Analiza de Reclama

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza de Reclama.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

În spatele unei femei frumoase întotdeauna stă o femeie de succes și, când spun succes, nu mă refer neapărat la situația financiară, ci la satisfacția personală. Așa probabil a gândit și Eugene Schueller, fondatorul firmei de cosmetice L’Oreal.

Acesta și-a descoperit vocația de chimist, în anul 1907, reușind să inoveze o formulă de colorare a părului, pe care a denumit-o formula Aureole. Acesta a fost primul pas în istoria L'Oreal. Strategia lui Schueller a fost un real succes, și asta pentru că, la mai puțin de doi ani de când a descoperit Aureole, a înființat “Societe Francaise des Teintures Inoffensives pour Cheveux”, care, în scurt timp, s-a transformat în L'Oreal. La ora actuală, compania este una dintre cele mai mari din Franța, cel mai mare facturier la nivel mondial de cosmetice și parfumuri de înaltă calitate, producând bine-cunoscute branduri ca Lancome, Ambre Solaire sau Cacharel.

Printul publicitar pentru șamponul Elseve de la L’oreal se adresează în exclusivitate publicului feminin. Printul este o compoziţie imagine-text, în cadrul căreia imaginea se constituie dintr-o compunere de două elemente, și anume imaginea femeii care folosește Elseve și imaginea șamponului; iar cel de-al doilea element îl reprezintă textul.

Fiind vorba despre un produs din gama cosmeticelor, realizat pentru îngrijirea părului, reclama conţine imaginea unui personaj uman, iar, pentru că produsul se adresează unui public feminin, se folosește imaginea unei tinere femei exprimând frumuseţe, naturaleţe, vioiciune și, nu în ultimul rând, erotism: cu o coafură perfectă, cu buzele uşor întredeschise, cu zâmbet şi senzualitate. În acest caz, este vorba de o vedetă din lumea mondenă, ceea ce oferă credibilitate produsului.

În susul paginii este scris numele firmei, iar în partea stângă a acesteia este personajul feminin, care stă întinsă pe canapea și își lasă părul mătosos să cadă, trecându-şi mâinile prin el. În partea dreaptă a paginii este scris textul reclamei, constituit din patru propoziții. Sub text este pusă sticla de șampon Elseve Anti- Rupere, iar sub toate acestea este scris sloganul companiei: „Pentru că meritați L’Oreal Paris”. Toate simbolurile sunt puse pe un fond simplu, alb-crem, pentru a nu încarcă prea mult pagina de reclamă. Prima îngrijire reparatoare care reface cimentul natural din firul de păr. Nou. Elseve Anti-Rupere cu Ciment-Ceramide. Pentru că meriți L’Oreal Paris.” Ciment- Ceramida este replică a cimentului natural al firului de păr.

Citirea anunţului începe din zona superioară-dreaptă; receptorul va avea în atenţie, mai întâi, un prim ansamblu grafic – personajul feminin, apoi un ansamblu textual, fiind urmat de flaconul de șampon, apoi de sloganul gamei L’Oreal. Elementele cel mai uşor identificabile sunt cele referitoare la marcă şi la scopul pentru care sunt utilizate produsele – „prima îngrijire , care reface firul de păr”.

Printul publicitar la șamponul Elseve Anti-Rupere abordează modelul socio-cultural sau abordarea integrativă, deoarece, de obicei, omul caută într-un produs simbolul social, altfel spus mijlocul prin care se poate încadra, care confirmă normele şi care să îi permită să aparțină unui grup, unui stil de viață. Se cunoaște faptul că nu orice femeie sau orice individ are acces la produsele firmei L’Oreal, care sunt destul de costisitoare, astfel selectându-și grupul căruia îi aparține. Produsul depășește valoarea sa utilitară primară pentru a primi un statut social și a atinge o anumită semnificație cultural, clientul nu rămâne decât un individ ce aparține unor subculturi diverse, cum ar fi cele familial, social sau profesionale. Comportamentul său de cumpărător va fi indus de acest cadru contextual, el va evalua produsul în funcție de tipul de consum practicat de subgrupurile în mijlocul cărora trăiește și se justifică.

De asemenea, în printul publicitar se regăsește și modelul psiho-dinamic sau abordarea sugestivă, deoarece consumatorul nu acționează în mod rațional, ci emoțional, lăsându-se dus de val de sloganul ”Pentru că meriți”. Identificarea produsului cu personajul feminin care aparține lumii mondene creează un process psihologic prin care subiectul asimilează un aspect. Publicitatea utilizează identificarea în publicitatea anecdotică. Această artă constă în a da consumatorului impresia de a se recunoaște pe sine însuși în situații, personaje, comportamentle suficent de avantajoase pentru ca consumatorul să simtă nevoia să se identifice cu această reprezentare imaginară.

Mesajul iconic folosit în anunţul publicitar pentru Elseve Anti-Rupere se constituie din

următoarele elemente:

– un fundal în nuanţe de alb-crem, simplu. Este vorba despre culori calde, tonice şi relaxante în acelaşi timp, inspirând ele însele optimism. Fundalul acoperă suprafaţa întregii pagini de revistă;

– personajul feminin care stă relaxat pe o canapea, cu capul pe spate, pentru ca părul să poată fi văzut în întregime, privește dintr-o parte, într-o atitudine generală ce denotă detașare, dar și mândrie, siguranță, încredere în sine. Aspectul părului ne mai oferă câteva amănunte despre posesoarea lui: este o femeie tânără care este atentă cu părul ei (cu imaginea ei), care ştie să se îngrijească şi ştie de ce o face, o persoană căreia îi place să fie admirată;

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza de Reclama.doc