Comportamentul Etic in Afaceri Internatioonale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportamentul Etic in Afaceri Internatioonale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vlad Tereaga

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

I. Ce trebuie să ştii înainte de a pleca într-o călătorie de afaceri în străinătate 3
II. Ce trebuie să ştii înainte de a pleca să trăieşti şi să munceşti într-o altă ţară 3
III. Ce să-i da unui coleg care pleacă în străinătate? 4
IV. O privire asupra cîtorva indicaţii etce şi estetice 4
IV.1. China 4
IV.2. Grecia 5
IV.3. Olanda 5
IV.4. Ţările exsovietice 6
IV.5.Israel 6
IV.6. Japonia 6
IV.6.1 Excesul de familiaritate 6
IV.6.2 Plecăciunea de salut sau de despărţire 7
IV.6.3. Scoaterea pantofilor 7
IV.6.4. Cînd vizitezi un japonez la el acasă 8
IV.6.5. Manierele la masă 8
IV.7 Lumea arabă 9
IV.8. Egipt 10
IV.9. Scandinavia 10
IV.10. Thailanda 10
IV.11. Americanii 11
V. Oferirea de cadouri în relaţiile de afaceri 11
V.1. Argentina 11
V.2. India 11
V.3. Marea Britanie 11
V.4. Ţările foste socialiste 12
V.5. Ţările arabe 12
V.6. China 12
V.7. Japonia 13
VI Bibliografia 14

Extras din document

Ajungînd într-o altă ţară, într-o călătorie de afaceri, sau pentru a lucra cîţiva ani, dacă nu ştii nimic despre acel loc, acest lucru reprezintă o insultă adusă poporului acelei ţări. Oamenii vor crede că îi socoţi lipsiţi de importanţă, că nu te înteresează cine ei sunt.

Cheia succesului în afacerile tale şi în relaţiile personale într-o ţară străină este de a învăţa cît mai multe despre ţara respectivă şi a dori sincer să te integrezi într-o cultură nouă şi diferenţiată de a ta. Trebuie să înveţi să pui întrebări şi să obţii informaţii folositoare despre oameni şi să nu-ţi concentrezi toată atenţia doar asupra problemelor de afacere.

I. Ce trebuie să ştii înainte de a pleca într-o călătorie de afaceri în străinătate

Înainte de a pleca într-o călătorie de afaceri în străinătate trebuie:

• Să înveţi cîteva fraze-cheie în limba ţării respective, incluzînd „Bună dimineaţa”, „bună seara”, „mulţumesc”, „sunt încîntat să vă cunosc” şi „scuzaţi-mă”.

• Să devii familiar cu ţinuta proprie ţării respective astfel încît să împachetezi hainele cuvenite.

• Familiarizează-te cu tabuuri importante.

• Străduieşte-te să cunoşti datele de bază privind ţara respectivă, cum ar fi: cine este în fruntea statului, numele partidului politic pe care îl reprezintă acea persoană şi numele ambasadorului ţării tale din acea ţară.

• Să ştii să saluţi corect pe cineva, fie să-i strîngi mîna spunîndu-ţi imediat numele şi dîndu-ţi cartea de vizită, fie folosind protocolul utilizat în acea ţară.

• Să ştii ce fel de cadou este potrivit să dai, cui şi cînd. De exemplu, trebuie să aduci sau să trimiţi flori gazdei care te-a invitat la cină. Ce fel de flori? (vezi „Oferirea cadourilor în relaţii internaţionale”, la sfîrşitul acestui capitol).

• Să înveţi să fii punctual la întîlnirile de afaceri şi angajamentele sociale. Cum este mai bine: să soseşti la timp, să întîrzii puţin sau foarte mult? Dacă eşti oaspetele de onoare la cină, trebuie să pleci primul şi, dacă nu, cine trebuie să plece primul? La ce oră trebuie să pleci?

• Să cunoşti denumirea corectă a ţării străine în care te afli.

• Să cunoşti numele ziarelor şi revistelor importante şi orientarea lor politică.

II. Ce trebuie să ştii înainte de a pleca să trăieşti şi să munceşti într-o altă ţară

Tot ceea ce am menţionat mai sus şi în plus:

• Să cunoşti mai mult decît rudimentar limba, astfel încît să poţi spune sau răspunde la înrebări simple şi să citeşti un ziar; (Trebuie să pui pe primul plan buna învăţare a limbii şi să-ţi programezi exersarea ei zilnică chiar şi în orele de serviciu, încă din prima zi.)

• Să afli care sunt problemele mari ale ţării respective şi să cauţi să le înţelegi;

• Să cunoşti şi să respecţi viaţa culturală a ţării – scriitori, cîntăreţi, dansatori, artişti, muzee, orchestre simfonice, companii de operă şi balet, mari universităţi etc.

• Să descoperi cine sunt eroii sportivi şi vedetele de film şi TV;

• Să studiezi sistemul unităţilor de măsură folosit în ţara respectivă;

• Asigură-te că partenerul de viaţă şi copiii urmează orice fel de curs care-i poate ajuta să se integreze noii culturi. Trebuie să faci orice se poate face pentru uşurarea integrării familiei în noul fel de viaţă dintr-o altă ţară.

III. Ce să-i da unui coleg care pleacă în străinătate?

Cu toate că pe piaţă există tot felul de cadouri folositoare, pentru a-l ajuta pe un călător să facă faţă cheltuielilor şi necunoaşterii limbii străine, unul dintre cadourile cele mai potrivite este trusa medicală standard pe care unele companii furnizează personalului lor de conducere. Este destul de greu să găseşti o farmacie într-un oraş străin; este imposibil să găseşti una deschisă în caz de urgenţă, în mijlocul nopţii, sau la sfîrşit de săptămînă, ori într-una din sărbătorile naţionale.

Un alt cadou cadou, pentru un prieten care-şi va petrece o bună perioadă de timp în străinătate, dar care ia mult timp pentru a fi pregătit şi necesită investigaţii, poate fi un dosar conţinînd informaţii despre ţara respectivă, articole interesante din publicaţii recente, o listă a oficialităţilor guvernamentale importante (furnizate de consulatul ţării respective), o listă cu sărbătorile naţionale muzeele importate şi instituţiile culturale, echipele sportive, numele şi adresele hotelurilor bune, magazinelor şi frizeriilor principale, numele şi numărul de telefon al medicilor care vorbesc limba engleză (care pot fi furnizate, de asemenea, de consulat sau ambasada ţării tale din ţara respectivă). Acest gen de informaţii este de nepreţuit pentru un călător.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Etic in Afaceri Internatioonale.doc