de sistemul de taxare, respectiv noul sistem de ticketing, care este una din modernizările recente aduse sistemului de transport public din Timişoara.

Ultima parte prezintă o altă noutate în domeniul mijloacelor de transport în comun şi anume sistemul de moni¬to¬ri¬zare şi management al traficului acestora, proiect dezvoltat şi implementat în colaborare cu Primăria Timişoara.

1. Reţeaua de transport în comun din Timişoara

Reţeaua de transport în comun din Timişoara este în permanentă dezvoltare. În prezent există 36 de linii de transport cu o lungime de 397,28 km, şi anume:

- 17 linii de autobuz (din care 6 linii expres)

- 12 linii de tramvaie

- 7 linii de troleibuz.

Timişoara posedă o reţea extinsă de linii de tramvai, infrastructura necesitând lucrări de modernizare pe majoritatea lungimilor căilor de rulare. În acest sens, municipalitatea a început, în anul 2000, o serie de lucrări destinate modernizării infrastructurii liniei cale din Timişoara, cu fonduri obţinute de la Banca Europeană pentru Investiţtii, Guvernul României şi Consiliul Local Timişoara. În urma lucrărilor din cadrul acestui proiect ce s-au finalizat în anul 2006, au fost modernizaţi 40 de kilometri linie cale simplă.

Toate staţiile de tramvai din municipiu au fost amenajate în ultima perioadă, încercând să li se asigure călătorilor condiţii bune, indiferent de starea vremii de afară. Prin grija Consiliului Local şi a executivului Primărei Timişoara foarte mulţi cetăţeni timişoreni beneficiază de transport în comun gratuit.

Transportul în comun în municipiul Timişoara se face în condiţii bune. La tramvaie, pe lânga refacerea liniei cale, în urma unor relaţii de prietenie pe care Executivul Primăriei le-a dezvoltat în ultimii ani cu conducerile unor oraşe din Germania, s-au primit, ca donaţie, respectiv s-au achiziţionat la un pret modic, tramvaie second hand aflate în parametrii calitativi superiori celor de producţie românească aflate în dotarea RATT. Astfel că în prezent, în Timişoara, circulă numai tramvaie provenite din Germania, care asigură un confort sporit călătorilor.

La transportul cu autobuzul, prin finanţare suportată de Consiliul Local, RATT a fost dotată cu 50 autobuze noi de producţie Mercedes. Noile autobuze sunt dotate cu aer condiţionat, Timişoara fiind primul oraş din Romania care are astfel de mijloace de transport, la standarde europene.

În ceea ce priveste transportul cu troleibuzul, RATT încearcă obţinerea unui credit ce va fi rambursat din surse proprii, pentru achiziţionarea unui număr de 50 de troleibuze noi. În aceste condiţii, putem spune ca în cel mai scurt timp Timişoara va avea cea mai modernă infrastructură de transport în comun din România. În prezent, reţeaua de transport în comun din Timişoara asigură legături între toate cartierele municipiului. Lunar RATT transportă în medie aproape 9 milioane călători, mijloacele de transport ale regiei parcurgând peste 800.000 de kilometri.

2. Sistemul de taxare

Plata la călătoria cu mijloacele RATT se face în funcţie de numărul de staţii parcurse. Din anul 2008, timişorenii beneficiază de un nou sistem de ticketing. Concret, biletele au fost înlocuite de cartele electronice, iar la urcarea în mijlocul de transport, cartela este validată. Plata se face în funcţie de numărul de staţii parcurse. La epuizarea creditului, cartelele vor putea fi reîncarcăte cu creditul dorit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Public in Timisoara.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE - FACULTATEA DE COMERŢ -