Comportamentul Diferentiat

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportamentul Diferentiat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Felul în care oamenii se miscă, vorbesc, gesticulează, expersiile faciale, postura- toate aceste lucruri contribuie la formarea impresiei despre ei. Multe din judecăţile pe care le facem asupra altora zi de zi sunt bazate pe unele din aceste fapte. Gordon Allport considera comportamentul expresiv ca fiind un indicator important al personalităţii şi că impresiile sunt de multe ori verificate pentru mai multă familiarizare. Allport Şi Vernon consideră că există “ceva “ în natura individului care conduce observatorii sa-i atribuie caracteristici particulare. Acest “ceva” se comunică prin comportamentul expresiv. Mare parte din acest comportament expresiv este neintenţionat si extrem de folositor. De exemplu noi comunicăm asteptările noastre interpersonale prin clisee nonverbale.

Conform lui Nalini Ambady, profesor la Universitatea Harvard, un thin slice este o perioadă foarte scurtă în care cineva observă o altă persoană şi pe baza acestor observaţii este capabilă să extragă anumite concluzii care se dovedesc foarte foarte precise. Oamenii sunt capabil să extraga judecăţi pe baza unor observaţii foarte scurte, fie ele si de 30 de secunde sau mai multe minute. Mai mult, Nalini Ambady spune că, mai mult timp de observaţie dăunează, informaţiile pot fi mei multe, dar de cele mai multe ori redundante. Un thin slice este o expunere scurtă la un comportament.

În studii recente TDB este analizat cu ajutorul thin slice-urilor comportamentului nonverbal al profesorilor. Babad, Avni-Babad şi Rosenthal (2003, 2004) au încercat să anticipeze percepţiile elevilor analizând thin slices din comportamentul profesorilor cu ajutorul unor persoane adulte. Una din situaţii a fost lectura în faţa clasei. În facultate rezultatele au fost pozitive şi au coincis cu evaluarea făcută de studenţi. În liceu asocierea a fost negativă ,evaluarea fiind şi ea negativă. Faptul că aceste evaluări ale profesorilor realizate de studenţi pot fi anticipate de persoane străine din exterior, au dus la rezultate despre calitatea informaţiei sociale care poate deriva din analiza la prima vedere a unei persoane. Această noţiune de a spune mai mult decât ceea ce ştim, capacitatea observatorilor de a emite concluzii în urma stimulilor prezentaţi, este accteptată de percepţia socială fundamentată de teorii, scheme şi cunoaşterea inerentă a variaţiei seturilor de comportament în baza experienţei acumulate.

Abstract (Premise): Grupuri de elevi de liceu si de adulti au vizionat clipuri de 10 secunde care prezentau comportamentul non-verbal neobisnuit in fata clasei, a 28 de profesori, apoi membrii acestor grupuri au fost intrebati sa ghiceasca cum in ce fel ar fi schimbat comportamentul acestor profesori in conditii normale de clasa vis a vis de elevi cu rezultate bune si de elevi cu rezultate slabe. Arbitrii (adultii) nu au vazut nici o interactiune elev – profesor. Ca hipnotizati, elevii au prezis semnificativ comportamentul diferentiat al profesorilor, asa cum a fost el evaluat in realitate de clasa la care predau profesorii respectivi, in timp ce adultii nu au putut sesiza nici un fel de comportament diferentiat. Cele doua grupuri, cel de studenti si cel de adulti (judecatori) nu au nici un fel de legatura unul cu celalalt. Expertiza elevilor si cunoasterea implicita despre covariatia diferitelor aspecte comportamentale ale profesorilor reflecta o cobinatie de factori cognitivi si motivationali, pe care judecatorii adulti nu o impartasesc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Diferentiat.doc

Alte informatii

Comportamentul diferentait face parte din comunicarea non-verbala. Referatul este prezentat la SNSPA. in cadrul materiei Comunicare Non-verbala.