Viziunea, misiunea și valorile organizației

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3078
Mărime: 30.26KB (arhivat)
Publicat de: Adnana Danciu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. Clarificări conceptuale 4
  3. 2. Viziunea şi misiunea organizaţiei 4
  4. 2.1 Formularea misiunii organizaţiei 5
  5. 2.2 Formularea viziunii organizaţiei 7
  6. 3. Valorile organizaţiei 8
  7. CONCLUZII 9
  8. Bibliografie 10

Extras din referat

INTRODUCERE

Orice tip de organizaţie, ca invenţie socială, creată de oameni, vizează încă din faza de idee o finalitate, împlinirea unor deziderate, în primul rând pentru iniţiatorii ei. Orice formă concretă, explicită sau implicită, a acestor deziderate nu devine realitate decât în urma schimbului pe care organizaţia le are cu mediul în care activează. Dacă ceea ce îşi propune să creeze şi să ofere nu poate fi schimbat în ceva ce are valoare pentru organizaţie, aceasta nu poate supravieţui.

O premisă esenţială a schimbului de valori pentru organizaţie este oferta pe care aceasta trebuie să o facă cunoscută mediului ei de operare. Oferta organizaţiei, prezentă în viziunea sau misiunea sa, o defineşte şi o diferenţiază nu numai în ce priveşte domeniul de activitate, dar şi faţă de organizaţiile ce activează în acelaşi domeniu.

Ȋn elaborarea lucrării s-au consultat diverse surse bibliografice și numeroase site-uri de internet.

1. Clarificări conceptuale

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române , organizaţia este definită în două moduri:

1. “Asociație de oameni cu concepții sau preocupări comune, uniți conform unui regulament sau unui statut, în vederea depunerii unei activități organizate.”

2. “Mod de organizare, orânduire, aranjare; rânduială, alcătuire.”

Misiunea sintetizează legea existenţială a unei organizaţii şi explicitează viziunea acesteia. Ea determină evoluţia organizaţiei în sensul transformării viziunii în realitate. Deci, exprimarea viziunii fondatorilor şi a managerilor de vârf în legătură cu ceea ce trebuie să facă firma pe termen lung reprezintă, în sensul cel mai larg, misiunea firmei.

Viziunea unei organizaţii reprezintă o stare ideală proiectată în viitor şi care configurează o posibilă şi deziderabilă dezvoltare a organizaţiei respective. Ea presupune o gândire dinamică şi capabilă care să evalueze pe termen lung şansele de dezvoltare ale organizaţiei. De cele mai multe ori, viziunea unei organizaţii redă, în linii mari, modul în care fondatorii şi-au imaginat evoluţia şi dezvoltarea afacerii, locul ei pe piaţă etc. Deşi de multe ori între viziunea creatorilor unei întreprinderi şi evoluţia ulterioară a acesteia există numeroase abateri, definirea viziunii unei afaceri reprezintă o condiţie intrinsecă a dezvoltării oricărei organizaţii.

Valorile organizaţionale reprezintă principiile directoare pentru comportamentul în organizaţie şi au un rol determinant deoarece guvernează deciziile, procedurile şi procesele din cadrul companiei.

2. Viziunea şi misiunea organizaţiei

Definirea misiunii este prima etapă în managementul organizaţiei şi este esenţială, pentru că trebuie să comunice mediului valoarea oferită şi voinţa de a o onora continuu. Viziunea sau misiunea comunică valoarea pe care membrii organizaţiei o împărtăşesc şi la crearea căreia contribuie.

Atunci când încep procesul de planificare strategică, managerii trebuie să stabilească fundamentul pe baza cărora se vor desfăşura celelalte procese manageriale. Principala temelie o constituie stabilirea viziunii, a direcţiei pe care se va orienta organizaţia. Obiectivele finale ale organizaţiei trebuie exprimate în mod clar şi cuprinse într-o declaraţie a misiunii organizaţiei, care trebuie să ţină cont atât de valorile conducerii, cât şi de nevoile angajaţilor, clienţilor sau consumatorilor.

Misiunea unei organizaţii reprezintă raţiunea de a fi şi de a crea valoare pentru societate, determinând evoluţia organizaţiei în sensul transformării viziunii în realitate. În timp ce viziunea exprimă o stare ideală, posibilă, misiunea exprimă o evoluţie programabilă, bazată pe fapte şi date concrete despre această stare, puternic ancorată în realitatea economică, politică şi socială a firmei.

Se poate spune că, misiunea unei organizaţii oferă o imagine de ansamblu asupra ceea ce este organizaţia respectivă şi ce vrea ea să facă pentru societate. Totodată, misiunea permite să se înţeleagă care este motivul existenţei întreprinderii permiţând identificarea principalelor produse şi servicii, a tehnologiilor utilizate, a grupurilor ţintă de clienţi şi necesităţile acestora, a gamei de servicii şi produse pe care întreprinderea le oferă sau intenţionează să le producă, etc.

