Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3722
Mărime: 64.43KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Cuprins

CAPITOLUL 1 - INTRODUCERE - Ce este Analiza Tranzacţionalã p.3

CAPITOLUL 2 -STÃRILE EU-ULUI 2.1.E-ul Copilãresc p.5

Copilul adaptat p.7

Copilul rebel p.7

Micul professor p.8

Copilul spontan p.8

2.2.E-ul Pãrintesc p.11

E-ul pãrintesc critic p.11

E-ul pãrintesc grijuliu p.11

2.3. E-ul Adult p.12

CAPITOLUL 3 -FUNCŢIILE E-ULUI -Pãrintele p.14

-Adultul p.15

-Copilul p.15

Extras din document

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

Ce este analiza tranzacþionalã?

Americanul Erik Berne a elaborat analiza tranzacţională.

Ea permite analiza (adicã înţelegerea şi schimbarea) tranzacţiilor, a relaţiilor, a comunicãrilor pe care fiecare le are cu ceilalţi si cu sine însuşi. Eu resimt relaţiile pe care le am cu mine-însumi atunci când sunt mulţumit de mine sau când mã dispreţuiesc, de exemplu.

Oamenii se comportă în mod diferit în funcţie de siuaţii. Eric Berne a împărţit modul de comportare în trei grupe de “EURI”

Toate aceste euri au puncte forte dar şi slăbiciuni şi pot fi adecvate diferitelor situaţii. Fuzionarea acestor euri şi poziţia valorii lor individuale ne influenţează pe durata întregii vieţi personalitatea şi modul nostru de a ne comporta. Valoarea „euriior" este la fel de pregnantă Într-un om domină adesea unul dintre aceste euri.

Bazându-ne pe experienţa noastră aceste stări ale eului sunt într-o permanentă evoluţie pe durata întregii noastre vieţi.

Multe persoane utilizeazã Analiza Tranzacþionalã (A.T.) in viaţa lor personalã şi profesionalã.

CAPITOLUL 2

STARILE EU-LUI

Fiecare poate sã observe zilnic la el-însuşi anumite modificãri în atitudinile şi reacţiile sale. Un om puternic în anumite situaţii plânge ca un copil la dispariţia unuia din pãrinţi. O femeie este veselã când bãieţelul ei începe sã meargã, dar tot ea îl dojeneşte pentru cã a rãsturnat piureul pe masã.

Trecem astfel de la o atitudine la alta. Câteodatã anturajul nostru poate pãrea surprins de asemenea modificãri şi o mãrturiseşte spunând:" e de nerecunoscut". Şi totuşi, e vorba de una şi aceaşi persoanã.

Pentru a inţelege mai bine aceastã capacitate de schimbare, vom utiliza noţiunea de Stãri ale Eului. Noţiunea de "Stare a Eului" se referã la reprezentarea personalitãţii unui individ în trei pãrţi sau stãri: PÃRINTELE, ADULTUL, şi COPILUL.

Reprezentarea graficã se face astfel: P-PÃRINTE, A-ADULT, C-COPIL.

În fiecare Stare a Eu-lui sunt înregistrate evenimentele pe care le-am trãit în cursul dezvoltãrii personalitãţii noastre. Înregistrãrile cele mai marcante (precum urmele de cãrbune pe o hârtie) sunt, în general, cele din copilãrie.

Astãzi, devenit matur, eu pot sã mã pun în rolul de Pãrinte, de Adult sau de Copil în funcţie de situaţii, de parteneri şi de experienţa trecutã.

Sã examinãm acum cele trei Stãri ale Eu-lui pentru a înţelege mai bine diferenţele dintre ele.

2.1.Starea Eu-lui COPIL

Cuprinde toate trebuinţele, emoţiile ce apar în mod firesc în fiecare din noi ("mi-e foame", "mi-e cald", "mi-e fricã",etc.).

Eul copilăriei reacţonează cu mult sentiment, de ex. cu bucurie , tristeţe şi durere. Din foarte multe puncte de vedere aceasta este componenta cea mai importanttă a personalităţii noastre.

Eul copilăriei se compune dintr-o parte natural — spontana şi dintr-o parte adaptată supunerii.

Modurile de comportare ce decurg din aceste stări pot să fie verbale (în cuvinte) sau neverbale (miimică gesturi sau ţinută).

Copilul este supus la infinit de multe solicitări.

Pe de o parte doreşte să se informeze, apoi să atingă cu mâinile şi să cerceteze tot ce este în jurul său iar pe de altă parte îi sunt t inerzise multe activităţi. Acest lucru îl face să se simtă neînţeles, trist şi lipsit de apărare.

Din fericire pentru toate aceste stări în care copiii nu sunt ok există şi contrariul. Înregistrarea sentimentului de ok! Aceste sentimente se declanşează prin tandreţe îngrijire şi prin apreciere. Aceste sentimente pozitive se acumulează în ok-ul din eul copilăriei.

Preview document

Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 1
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 2
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 3
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 4
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 5
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 6
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 7
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 8
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 9
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 10
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 11
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 12
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 13
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 14
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 15
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 16
Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Tranzactionala - Starile Eu-rilor.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul Studenților Bucureșteni și Morala Creștină

Intoducere Motivarea alegerii Întotdeauna Biserica a fost confruntata cu probleme, dar sfera ei de cuprindere si intensitatea problemelor ei de...

Comunicarea Verbala si Non Verbala

Comunicarea verbala si non-verbala Comunicarea a însotit omul pe parcursul întregii sale existente si evolutii, în toate genurile de activitati...

Abilități de Comunicare

INTRODUCERE Prezenta lucrare cuprinde importante noţiuni referitoare la abilităţile şi comportamentul uman în practica de comunicare, atât în...

Comunicarea Organizațională

I. Procesul de comunicare 1. Comunicare şi informaţie „Comunicare“ şi „informaţie“ sunt două concepte atât de înrudite astăzi, încât nici o...

Comunicarea Organizațională

INTRODUCERE În lumea modernă, în lumea de azi, problemele de organizare s-au globalizat, s-au universalizat. Trăim într-o lume organizată,...

Comunicarea Interpersonala - Conflictul

Comunicarea si eficienta ei depind de multe ori de capacitatea si disponibilitatea interlocutorilor de a percepe si interpreta in mod corect...

Analiza Tranzactionala

Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor. In al doilea rand, este o teorie a personalitatii, a...

Comunicarea cu Personalitati Dificile

Prezenta lucrare se constituie într-o analiză succintă a manierei de eficientizare a comunicării cu „personalităţile dificile”, exponente care prin...

Ai nevoie de altceva?