Ad-Terorismul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ad-Terorismul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constantin Hlihor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Terorismul, inteles ca o forma de conflict asimetric intre niste grupari si organizatii cu caracter transnational si un stat tinta a cunoscut de-a lungul istoriei umanitatii, ca si razboiul de altfel, transformari importante. Apogeul acestora a fost cu siguranta atins la inceputul secolului al xxi -lea cand putem vorbi de un sfarsit al terorismului clasic, asa cum a fost perceput timp de 2000 de ani.Altfel spus, o noua era a terorismului a luat nastere incepand cu data de 11 septembrie 200, cand au avut loc atentatele din SUA asupra ,,gemenilor” World Trade Center. Odata cu acest eveniment regretabil, terorismul a devenit cea mai dureroasa plaga a lumii contemporane ,,o boala al secolului xxi lea ” asa cum sustinea presedintele rus, Vladimir Putin. Violenta si anvergura recentelor atacuri teroriste au luat prin surprindere pana si o democratie precum cea a Statelor Unite renumita pe plan mondial pentru securitatea nationala si eficienta cu care aceasta solutiona situatiile de criza. Prin urmare, neoterorismul aparut „a evoluat atât de mult, încât ştiinţa trebuie să-l investigheze începând de la „a“ şi ajungând până la „z“, coordonat, sincronizat, cu participarea tuturor domeniilor şi ramurilor sale“ (Donald Rumsfeld) iar sistemul imunitar social trebuie ,,upgradat ” permanent deoarece noua forma a terorismului detine controlul, putand surprinde in orice moment. Oricum ar fi, terorismul a devenit o certitudine, un inamic mondial mai ales acum cand ,, se bucura ” si de ,,beneficiile „ celei de a patra puteri a statului : mass-media.

Realitatea ne dovedeste ca mass-media a devenit o conditie necesara actelor de terorism in sensul ca formele media sunt mijloace de propagare a terorii psihologice in randul maselor, metoda in lipsa careia actele teroriste nu ar mai fi eficiente. Astfel, in timp ce publicitatea constituie obiectivul principal al teroristilor, mijloacele de comunicare au avansat de la stadiul de relatare prin viu grai la reportaje in presa scrisa, radio, si nu in ultimul rand, televiziune, aceasta fiind cea care permite cel mai bine propaganda terorist . Apoi, este cunoscut faptul ca teroristii Jihadului mondial utilizeaza mass-media ca principalul mijloc de transmitere a mesajelor lor. Aceasta este insa utilizarea media pe care o vedem si cunoastem cu totii dar ea mai are si alte intrebuintari mult mai subtile si mai eficiente. Astfel, spre exemplu membrii Al-Qaeda, aplica o strategie extrem de bine gandita si sustinuta nedeliberat de media . Mai concret, sunt raspandite zvonuri la fiecare colt de strada, in randul populatiei civile referitoare la iminenta unor noi atacuri teroriste. Acest demers provoaca panica si disperare in randul maselor care nu stiu cum sa reactioneze si nici cum sa faca fata unui asemenea eveniment. Apoi, aceste zvonuri se concretizeaza sub forma unor mesaje de amenintare aparute pe site-urile teroristilor. De aici sunt preluate de media care raspandindu-le la nivel national si international contribuie la amplificarea sentimentului terorii fara insa a furniza informatii concrete referitoare la data posibilului atentat.

Astfel, rolul mass-media este de a furniza publicului informatii necesare, folositoare dar transmiterea amenintarilor organizatiilor teroriste nu numai ca nu este justificabila in virtutea audientei ci ele nu fac decat sa creeze un conflict psihic in cadrul populatiei servind in felul acest , neintentionat, intereselor si obiectivelor teroristilor.

Mass-media nu doar ca nu mai detine o functie informativa, de educare a publicului dar se transforma in ceva neasteptat de nociv devenind obiectul unei noi forme de terorism numit ad-terorism . Acest concept a fost instituit de Barry Collin in anii 80’ si

este inteles ca un proces de comunicare violenta cu ,, efect psihologic ” reprezentand asa cum este definita din punct de vedere socio-cognitiv ,, o comunicare de tip persuasiv , emisa de catre o grupare terorista prin mass-media adresata unui public-tint , in scopul de a modifica favorabil atitudinea aceastuia fata de expectantele lor ” sau ,, o forma de comunicare in masa , care are o puternica influenta asupra formarii, consolidarii si schimbarii atitudinilor, gusturilor ,parerilor si comportamentelor oamenilor ; pentru a determina schimbarea unui guvern sau grup-tinta in vederea scopurilor propuse”.

Cum scopul terorismului modern este cultivarea spaimei, izolarea fiecarui individ si dezintegrarea comunitatii, in general manipularea opiniei publice, mass-media constituie cel mai la indemana si mai sigur mod de a realiza acest obiectiv devenind o arma de distrugere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ad-Terorismul.doc

Alte informatii

prezentat la snspa