Derivată din viziunea întreprinderii, misiunea firmei este, în fapt, un produs al interacţiunii intereselor stakeholderilor interni şi externi firmei, aşa cum rezultă din figura nr. 1.

Figura nr. 1: Interacţiunea dintre stakeholder-ii interni şi externi în procesul elaborării misiunii firmei

Aşa cum rezultă din figura de mai sus, misiunea trebuie să asigure armonizarea intereselor divergente uneori ale tuturor stakeholder-ilor şi să determine implicarea lor efectivă şi eficientă în activitatea firmei. Ignorarea unei categorii de stakeholderi poate atrage consecinţe nefavorabile asupra organizaţiei prin pierderea unor angajaţi valoroşi, retragerea capitalului sau sprijinului unor acţionari, etc, toate acestea determinând o prejudiciere a imaginii şi a situaţiei economice a firmei.

Un model generic de declaraţie a scopurilor unei organizaţii este următorul: “Să creştem bunăstarea economică şi calitatea vieţii tuturor deţinătorilor de risc.” Deţinătorii de risc sunt toţi cei care ar avea de suferit dacă afacerea eşuează: proprietari, angajaţi, furnizori, clienţi, bănci, comunitatea. Prin bunăstare economică se înţelege obţinerea de profit pentru acţionari, salarii şi alte recompense pentru angajaţi, servicii cu un raport bun calitate/preţ pentru clienţi. Calitatea vieţii presupune satisfacerea nevoilor umane fundamentale, care constituie în acelaşi timp surse de motivaţie şi capacităţi care pot fi utilizate.

2.1 Formularea misiunii organizaţiei

Primul pas al procesului de planificare strategică îl reprezintă identificarea şi generarea misiunii organizaţiei.

Definirea misiunii unei organizaţii este un proces complex, de lungă durată, care are ca punct de pornire viziunea strategică a fondatorilor ajustată în funcţie de condiţiile mediului extern şi intern al întreprinderii, interesele stakeholderi-lor, cultura organizaţională a firmei, profilul psihologic şi stilul de conducere adoptat de echipa managerială, etica în afaceri a companiei.

Declararea misiunii ar trebui să reprezinte viziunea pe termen lung asupra a ceea ce încearcă organizaţia să devină, asupra segmentului de piaţă căruia doreşte să i se adreseze şi asupra nevoilor pe care încearcă să le satisfacă. Ea are rolul de a focaliza energiile, de a conferi un sentiment al orientării, sensului şi ţelului, este o sursă de putere legitimă în situaţiile dificile, împiedică irosirea resurselor în activităţi care nu au legătură cu raţiunea de a exista a organizaţiei şi acţionează pentru fiecare membru al organizaţiei ca o instanţă care indică valorile şi principiile în virtutea cărora doreşte să acţioneze în orice situaţie.

Preview document

Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 1
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 2
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 3
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 4
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 5
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 6
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 7
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 8
Viziunea, misiunea și valorile organizației - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Viziunea, Misiunea si Valorile Organizatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Te-ar putea interesa și

Practică profesională la tehnica bancară - Raiffeisen Bank

Introducere Din cele mai vechi timpuri, de-a lungul diverselor forme de organizare dar mai ales într-o economie de piaţă tranzacţiile sunt foarte...

Managementul performanței

Transformările sociale şi economice pe plan mondial şi local au produs dezechilibre majore, care au afectat în egală măsură şi mediul educaţional,...

Înființarea unei fabrici de covoare romanești din lâna SC Fluffy Carpets SRL

1. Înființarea firmei 1.1. Nașterea ideii de afaceri Deși ideea de afaceri asupra căreia ne-am îndreptat atenția inițial viza domeniul tehnic,...

Planificarea Calității - Metoda QFD

INTRODUCERE Garantarea calităţii produselor şi serviciilor este un factor deosebit de important pentru a avea succes. Toate companiile trebuie să...

Sistemul calității la Avicena Computers

Competitia intensa pentru clienti, atat locala cat si globala, a condus la o crestere semnificativa a importantei calitatii, atat pentru produse...

Studiu de caz - Generali Asigurări

1. Prezentarea firmei: misiune, viziune, valori, obiective Scurt istoric Generali Asigurări se infiinţează la Trieste, in 1831, din nevoia de a...

Salad box - Strategii de parteneriat adoptate de organizații

Am ales aceasta tema deoarece am vrut sa descoperim ce strategii de parteneriat adopta organizatiile. Ne-am ales compania Salad Box pentru ca este...

Centrul de recuperare neuromotorie copii Gura Ocniței

A. Diagnosticarea organizatiei 1.Scurt istoric Centrul de Recuperare Neuromotorie Copii Gura Ocnitei a luat fiinta in anul 1959,avand denumirea...

Ai nevoie de altceva?