Clonarea si Efectele Sale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clonarea si Efectele Sale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Catalina Brandusoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Comunicare, Medicina

Extras din document

Ce este clonarea umana?

Clonarea umana reprezinta crearea unei copii genetice a unui om care exista deja.

Aceasta presupune lipsa aportului genetic masculin la conceptie.

Pentru clonare poate fi folosita orice celula adulta din corpul uman.

De ce este importanta clonarea?

Scopul clonarii nu este de a obtine copii ale unor animale deja existente ci folosirea acestora drept modele experimentale in vederea rezolvarii unor boli umane, pentru obtinerea unor celule stem sau a unor substante terapeutice.

Astfel clonarea la om reprezinta o modalitate de control si tratament al bolilor.

Tipuri de clonare

1. Clonarea embrionara reprezinta o tehnica medicala care produce gemeni monozigoti (identici) sau tripleti

2. Clonarea ADN-ului adult (clonarea reproductiva) - aceasta tehnica intentioneaza sa produca duplicate ale unui animal existent

3. Clonarea terapeutica (clonarea biochimica) este o procedura ale carei stadii initiale sunt identice cu clonarea de ADN adult.

Clonare reproductiva vs. clonare terapeutica

Mass-media sustine ca trebuie facuta o diferentiere morala si stiintifica stricta intre clonarea pentru producere de descendenti si cea pentru producerea de simple tesuturi.

Pentru a putea utiliza tesuturi embrionare in scop terapeutic, trebuie mai intai sa cream acele tesuturi.

Si oricare ar fi finalitatea, terapeutica sau reproductiva, procesul prin care embrionii sunt creati, manipularea si consecintele morale sunt aceleasi.

Este posibila clonarea?

Desi cercetarile in acest domeniu au progresat in ultimii ani, Whang Woo–Suk, primul om de stiinta din lume care a reusit sa produca prin acest procedeu un embrion uman este de parere ca in urmatorii o suta de ani nu vor exista clone umane.

El spune: "Clonarea umana nu este doar scandaloasa pe plan etic si periculoasa din punct de vedere medical, dar este si imposibila din punct de vedere tehnic. Fiintele umane clonate fac parte pur si simplu din imaginar, din SF. Pot sa va asigur ca pe aceasta planeta nu veti da niciodata nas in nas cu o fiinta umana clonata, cel putin nu in urmatorii o suta de ani"

Vor avea clonele umane suflet?

Privind problema din punct de vedere biblic, se poate spune ca o persoana nu "are" suflet, in sensul ca sufletul ar fi o entitate independenta, care intra sau care este "introdusa" intr-un corp fizic la un moment dat, adica in momentul conceptiei, la nastere sau oricand altcandva. Persoana umana este mai degraba caracterizata ca o "fiinta vie" (Facerea 2, 7), ceea ce inseamna ca este "un suflet viu". Cu alte cuvinte, noi nu "avem" un suflet, ci suntem "suflet".

Fisiere in arhiva (1):

  • Clonarea si Efectele Sale.ppt