Comportament Organizational Stakholderii vs Shareholderii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportament Organizational Stakholderii vs Shareholderii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grigoras Adina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Shareholders, Stakeholders; iată nişte termeni care sună din ce în ce mai puternic în toate întreprinderile şi pe care nu îi stăpânim îndeajuns.

În continuare vom încerca să explicăm însemnătatea acestor noţiuni şi diferenţele ce există între ele.

Mediul organizaţional este reprezentat de acei factori care afectează într-un anumit mod activitatea unei organizaţii. Practic, orice organizaţie îşi desfaşoară activitatea într-un anumit mediu extern acesteia, care se constituie din elemente care au o sferă de influenţă mai mare, afectând şi alte organizaţii (acestea constituie macromediul sau mediul general organizaţional), precum şi din elemente care sunt legate strict de acea organizaţie (acestea constituie micromediul sau mediul specific sau concurenţial). Pe de altă parte, însăşi elementele din interiorul organizaţiei constituie un mediu intern care evident că diferă la fiecare organizaţie în parte pentru că fiecare organizaţie are la dispoziţie anumite resurse pe care le combină într-o manieră unică şi individualizatoare.  În literatura de specialitate, întrucât este de o importanţă fundamentală ca organizaţiile să cunoască mediul în care îşi desfăşoară activitatea, să se raporteze la acesta, să încerce să se integreze cât mai eficient, mediul unei organizaţii fiind definit ca „ansamblu de lucruri, persoane, condiţii (resurse, constrângeri) sau influenţe (culturale, politice, legislative) care interferează cu funcţionarea sa”. Acest ansamblu se constituie din elemente externe, precum şi din elemente interne organizaţionale. 

În fiecare companie există Stakeholderi şi Shareholderi. Ambele părti au interes faţă de companie. Orice se întâmplă în companie, aceasta va fi afectată de aceştia. Acesta este şi răspunsul, de ce este important pentru ei, de a ajuta la menţinerea sau, chiar mai mult, de a dezvolta compania, astfel ca investitiile lor să aibă valoare până la ultimul cent.

Un Shareholder este cineva care are o pondere financiară în companie. Un shareholder este cineva care detine stocuri într-o companie. Aceasta ar înseamna că shareholders sunt cumva o parte din proprietarii companiei. Ei vor beneficia de profituri în cazul în care compania va creşte, se va dezvolta, şi să câştige si mai mult datorita productiei companiei.

Un Stakeholder, pe de altă parte, este cineva care are un interes în cadrul companiei, acesta poate fi un interes financiar sau orice alt tip de interes. Exemple de stakeholderi sunt: angajaţii si personalul. Shareholderii de asemenea pot  fi stakeholderi, deoarece aceştia au interes financiar în companie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportament Organizational Stakholderii vs Shareholderii.ppt