Analiza Fenomenelor Culturale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Fenomenelor Culturale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Prima aparitie a blues-ului nu este bine precizata si este cel mai adesea datata intre anii 1870 si 1900, o perioada care a coincis cu emanciparea sclavilor si tranzitia de la sclavism la mici producatori agricoli din sudul Statelor Unite ale Americii. Etimologic vorbind, “blues” se referea la o stare de spirit de tristete, depresie sau melancolie. In secolul XIX sintagma era folosita ca un eufemism pentru politete si starile de delir ingrozitoare provocate de consumul de droguri sau bauturi alcoolice.

Insa “blues-ul” este un gen musical vocal si instrumental, care s-a dezvoltat in SUA, in randul comunitatilor afro-americane, avand ca baza cantecele spirituale, rugaciuni, psalmi, strigaturi si cantece. Genul a evoluat de la muzica vocala neacompaniata a lucratorilor negrii, saraci intr-o larga varietate de stiluri si subgenuri cu variatii regionale care a traversat SUA si mai tarziu Europa si Africa.

Formele si genurile musicale, considerate in present “blues” s-au dezvoltatin aceleasi regiuni n timpul secolului al XIX-lea din sudul SUA. Inregistrari blues pot fi regasite inca din 1920, cand industria muzicii americane s-a dzvoltat si chiar a creat ctegorii de marketing denumite “race music” si “hillbilly music” pentru a vinde muzica negrilor si respective a albilor.

La fel ca si alte genuri muziale precum jazz, rock and roll, heavy metal sau hip-hop, blues a fost acuzat ca fiind “ muzica diavolului” si ca incita la violenta si fapte antisociale. Astfel, la inceputul secolului XX, genul blues avea o reputatie proasta. Insa, W.C.Handy, compositor si musician, este cel care reuseste sa faca blues-ul mai respectat in randul populatiei americane albe. Artistul mai este numit si “Parintele blues-ului”.

Ulterior, blues-ul s-a impus si a exercitat o influenta considerabila asupra muzicii americane si celei de tip western, devenind parte a genurilor ragtime, jazz, bluegrass, rock and roll, hip-hop, muzica country si cantece pop.

Flowerpower este o subcategorie a muzicii rock, care apare in anii 1960, in MarBritanie. Printre reprezentantii genului sunt de amintit Led Zeppelin, Deep Purple, AC/DC…

Deep Purple

Punk-ul este un gen de muzica anti-establishment (impotriva autoritatii institutionalizate), care a inceput la mijlocul anilor 70. El s-a dezvoltat intre 1974-1977 in SUA, Marea Britanie si Australia, unde trupe precum Ramones, Sex Pistols, sau The Clash au fost recunoscute drept avangardistele acestei miscari.

Trupele punk au creat o muzica scurta, rapida, si dura, cu instrumentatie minima si versuri de multe ori politice sau nihiliste. Subcultura punk, asociata muzicii, se caracterizeaza prin rebeliune juvenila, haine specifice, o varietate de ideologii antiautoritariene si prin atitudine.

Primul val de punk intentiona sa fie modern intr-un stil agresiv, distantandu-se de bombasticitatea si sentimentalismul rockului anilor70.

Trupele de punk de multe ori rivalizeaza cu structurile si aranjamentele musicale simple ale garage rock-ului anilor 60. Acest accent pus pe accesibilitate exemplifica estetica “do it yourself” a muzicii punk, in contrast cu ceea ce adeptii ei considera efectele musicale si cerintele tehnologice ostentative a multora dintre trupele mainstream din anii 70.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Fenomenelor Culturale.doc

Alte informatii

Blues-jaz (Inceputul Secolului Xx-anii ‘20-’40), Flowerpower (Anii ’60), Punk (Anii ’70-’80), Grunge (Anii ’80-’90) Si Hip-hop (Anii ’90)