Abilitati Necesare in Comunicarea Interpersonala Eficienta

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Abilitati Necesare in Comunicarea Interpersonala Eficienta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gherghes

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte abilitatile necesare in comunicarea interpersonala. Delimitand cadrul mai larg al comunicarii, incercam sa identificam si sa evitam barierele in calea unei comunicări eficiente, sa transmitem mesaje clare, inteligibile, sa-i ascultam activ pe altii, sa folosim semnalele nonverbale si sa solicitam si sa oferim un feedback ce are semnificatie. Fiecare dintre aceste aspecte suporta o analiza mai detaliata.

Cuvinte cheie: comunicare interpersonala, comunicare nonverbala, feedback, ascultarea activa, bariere ale comunicare

Comunicarea interpersonala este cea mai importanta forma de comunicare si cel mai des folosita. Acest tip de comunicare este important pentru a te intelege pe tine si pentru a construi relatiile tale cu ceilalti. Pentru a realiza acest lucru trebuie dezvoltata capacitatea de autoanaliza, autocunoastere, autoexpunere, cât si cunoasterea barierelor si factorilor perturbatori care îngreuneaza procesul comunicarii.

Evitarea barierelor in comunicare

In cadrul procesului de comunicare, pe langa elementele constitutive si fara de care nu poate exista propriu-zis comunicarea – emitent, receptor, mesaj, cod, canal etc., apar o serie de obstacole sau de bariere. Termenul cel mai uzitat este cel de bariere ale comunicarii, iar acestea sunt:

- Fizice: deficiente verbale, acustice, amplasament, lumina, temperatura, ora din zi, durata intilnirii, etc.

- Semantice: vocabular, gramatica, sintaxa, conotatii emotionale ale unor cuvinte;

Determinate de factori interni:

- Implicare pozitiva: Imi place Ion, deci ascult ceea ce are de spus.

- Implicare negativa: Mirela m-a birfit acum 10 ani, deci interpretez tot ceea ce spune ca fiind impotriva mea.

- Frica: sunt atat de preocupat de ceea ce voi spune dupa aceea incat nici nu pot sa aud ceea ce spune Mihai.

- Presupuneri subiective: Arati exact ca unchiul meu pe care nu pot sa-l sufar, asa ca ori de cate ori vorbesti il aud pe el.

- Agenda ascunsa: Indata ce termin sedinta ma voi putea duce sa joc baschet. “Hai sa discutam acest subiect in sedinta urmatoare”.

Alte bariere:

- Diferentele de perceptie: Modul in care privim noi lumea este influentat de experientele noastre anterioare, astfel ca persoane de diferite varste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex, temperamente,etc. vom avea alte perceptii si vor recepta situatiile in mod diferit.

- Concluzii grabite: Adeseori vedem ceea ce dorim sa vedem si auzim ceea ce dorim sa auzim, evitand sa recunoastem realitatea in sine. Aceasta ne poate duce la ceea ce se spune ”face doi plus doi sa dea cinci “.

- Stereotipii: Invatand permanent din experientele proprii vom intampina riscul de-a trata diferitele persoane ca si cum ar fi una singura: “daca am cunoscut un inginer (sau student, maistru, vanzator, etc) i-am cunoscut pe toti”.

- Lipsa de cunoastere: Este dificil sa comunicam cu cineva care are o educatie diferita de a noastra, ale carui cunostiinte asupra unui subiect de discutie sunt mult mai reduse.

- Lipsa de interes: Una din cele mai mari bariere ce trebuiesc depasite este lipsa de interes a interlocutorului fata de mesajul dumneavoastra. Trebuie sa va asteptati si la aceasta posibilitate: oricum sunteti mai interesati de problemele noastre decât de ale altora. Acolo unde lipsa de interes este evidenta si de inteles, trebuie sa actionati cu abilitate pentru a directiona mesajul dumneavoastra astfel incat sa corespunda intereselor si nevoilor celui ce primeste mesajul.

- Emotii: Emotivitatea emitatorilor si receptorilor de mesaje poate fi deasemenea o bariera. Emotia puternica este raspunzatoare de blocarea aproape completa a comunicarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abilitati Necesare in Comunicarea Interpersonala Eficienta.doc

Alte informatii

Are 11 pagini si bibliografie