Business Intelligence

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Business Intelligence.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Introducere

In ciuda unui climat economic aspru, piata de business intelligence (BI) continua sa aiba o crestere puternica, estimata de catre IDC sa atinga 7,5 miliarde $ in 2006. Proiectele de implementare a solutiilor de BI demonstreaza constant ca rata de recuperare a investitiei (ROI) este foarte ridicata si sunt recunoscute din ce in ce mai mult ca puncte cheie pentru succesul afacerii.

Insa doar cateva organizatii au o strategie completa de solutii BI globale sau au standardele de BI definite clar. Multe alte organizatii fac fata acum consecintelor utilizarii unor solutii hibride si a unor tehnologii BI disparate, cum ar fi:

- Cresterea costurilor, rendundante in implementare, intretinere si instruire

- Inconsistenta crescuta a informatiilor

- Utilizatori frustrati ca nu pot obtine raspunsuri in timp util

1.Care este solutia? Standardizarea.

Prin reducerea numarului de instrumente de BI in organizatie se pot realiza economii importante, se poate avea un control mai bun asupra informatiei si o aliniere mai buna a utilizatorilor. Iar peste toate acestea, avantajul competitiv va creste datorita faptului ca se va obtine ceea ce isi doreste organizatia de la o solutie globala de BI.

Importanta standardizarii B.I.

Multe organizatii se lupta astazi cu inconsistenta datelor, cu utilizatori nemultumiti si cu suprapuneri ale diferitelor produse de BI. Iar situatia devine mai complicata atunci cand apar proiecte noi si necoordonate de BI.

Standardizarea BI reprezinta oportunitatea organizatiilor de a-si reduce costurile si de a obtine o recuperare mare a informatiilor ca si active. Forte multe organizatii mari au deja implementate standarde mai ales in infrastructura de stocare a datelor, de la baze de date si aplicatii ERP la aplicatii ETL si depozite de date.

Factori de luat in considerare in alegerea unui standard de B.I.

Alegerea unui standard pentru B.I. presupune in primul rand ca tehnologia folosita de producator sa corespunda celor mai complexe cerinte ale unei organizatii.Ca exemplu sa pata fi distribuita unui numar mare de sute de mii de untilizatori, din departamente diferite, poate chiar din afara companie, zone geografice diferite, chiar si in alte tari.

O acoperire cat mai larga: un standard trebuie sa raspunda cerintelor globale ale organizatiei.Acest lucru minimizeaza exceptiile care impun folosirea unor tehnologii speciale.Trebuie cautate solutii care acopera toate tipurile de raportare inclusiv OLAP, interogari ad-hoc, indicatori de performanta-dashbording/scorecarding.

Arhitectura moderna: standardele noi introduse ar trebui sa foloseasca standarde existente, trebuie utilizate tehnologii care folosesc standarde WEB Services de tipul SOAP, XML, WSDL.Aceste tehnologii sunt usor de integrat cu o arhitectura care exista in orice organizatie si sunt usor adaptabile tehnologiilor viitoare.

Scalabilitate: tehnologia folosita trebuie sa faca fata cerintelor unui mare numar de utilizatori care se asteapta la un raspuns rapid la interogarile facute.Sunt de preferat producatori care au o arhitectura distribuita.

Securitate :standardul de B.I. trebuie sa foloseasca si sa fie compatibil cu infrastructura de securitate a datelor existenta in organizatie.Aceasta inseamna ca nu trebuie dublicata sau modificata strategia de securitate existenta.

Benefici ale implementari standardelor B.I.

Scaderea costurilor.

- Costuri mai mici pentru achizitii software prin cumparari coordonate si achizitii procedurale

- Costuri scazute de administrare si suport

- Mai putin timp si bani cheltuiti pe evaluari de BI

- Costuri mai mici pentru instruirea utilizatorilor

- Recuperarea rapida a investitiilor pentru proiecte de BI

Mai mult control si mai putine date inconsistente.

- Securitate coordonata si centralizata pentru minimizarea accesului neautorizat la date

- O garantie mai mare asupra acuratetii datelor pentru cei ce iau decizii

- Usurinta in combinarea datelor operationale cu depozitul de date si cu informatiile financiare, in timp util.

- Usurinta in distribuirea informatiilor importante intre diferite gruprui de uilizatori si catre clienti, parteneri si furnizori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Business Intelligence.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi - Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor