Analiza de Reclama si Analiza de Discurs

Imagine preview
(8/10)

Acest referat descrie Analiza de Reclama si Analiza de Discurs.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Corina Boie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

ANALIZĂ DE RECLAMĂ

Reclama aleasă ca şi propunere pentru această analiză este cea de la Orange, numita With Love. Protagoniştii acestui spot publicitar sunt doi tineri , portretizaţi la începutul unei relaţii , mai exact ne sunt arătate reacţiile oamenilor în faţa unei situaţii pline de emoţie si sentiment.

Spotul numără 41 de secunde şi este realizat, ca şi poveste, pe trei planuri , trei etape, trei stări diferite, fiecare dintre cele trei planuri urmărind felul în care se dezvoltă si se schimbă reacţiile , emoţiile, stările lor

În primul plan , ni se prezintă tânărul cuplu plimbându-se , mai exact , băiatul o conduce pe fată acasă de la ceea ce se presupune că a fost prima lor întâlnire. Se pot observa puternicele emoţii ale băiatului prin stângăcia cu care ii deschide fetei uşa de la intrarea în curtea casei şi mai ales nesiguranţa cu care o priveşte ( oare aş putea să o sărut, să îndrăznesc, să nu ) El e construit ca un personaj foarte timid, aproape incredibil de timid, având în vedere tinerii din ziua de azi. Ea, în schimb, este mult mai relaxată, deşi se simte şi în privirea ei dorinţa, curiozitate în a vedea ce reacţie va avea el , şi la fel ca la băiat, nesiguranţa momentului în sine (ne-am văzut , ne-am plimbat, acum se ce v-a întâmpla?). Îi zâmbeşte frumos, sincer , uşor stânjenită de momentul în care el se apropie de ea , invadându-i oarecum zona intima. Aceasta îl respinge oarecum, fugind în casă şi salutându-l de după uşă, uşa aici reprezentând o oarecare barieră intre cei doi şi un mijloc de protecţie pentru ea, îi dă siguranţă (e în propriul său spaţiu, se simte liniştită). Băiatul pleacă puţin jenat de încercarea tocmai eşuată de a o săruta.

În cel de-al doilea plan, relaţia celor doi ne este prezentată într-o altă optică Zona socială este înlocuită de cea personală ( se ţin de mână, zâmbesc, par mult mai relaxaţi, mai deschişi unul faţă de celălalt, atmosfera este mult mai detaşată ) dovadă ca emoţiile de la prima întâlnire nu mai sunt chiar aşa puternice, permiţându-le să fie mult mai în largul lor, mai comfortabili in situaţia de faţă. El devine mult mai atent la detalii, îi deschide poarta cu siguranţă , ea pare foarte încântată de trandafirul tocmai primit ( îl ţine drept, să nu păţească ceva, ca pe un trofeu preţios) , un trandafir alb cu care el probabil vrea să o asemene pe ea ( puritatea şi inocenţa vârstei , şi a ei propriu-zis). Acum survine şi momentul cheie al celui de-al doilea plan al poveştii noastre şi anume , în semn de mulţumire pentru trandafir , dar şi ca o motivaţie , fata îl sărută pe obraz, un sărut foarte spontan, însă gândit mult , ce-l surprinde plăcut pe băiat ( zâmbeşte , deschide larg ochii ). Î se citeşte bucuria.

În final, ultimul plan îi surprinde pe cei doi îmbrăţişaţi, semn că deja de comun acord se află unul în spaţiul intim al celuilalt. Din nou acelaşi scenariu, ajung în faţa casei, el îi deschide politicos ca şi până acum uşa şi are loc ceea ce amândoi oarecum aşteptau , sărutul. Primul sărut. E un prim sărut plin de emoţie, dar care îi plasează pe cei doi într-o zonă de siguranţă. El îi pune mâna pe şold, ea îl atinge pe umăr, se simt unul pe celălalt. Zâmbetele largi (mai ales al lui ) şi privirea, ne arată bucuria , emoţia acestui moment mult aşteptat , fluturaşii propriu-zişi a clipelor de tandreţe si de afecţiune cel mai probabil roiau în jurul lor. După ce se sărută, el arată ca ar mai vrea , ea însă e mai hotărâtă şi îl pune oarecum în stand-by, ca li cum ar spune "pe mâine seară".

Ideea de bază a reclamei este ca Orange înseamnă comunicare , indiferent de tipul de relaţie existent. Cei doi , aflaţi la început, cu ajutorul cartelei Orange, vor putea comunica mai mult , tocmai pentru a putea întreţine relaţia , pentru a se cunoaşte, pentru a fi mereu aproape verbal unul de celălalt. În totalitatea ei, reclama este non-verbală, bazându-se foarte mult pe tot ce înseamnă gestica si mimica. Spaţiul în care are loc acţiunea, de asemenea, este important. Faptul că fata se afla în faţa propriei case îi oferă un anumit grad de siguranţa si încredere. Pentru el , situaţia e cu totul nouă. Se simte atras de ea, însă se fâstâceşte, nu poate reacţiona raţional in faţa ei , şi încearcă , pe cât poate să nu îi greşească şi nici să nu o forţeze, să o presioneze. Ea , deşi emotivă , e totuşi stăpână pe situaţie, ştie să îi impună lui limitele şi prin aceasta , arătându-i ca nu v-a primi totul deodată, îl lasă în expectativă.

Per total, este o reclamă simpatică, destinată cu precădere tinerilor, ce captează uşor atenţia şi in a cărei poveste , mulţi dintre noi ne regăsim.

ANALIZĂ DE DISCURS

Pentru partea analizei de discurs a acestui proiect, am ales discursul lui Barack Obama , primul preşedinte afro-american din istoria Statelor Unite ale Americii, discurs ce a avut loc în Grant Park , Chicago , Illinois, în data de 4 noiembrie 2008, ziua în care s-a anunţat victoria sa din cadrul alegerilor prezidenţiale.

Discursul său are o durată de 17 minute, şi este unul dintre cele mai cuprinzătoare şi emoţionante auzite vreodată de la un şef de stat. Acesta porneşte de la crezul unitar al poporului american şi anume "yes we can" şi de la idealul de naţiune, popor – ca o singură entitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza de Reclama si Analiza de Discurs.doc

Alte informatii

Universitatea Babeş – Bolyai Facultatea de Ştiinşe Politice, Administrative şi ale Comunicării