Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2336
Mărime: 13.49KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Trifan
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Componentele argumentarii:

Discutia argumentativa analizata de noi se desfasoara intr-un „lant” in care raportul dintre protagonisti este unul de prietenie, iar contextul discutiilor este unul informal. Tema centrala a fragmentului este incercarea de promovare a unui elev din clasa a IV-a, insotita de tema prieteniei care conduce intreg discursul.

Protagonistii sunt cei care „produc” argumentarea, interlocutorii fiind antagonistii. Fiecare personaj este la randul sau protagonist si antagonist, in relatie cu ceilalti.

Desfasurarea actului argumentativ este influentata in special de apropierea culturala si sociala a personajelor, dar si de pozitia sociala a acestora- ei fiind prieteni. De aceea emitatorii cauta sa foloseasca si argumente emotive care sa convinga interlocutorul caruia ii sunt destinate.din momentul in care fiecare si-a spus pozitia fata de tema incepe derularea discutiilor in functie de evolutia actiunii.

Observam ca in faza finitiala protagonistii se situeaza pe o pozitie pozitiva fata de tema, cu exceptia profesorului, caruia i se cere incalcarea eticii profesionale.

Cooperarea se realizeaza pana la urma printr-o serie de faze argumentative in care fiecare personaj ii cere celuilalt compatimirea, sustinerea si ajutorul cu privire la problema cu care se confrunta.

Relatiile dintre argumente sunt marcate in discursul argumentativ prin cuvinte sau sintagme specifice care indica natura relatiei logice existente intre acestea.

Indicatori utilizati:

Vicenzo lo Cascio numeste indicatori de forta instrumentele lingvistice care ajuta la realizarea legaturilor dintre enunturi. Acestia au rolul unor conectori textuali si pot fi clasificati dupa functia pe care o exprima. Avem de-a face aici cu prezenta mai multor indicatori de acest fel: indicatori care introduc modalitatea sau calificatorul-„ce stie bine ca exercita”,”stiu cat pot conta pe amicitia ta”, „sigur ca n-ai sa ma refuzi” , indicatori care introduc o regula generala: „mi-ai dovedit intotdeauna ca ” , „ ca stie ca nu ma refuzi niciodata, indicatori care introduc o contraopinie: „ nu-i adevarat draga”, „ ei acuma si tu, zi ca nu stie”

In ceea ce priveste indicatorii argumentativi in fraza: „dar scrisoarea dumitale am ratacit-o acasa, si lucrul este urgent” avem un indicator al juxtapunerii argumentelor, in care rolul lui „dar” este acela de a arata ca cele doua propozitii se gasesc in relatie de opozitie contextuala la nivelul continutului.

„Pentru ca drept sa-ti spun” este un indicator al intemeierii regresive, mai intai personajul Mari Popescu ne ofera concluzia, iar apoi aduce argumentele sustinerii ei: „ madam Preotescu o buna prietina a mea,m-a rugat sa-ti scriu”. Dupa clasificarile lui Vicenzo lo Cascio „pentru ca” este un indicator de forta justificator.

Argumentele folosite:

In ceea ce priveste argumentele cvasilogice, Caim Perelman si L. O. Tyteca stabilesc doua subcategorii ale argumentelor cvasilogice: argumente in legatura cu structurile logice, argumente in legatura cu relatii matematice

Teza acestui fragment este continuta de primul pasaj: „Am si eu o slabiciune , si eu sunt om! Dorintele gratioasei mele prietene, domnisoara Mari Popescu, sunt pentru mine porunci, la care ma supun cu atat ma bucuros cu cat vad ca prietena mea nu abuzeaza niciodata de influenta nemarginita ce stie bine ca exercita asupra-mi „, iar argumentele pentru sustinerea acesteia se pot gasi in tot continutul textului.

Preview document

Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 1
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 2
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 3
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 4
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 5
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 6
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 7
Analiza Schiței Lanțul Slăbiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza Schitei Lantul Slabiciunilor din Perspectiva Tehnicilor de Argumentare.doc

Ai nevoie de altceva?